Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.7k vizualizari
Am căutat pe Wikipedia ce reprezintă constanta lui Planck. Am găsit că această constantă a fost definită în raport cu radiația corpului negru. Și această radiație ar fi constantă (sau aproape constantă) pentru orice corp. Dacă un corp depășește o anumită temperatură, acest corp ar emite și în vizibil o radiație corespunzătoare temperaturii corpului. O bucată de fier, în funcție de temperatură, emite radiații în spectrul vizibil corespunzător temperaturii pe care o are.

Întrebarea mea este: dacă fierul emite radiații vizibile înainte de topire, aurul cum se comportă? Nu am nici aur de topit, nici cuptor unde să-l topesc, deci îi întreb pe cei care mă pot ajuta: temperatura unui corp se poate măsura prin măsurarea radiațiilor vizibile? Aurul, dacă ajunge la 1500 grade Celsius emite ca si fierul același tip de radiație? Din ce-am înțeles, corpul negru este aproximat printr-o cutie cu o gaură în ea. Dar nu înțeleg: nu conteză corpul care emite în infraroșu? Pentru că un corp negru este negru din cauză că nu emite în spectrul vizibil, doar în infraroșu...
Junior (714 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
Un corp negru e un corp idealizat, care absoarbe orice radiație incidentă, la toate lungimile de undă, și nu reflectă nimic. Prin încălzire emite din nou la toate lungimile de undă, inclusiv în vizibil, cu un anumit spectru. Teoretic, numai la temperatura de 0 K nu emite deloc, dar în practică ochiul uman începe să vadă radiația emisă abia de pe la 500°C în sus.

La cutia cu gaură lucrurile stau cam așa: gaura cutiei (nu toată cutia) e cea care aproximează bine un corp negru, chiar dacă nu e făcută dintr-un material care are proprietățile unui corp negru. Așa se fac surse de radiație etalonate: iei o cutie (metalică, ceramică etc.) cu o gaură mică și o încălzești. Radiația care iese pe gaură are cu bună aproximație aceleași proprietăți (spectru, intensitate) ca un corp negru de dimensiunea găurii. Aproximația e cu atît mai bună cu cît gaura e mai mică decît cutia.

Corpurile reale încălzite nu emit la fel ca un corp negru, ci mai slab. Există o relație între cît absoarbe un corp și cît emite el prin încălzireMai exact, dacă un corp are la o anumită lungime de undă absorpția de x la sută din lumina incidentă, atunci la aceeași lungime de undă are o emisie de x la sută din cît emite corpul negru.

Aurul se topește pe la 1000°C, deci o temperatură suficient de înaltă pentru ca ochiul să vadă incandescența. Găsiți pe YouTube filme cu aur topit, de exemplu cînd e turnat în forme (lingouri etc.). Fierul se topește mai sus, pe la 1500°C, deci incandescența e și mai intensă. La aceeași temperatură, aurul și fierul nu emit exact la fel, dar seamănă foarte bine.
Expert (12.9k puncte)
0 0

Am găsit un clip interesant pe Youtube: topirea platinei:  Am căutat pe Wikipedia punctul de topire al platinei și am găsit că ar fi 1768,3 C. Sunt de acord că aparent platina și ceramica de pe lângă platină se comportă asemănător cu fierul.

De ce am pus această întrebare: mi se pare greșit să se spună că suprafața Soarelui are temperatura de 6000 K și coroana solară are milioane de grade. Din clipul de mai sus se vede că gazul (care are temperatură mai mare decât ceramica și platina) are culoare albastră, deci temperatura nu este măsurabilă prin culoarea radiației emise. 

0 0
De la fier și aur ați sărit la platină, la ceramică și la Soare. :-)

La substanțe gazoase, mai ales ionizate, diferența față de corpul negru e mult prea mare ca să folosească la ceva comparația. Pur și simplu aproximația nu funcționează. Gazele sînt în mare măsură transparente (umbra unei lumînări aprinse seamănă cu a unei lumînări stinse), iar dacă au loc reacții chimice, ca în flacără, există emisii la anumite lungimi de undă date de substanețele chimice care reacționează. Presărați de exemplu sulfat de cupru în foc și veți avea o flacără verde. Lumina verde nu se află nicăieri pe scara culorilor corpului negru, care trece prin culorile negru-roșu-galben-alb.

Lumina Soarelui, așa cum o vedem noi, arată ca a unui corp negru de circa 6000 K. Că pe-acolo există și alte temperaturi, mult mai mari, asta e altă discuție.
1 0

Am sărit la platină și la ceramică deoarece nu am văzut alt clip cu topirea aurului în care să se arate trecerea treptată de la aur solid la aur lichid și temperatura pe care o are aurul.

Mulțumesc pentru lămuriri. O să încerc să-mi decantez mai bine întrebările legate de corpul negru și spectrul de emisie al corpului negru și o să le pun aici, pe Q&A. 

...