Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
2.5k vizualizari
Știți cumva cum s-o fi născut expresia din titlu? În plus, dicționarele dau ca explicație 2 înțelesuri opuse, și mă întreb cum s-a ajuns la asta.
Senior (8.1k puncte) in categoria Limba Romana

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Pare că e vorba de două expresii:

1. Trai pe vătrai - care înseamnă: o viaţă uşoară, lipsită de griji.

Ar fi interesant de ştiut cum a evoluat această expresie, dar mă tem că nu a captat nimeni evoluţia şi motivaţia ei. Vătraiul trebuie să fi fost un obiect reprezentativ al oricărei case în trecut. Probabil că era folosit pentru a speria animalele din jurul casei, ca pisicile ori câinii, ori chiar pentru copii. O viaţă "pe vătrai" cred că era una în care aveai controlul.

2. Trai cu vătrai - cu varianta "un trai şi-un vătrai", care înseamnă: viaţă grea, amară, plină de certuri şi neînţelegeri.

În acest caz am găsit o explicaţie într-un dicţionar din 1939 (Scriban): Traĭ cu vătraĭ, căsnicie rea, adică „cu bătăĭ cu vătraĭu”. Aşadar, un trai cu vătrai este unul caracterizat de ameninţarea vătraiului, cel puţin iniţial, pentru că ulterior sensul pare să se fi lărgit, referindu-se la o viaţă complicată, definită de neînţelegeri şi certuri.

Senior (11.9k puncte)
0 0

E posibila si ca expresia trai pe vătrai sa aiba vreo legatura si cu: ostean lasat la vatra --> trai la/pe vatra, iar cum tot romanul e poet, trai pe vătrai ar fi pe undeva pe langa vatra iar rima induce un sens de buna dispozitie. Diferenta dintre viata la vatra si viata de ostean face sa para vatra ca un loc grozav. Poate ca ar mai fi si faptul ca in povesti si in casele batranesti, pisica, un animal care se rasfata singura chiar si daca nu o rasfata nimeni, sta de obicei pe langa vatra. Viata rasfatata.

Nu e vatra, e vatrai, asta ar fi principala obiectie. Ma gandesc ca uneori ar fi posibil ca in expresii cuvintele sa fie inlocuite cu ceva asemanator de dragul rimei, intrucat intelesul este metaforic.

Mai e si varianta putin plauzibila ca trai pe vatrai sa fie varianta opusa, procesata psihologic, a traiului cu vatraiul, in care se schimba prepozitia si incluziv raportul cu vatraiul, dar se cam stia cine tine vatraiul in orice casa iar schimbarea de raport e cu persoana care tine vatraiul nu cu vatraiul in sine. Aici e o trimitere subinteleasa la violenta conjugala, dar trai pe vatrai se aplica si barbatilor nu numai femeilor, as zice. Iar atunci originea expresiei poate fi mai dificil de elucidat. 

Trai cu vatrai...in acest caz vatraiul are un rol activ si devine periculos, ca instrument de bataie.

...