Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
399 vizualizari
Cum s-a ajuns la expresia ”de duzină”? De ce când spunem asta ne referim la un lucru de proastă calitate ?
Senior (8.1k puncte) in categoria Limba Romana

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Probabil expresia e o traducere a celei echivalente din franceză, à la douzaine, care pe lîngă sensul propriu „mulțime de [aproximativ] 12” îl mai avea și pe acela figurat, „de proastă calitate”. În orice caz, am găsit expresia de duzină, cu sensul figurat, în cărți românești din secolul 19: ofițerași de duzină, poet de duzină. Al doilea exemplu vine dintr-un dicționar român-francez din 1870, unde i se dă și explicația sensului: „de mic preț, de puțină considerațiune” sau „prea de rînd, prea comun”.

E simplu să înțelegem cum a apărut sensul figurat. Multe produse ieftine – fructe, ouă, cutii de chibrituri, farfurii, creioane, lumînari etc. – se vindeau cîte 12 (la noi moda duzinelor a trecut, dar în SUA vînzarea la duzină se practică și azi). În schimb produsele scumpe și bune se vindeau adesea la bucată. De aici contrastul, de exemplu, între scaune de duzinăscaune unicat.

Cu același sens am auzit expresia doi la leu, două la leu. Un politician doi la leu e dintre aceia care, prin ceea ce (nu) fac, nu valorează mare lucru. La fel e și expresia zece la leu, ca de exemplu în idei zece la leu.

Expert (12.9k puncte)
...