Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.9k vizualizari
Din punt de vedere practic, cum stim ca ne aflam exact la Polul Nord sau Sud?  Se comporta busola intr-un anumit fel?
Junior (1.5k puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Sigur, in relatie cu comentariul lui Asexe, putem mentiona magnetometrul - indica intensitatea campului magnetic, dar cred ca Dragos se gandea strict la busola...
0 0
Cu ceva timp in urma a aparut un articol pe acest site despre competitia dintre doua echipe de atingere a Polului Sud. Atunci m-am intrebat cum si-au dat seama ca il descoperisera. Probabil ca acul busolei se manifesta ciudat cu mult timp inainte sa ajunga exact la Polul Sud. In al doilea rand, ca idee, cam cat de mult se intinde acest Pol? Exista oare notiunea de suprafata a Polului Sud sau Nord?
0 0
Mai mult ca sigur ca apar perturbatii magnetice pe o suprafata mai larga, avand in vedere ca miezul magnetic este subteran.

Desigur, in epoca moderna se folosesc informatii satelitare pentru identificarea exacta a polilor magnetici, nu bajbaie nimeni la sol cu busola...

3 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Polii magnetici se află la distanțe mari de polii geografici corespunzători: vreo 800 km la nord și vreo 1600 km la sud. Ca urmare simpla utilizare a unei busole obișnuite nu ajută la găsirea polului geografic cu o precizie acceptabilă.

Polii geografici sînt cei prin care trece axa de rotația a Pămîntului. Atunci cînd te afli la un pol, bolta cerească se învîrtește în jurul zenitului. Altfel spus, stelele se mișcă pe cercuri paralele cu orizontul. Cu aproximație, și Soarele, Luna și planetele se mișcă tot paralel cu orizontul. Multă vreme, asta a fost singura metodă de a găsi polul: cu un sextant și un ceas. Este metoda folosită de primele expediții reușite către cei doi poli.

Dar în prezent polii se găsesc foarte ușor cu un GPS. Singurele precauții sînt ca dispozitivul GPS să reziste la frig și să nu aibă funcțiile limitate prin soft (nu garantez că telefoanele mobile sau navigatoarele de mașină îndeplinesc ambele condiții). Eroarea de găsire a polului geografic cu GPS-ul este de numai vreo 5-10 metri.

Apropo de cum se comportă busola la polii magnetici ai Pămîntului, da, se comportă într-un mod deosebit: spre deosebire de orice alt punct de pe glob, la polii magnetici acul busolei are o orientare indiferentă. Cum îl pui, așa stă. Asta se întîmplă din cauză că la polii magnetici liniile de cîmp magnetic sînt exact verticale, deci acțiunea asupra unui ac magnetic orizontal este aceea de a-l înclina puțin într-un plan vertical, și nu de a-l roti în plan orizontal.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Adi, eu cred ca numai teoretic acul busolei ar ramane stationar oricum l-ai pune, in practica liniile de camp magnetic nu cred ca sunt perfect verticale si mai cred ca au si oarecare fluctuatii.

Eu am incercat sa-i spun ce s-ar intampla in practica, vorbea de o expeditie... Am facut eu experimentul cu magnetul si busola se invartea innebunita !
0 0
Polul magnetic este DEFINIT ca locul în care liniile de cîmp magnetic sînt verticale. Fluctuațiile sînt prea lente și prea mici pentru a fi detectate cu o busolă în cîteva minute, adică în condiții practice.

E destul de greu să simulați cu un magnet condițiile de la polii magnetici ai Pămîntului, pentru că trebuie să faceți în așa fel încît liniile de cîmp magnetic să fie verticale, iar cîmpul să fie uniform și nu prea puternic. Dacă reușiți asta, acul busolei nu se mai învîrtește înnebunit.
2 plusuri 1 minus
Salut Dragos !

Da, cred ca busola o sa cam ameteasca !

Poti sa vezi tu insuti cum se va comporta, iei un magnet si treci o busola pe deasupra polilor lui magnetici  - de la o oarecare distanta !
Senior (8.7k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
in afara de busola mai exista si alte instrumente

SEXTANTUL COMPASUL HARTA CRONOMETRU care folosite de un specialist pot sa indice orice punct de pe glob

busola indica poli magnetici nu cei geografici
Junior (632 puncte)
...