Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
799 vizualizari
Printr-o traditie milenara, indiferent de culturile carora le-au apartinut, oamenii au postulat superioritatea barbatului asupra femeii. Ying, principiul feminin, simboliza la chinezi slabiciunea, indecizia, pasivitatea, in timp ce Yang, principiul masculin, activ, intruchipa forta, hotararea, agresivitatea.Secolul XX a eliberat partial omenirea de astfel de conceptii, gratie si miscarilor feministe care au determinat recunoasterea legala a egalitatii intre sexe. In prezent, curente feministe radicale sugereaza ca egalitatea s-ar manifesta ca similaritate, acordand dimorfismului sexual o semnificatie egala cu zero.
Senior (6.6k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Disocierea intre sexe este o iluzie generata tot de programarea inoculata maselor. Indiferent de sex toti au trasaturi masculine/feminine si doar  echilibrarea te ajuta sa intelegi mai bine. Ceea ce lumea noastra experimenteaza se numeste suprimarea femininului care se regaseste si in mentalitate, majoritatea fiind limitati la emisfera stanga.
Asa se manifesta dualitatea se pare si nu cred ca mai exista dubii...
A se remarca totusi o deosebire intre adevarata personalitate a unui om si ego-ul format de societate. In final va spun ca toti suntem egali numai egoismul pune bariere intre oameni.

5 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Probabil generalizarea ideii de inferioritate a femeii a plecat de la superioritatea fizica a barbatului, pe vremea cand iti impuneai deciziile cu pumnul :)

Femeile si barbatii nu au cum sa fie egali. Inegalitatea pleaca chiar de la ADN. Este evident ca vorbind la general (intotdeauna exista si destule exceptii) femeile sunt inferioare fizic barbatilor (cel mai simplu este sa studiem diversele recorduri sportive). Insa acest lucru nu se traduce neaparat ca femeile sunt inferioare la general. Asa cum a existat odata o evolutie a societatii umane bazata pe diviziunea muncii, si in materie de sexe exista o diviziune, femeile sunt mai bune in anumite domenii, barbatii in altele.

Este greu de apreciat la final care dintre sexe este cel mai cel. Aud des argumente aduse din istorie, cu mii de nume de barbati ce au realizat diverse lucruri, si foarte putine femei; problema era si conditia femeii (care nu este complet rezolvata nici astazi) care pur si simplu nu le lasa sa se ridice - nu aveau voie sa lucreze, sa fie educate, sa iasa neinsotite, sa isi spuna parerea si sa voteze. Cred ca beneficiind de aceleasi conditii sociale, nu exista diferente clare de superioritate, la general, ale unuia dintre sexe.

Avand in vedere ca in materie de inteligenta nu s-a aratat niciodata vreun decalaj, o egalitate in drepturi si obligatii, acolo unde este logica si justificata, nu poate fi decat avantajoasa pentru societate, folosind maximul de calitati atat ale barbatilor, cat si ale femeilor. Apropo de asta, mi se pare ciudata obligativitatea introdusa de curand ca al doilea parinte sa aiba concediu m(p)aternal o luna de zile; daca era optional, ar fi sunat mai bine.
Experimentat (2.6k puncte)
1 plus 6 minusuri
tu te consideri egal cu o femeie ?

eu nu, din niciun punct de vedere
Junior (1.1k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Masculii si femelele majoritatii speciilor de pe pamant difera intre ele, esential din anumite puncte de vedere, diferente care le pot conferi avantaje unuia sau altuia. In general masculii mamiferelor sunt mai masivi, mai puternici din punct de vedere fizic, femele insa sunt mai pregatite sa faca fata stresului legat de cresterea puilor, deci psihic au unele avantaje. "Forta" unei specii cred ca e asigurata doar cand exista o intelegere viabila intre cele doua parti..:).. cand conlucreaza in asa fel inca perpetuarea sa fie asigurata.

La om situatia e similara, iar cine pretinde ca este superior femeii, cred ca e fie  ignorant, fie un mincinos. Barbatul mereu a cautat sa domine si pe ceilalti masculi, dar mai ales femeia, a inventat tot felul de tehnici de intimidare si chiar indoctrinare, cu care sa tina femeia intr-o complacere defavorabila ei, intr-un compromis in care are de ales intre un rau mai mare si unul mai mic.

In ultima vreme, stiintele, artele, filozofia si alte discipline intelectuale, au dovedit care este de fapt adevarul. Insa va mai trece o vreme pana cand situatia sa se transforme, sa evolueze intr-o stare de moralitate mai inalta si din acest punct de vedere.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Salut Luke - sper sa te avem cat mai des printre noi.

As vrea sa combat nitel, in ideea ca este mai constructiva o radiografie obiectiva a situatiei, decat sa clamam principii convenabile. Deci de la sfarsit spre inceput:

- Te rog nu-mi vorbi de "moralitate". Asta este ceva foarte schimbator in timp si in spatiu. Este morala occidentala mai buna decat cea din tarile arabe ? Cine zice ? Alt exemplu: in antichitate era ok sa fii homosexual, te duceai in Pompei la bordel si iti comandai o femeie sau un barbat !
Poftim egalitate morala !

- Nu-ti este favorabil sa vorbesti despre stiinte, arte, filozofie - statistica este demolatoare, femeile de mare succes din aceste domenii sunt rarisime ! Pana si la marile concursuri de bucatari si gradinari, traditional tot barbatii erau castigatori ! Nu discut aici cauzele, dar este relevant din anumit punct de vedere.

- Cum ziceam in postul meu, este gresit sa pui intr-o relatie de concurenta femeile cu barbatii, este ca si cum ai compara merele cu perele, mana stanga cu mana dreapta. Cred ca atitudinea justa este sa intelegem ca femeia completeaza barbatul, care n-ar putea exista fara o femeie. Si sunt de acord, in mod cert au unele capacitati peste ale barbatilor, dar este fariseic sa inchizi ochii si sa zici" NU, FEMEILE SUNT STRICT EGALE CU BARBATII" !

- Mi-a placut in schimb cum ai exprimat in prima fraza "forta unei specii vine din conlucrarea celor doua sexe", DA, asa este, nu degeaba in monada chinezeasca cele doua principii opuse se intrepatrund formand perfectiunea - un CERC ! Aceasta este atitudinea corecta, asa trebuie sa vedem lucrurile, CELE DOUA SEXE SE COMPLETEAZA RECIPROC pentru succesul speciei !
0 0
Scuze ca raspund asa tarziu, nu vazusem comentriul tau. Mersi de urare!

Poate ai observat am spus simplu morala si ma refeream la valori morale universale, nu la vreuna din "moralele" asumate de religii. Eu contest vehement autoritatea religiilor asupra unor norme etice universal acceptabile (precum a nu-ti ucide semenii, a nu fura din avutul altuia sau altele), consider ca cei care promoveaza religiile de orice fel incearca cu disperare sa asocieze aceste norme cu unele percepte din doctrina lor, pentru a putea tine masele de crediciosi sub un control cat mai ferm.

"Nu discut aici cauzele".. pai destul de rau, pentru ca in spatele lor se ascund o multime de "filozofii" care marginalizeaza femeile, banalizeaza si descurajeaza femeile in a fi performante pe anumite domenii.

Concurenta femei-barbati este posibila fara probleme! Mana stanga poate concura oricand cu cea dreapta, iar merele si perele au puncte comune unde pot fi acceptate comparatii. Asa cum ziceam, nu in orice domeniu, si nu orice femeie cu orice barbat, insa concurenta poate sa existe, iar a asigura conditii prielnice ambelor sexe mi se pare absolut normal.
2 plusuri 0 minusuri

Puiu, e buna si intrebarea asta, stiu ca exista si in acest domeniu prejudecati puternice...

Sa abordam problema din 3 unghiuri, fizic, intelectual si social:

- Fizic este limpede ca acel dimorfism sexual este determinant, femeia este indeobste mai slaba fizic decat barbatul (desi am auzit de neveste care isi cotonogesc barbatii ! smiley). Ma gandesc ca nu este intamplator, natura a generat aceasta diferenta din ratiuni de procreere, probabil.

- Intelectual ne deosebim din 2 motive: fiziologic (zone cerebrale dezvoltate diferit) si din motive "culturale" - femeile sunt ghidate in mod traditional spre domenii mai putin intelectuale. Este limpede ca barbatii au avantaje la abstractizare, orientare in spatiu, etc, dar si femeile ne depasesc la alte capitole. TOTUSI, parerea mea ultima este ca aceste diferente pot fi SURMONTATE prin training adecvat !

- Dpdv social, lucrurile stau foarte divers, in functie de zone culturale. Exista inca rare comunitati MATRIARHALE, chiar zilele trecute am vazut una prin China. Dar mult mai dese sunt societatile PATRIARHALE EXTREMISTE, in care femeia este considerata un om inferior, cum sunt la musulmani.

Societatea de tip occidental proclama egalitatea femeii cu barbatul, cel putin din puncte de vedere juridic, si exista puternice presiuni pentru egalizare politica. Un exemplu de tari "feministe" sunt cele nordice, si pare sa le mearga bine. Practic, se cere o discriminare pozitiva a femeilor, o promovare in functii politico-administrative in ciuda liberei concurente. Eu unul accept partial aceasta viziune, dar in principiu cred ca trebuie promovat in functie de calitati, nu de sex.

Tragand linie, nu sunt de acord cu stabilirea unui clasament barbat-femeie, pur si simplu evolutia ne-a dotat diferit pentru scopuri diferite. Si sa nu uitam ca OM=barbat+femeie, ei impreuna formeaza INTREGUL, SPECIA.

Problema este ca in viitor genetica tinde sa elimine rolul biologic al femeii, si atunci concurenta va fi chiar dura...

Senior (8.7k puncte)
0 0
La Multi Ani doamnelor si domnisoarelor de 8 Martie !
1 plus 0 minusuri
Este stiut ca, barbatii sint superiori din punct de vedere fizic;  cu capul stau mai prost si pe deasupra is si fuduli.
Experimentat (3.3k puncte)
...