Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.4k vizualizari
”Schadenfreude” e, încercând să explic pe scurt conceptul, un antonim aproximativ al compasiunii, sentimentul de bucurie pe care unii îl simt la vederea eșecului cuiva. Un soi de ”bucurie la răul altuia”.

În germană a rezultat din alăturarea lui ”schaden” (rău, pagubă) și ”freude” (bucurie, voioșie).

Simțământul respectiv nu e întotdeauna semn al răutății celui care îl trăiește, fiind asociat, de pildă, și cu ceea ce experimentează (prin filmele americane am văzut asta) cei invitați să asiste la execuția unui criminal vinovat de uciderea unei rude de-a lor (generalizând, e vorba de bucuria resimțită la momentul pedepsirii unui comportament imoral). Pagina wikipedia în engleză e suficient de lămuritoare.

Ce nu știu e dacă avem un cuvânt pentru ”schadenfreude” în română. Dacă avem, poate mi-l spune și mie cineva...
Senior (8.1k puncte) in categoria Limba Romana

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Nu cred că există trăirea "Schadenfreude" în mentalul românilor, având în vedere, că este un sentiment relaționat cu ideea de moralitate și conceptualizarea valorilor, după care se organizează modul de viață.
Sentimentul începe să se manifeste în momentul apariției evenimentului, acelui eveniment, ce pune capăt suferințelor îndurate. Este evenimentul eliberator, declanșator al sentimentului, trăit ca bucurie, în special, la nivel cognitiv, asemănătoare cu bucuria victoriei, dar nu la modul exuberant. A învins nu omul, ci sistemul de valori, în care a crezut omul.
Nu e bucuria ce provine din starea de bine, resimțită la nivel senzorial (de exemplu: acoperirea nevoii de hrană, după o perioadă de lipsă a alimentelor, ori desfătarea la soare, după o lungă perioadă, cu zile friguroase și vreme ploioasă).
Poate există români, care au trăit acest sentiment, dar într-un număr insignifiant, astfel încât nu a fost nevoie să apară, în limba română, un cuvânt, care să denumească "Schadenfreude".
Novice (139 puncte)
...