Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
522 vizualizari
Se tot vorbește ca suntem aproape de o pandemie cu Covid-19. Termenul suna apocaliptic. Dar toate celelalte tipuri de gripe și viroze sezoniere nu intra și ele în categoria asta? Dacă nu, ce alte boli mai pot fi catalogate altfel? Ce e de fapt o pandemie?
Senior (8.1k puncte) in categoria Terra-Univers
0 0

Un preambul: istoric, pandemia era definita de catre OMS ca o epidemie ce depaseste granitele dintre natiuni si afecteaza un numar mare de oameni. Asta era definitia cand OMS era o institutie pasiva pe piata internationala, ca un arbitru ce isi ia notite si mai colaboreaza pe ici pe colo cu niste ONG-uri.

 Odata ce OMS a devenit activ, cu ghiduri si recomandari si odata cu globalizarea pietei medico-farmaceutice, a aparut necesitatea unor termeni mai precisi, cerinta venind din partea institutiilor care gaseau aceeasi imprecizie in definirea unor termeni si nu stiau ce masuri sa ia, sa produca sau nu stocuri de vaccin pentru o tulpina virala nou-aparuta, daca da cu ce ordin de prioritate, cand si daca se introduc masuri de carantina, etc. Asa cum un copil nu se naste direct cantand la pian, nici OMS nu a aparut direct ca o institutie deplin functionala si optimizata ci invata pe parcurs.

Un punct de vedere sustine ca pandemiile gripale sunt epidemiile de gripa care apar in sezonul rece si se raspandesc simultan si in emisfera unde nu este sezon de gripa(1). In acest fel s-ar delimita pe criteriu geografic si sezonier epidemia de  pandemie, sau altii zic pandemia clasica de pandemie (fara alte specificatii).

Se incearca masurarea unor indici de severitate: rata de transmitere (media de contacte care iau virusul de la o persoana infectata), rata de mortalitate (numarul de persoane care mor din cauza virusului raportat la nr total de persoane infectate) astfel ca masurile luate sa fie proportionale si sa estimeze riscurile. In acest moment nu am gasit sa existe niste valori ale acestor indici de severitate care sa delimiteze epidemia de pandemie. Astfel ca singurele criterii sunt depasirea granitelor si transmiterea independenta de sezon. In zilele noastre poate ca cineva ar trebui sa mentioneze ca tinand cont de traficul international curent, orice epidemie care depaseste granitele unei tari si in care este implicat un agent infectios nou/neidentificat are risc maxim sa devina pandemie, de aceea trebuie denumita specific, alerta pandemica sau altfel. Poate sa fie si numita direct pandemie desi aceasta este masura cea mai drastica dar si cea mai sigura ca masura preventiva.

Ca un punct de vedere interesant, noile tulpini virale apar de obicei din rezervorul animal (zoonoze) care devin patogene si pentru om. De ex. se crede despre Covid-19 ca origineaza in populatiile de lilieci deoarece materialul genetic al Covid-19 semana cel mai mult cu tulpini de coronavirus de la lilieci (nu mai gasesc articolul acum, am citit zilele trecute). E interesant daca nu cumva ceva pe care omul il modifica in habitatul acestor animale poate conduce la aparitia de noi agenti patogeni virali. Este evident ca suntem capabili sa alteram mediul natural la orice nivel, unde se produc modificarile si care sunt implicatiile vor afla generatiile urmatoare. Este de asemenea la fel de posibil ca acesti agenti infectiosi modificati sa apara spontan prin biodiversitate.

De mentionat ar fi ca daca strigam "vine lupul", "vine lupul" cand nu vine, s-ar putea sa ne pierdem vigilenta tocmai cand este mai mare nevoie de ea. In aceste cazuri, cel mai bine este sa urmarim indeaproape evenimentele. Inconstientul colectiv este foarte bine pregatit pentru a amplifica scenariile apocaliptice, e un un subiect senzational hranit din vremuri imemoriale, poate ca asa a fost felul oamenilor de a se impaca cu propia lor moarte in detrimentul lumii ce continua fara ei zicand  ca totul va muri candva. Istoria pandemiilor este documentata obiectiv (2) si inaintea descoperirii antibioticelor nu doar virusurile au fost cauza.

Mortalitatea ridicata poate permite asocierea adjectivului de pandemie apocaliptica.

Partea utila stiintifica este cum s-au mobilizat autoritatile chineze odata ce a fost identificat Covid-19, cum si-au dat seama ca e un agent viral nou si cum au sintetizat kitul de diagnostic.

Sa nu uitam (haz de necaz):

Chiar si plantele pot cauza pandemii, cum este fumatul.

Depresia este o pandemie in care este contraindicata izolarea bolnavilor.

Bibliografie:

1. https://www.who.int/bulletin/volumes/89/7/11-088815/en/ 

2. https://www.mphonline.org/worst-pandemics-in-history/

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...