Pentru a putea publica, trebuie să vă înregistraţi.
Contul se valideaza de admin in cel mult 24 de ore.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
148 vizualizari
Recunosc, încă nu m-am lămurit...

Care ar fi cea mai clară explicație pentru acest lucru, adică faptul că putem vedea printr-un obiect solid, cum este sticla.

Trec fotonii nealterați prin  ea, se reflectă de alte obiecte și revin către ochii noștri?

Ori fotonii interacționează cu sticla și ceva mai subtil se întâmplă?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica
1 0

Am citit zilele trecute un articol pe Scientia: https://scientia.ro/blogurile-scientia/blogul-scientia/8358-de-ce-devine-albusul-oului-opac-prin-incalzire.html. Explicația ar trebui să fie asemănătoare cu explicația dată în articol: ar fi lipsa de interacțiune dintre fotonii corespunzători luminii vizibile și electronii atomilor de siliciu și oxigen din componența sticlei. Dacă bine îmi aduc aminte, sticla este oxid de siliciu. Aceeași explicație îmi aduc aminte că am primit-o la liceu pentru răspunsul la întrebarea ”De ce sunt metalele opace?”. Adică ar fi interacțiunea dintre fotoni și electronii liberi ai atomilor din metal responsabilă de opacitatea metalului. 

Ceva mai subtil sigur se întâmplă, dar nu am explicația concretă: dacă sticla ar fi transparentă la toate radiațiile electromagnetice, atunci ar fi transparentă și la infraroșii, și atunci nu s-ar mai putea încălzi. Deci este transparentă pentru un anumit interval de radiații.

0 0
M-am mai gândit: Cei care au descoperit cristalele lichide sigur au o explicație. Este interesant cum sub influența unei diferențe de potențial, cristalele lichide, care în mod normal sunt transparente, devin opace.

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...