Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.3k vizualizari
in categoria Fizica

1 Raspuns

0 plusuri 1 minus
De fapt inverseaza si susul cu josul. Problema se afla în felul cum percepem lucrurile cu ajutorul creierului. Imaginea pe retina este cu susul în jos. Doar ne obisnuim în copilarie sa vedem lucrurile orientate fata de propria pozitie. Se poate observa ca bebelusii au tendinta de a întoarce jucariile invers pentru a le vedea normal, pâna când creierul se obisnuieste cu inversarea imaginii de pe retina. La fel se întampla si cu imaginea directa, care are stânga în dreapta si invers, dar se pare ca acest lucru e mai mult o problema organica, de aranjament al legaturilor conurilor si bastonaselor la nervul optic, decât o deprindere. Prelucrarea în creier a imaginilor inversate este un avantaj evolutionist, si ne ajuta sa întelegem mai bine lumea. Nu toate animalele se recunosc în oglinda si probabil ca au organic aceasta inversare.
Novice (142 puncte)
0 0
Imaginea de pe retină e inversată atît sus-jos, cît și stînga-dreapta.

Recunoașterea în oglindă n-are legătură cu inversarea imaginii.
0 0
La prima observatie : Nici nu am zis altfel.

La a doua observatie : Legat de recunoasterea în oglinda, am facut doar o presupunere, de-aia am folosit cuvintele "se pare" si "probabil", pentru ca nu am sesizat la animalutele mici o tendinta de a se uita invers. Înafara de asta, ne e mai greu sa imitam miscarile cuiva cu care stam fata în fata, decât pe ale cuiva cu care stam umar la umar.
0 0

Imaginea din oglinda este "o proiectie" a corpului tau.Imagineazati urmatorul experiment:"Intr-o camera neluminata te uiti intr-o oglinda care are inaltimea si latimea corpului tau.Asezi o sursa de lumina la 20 cm in spatele tau.Tii mainile cu degetele desfacute.Incearca sa pui stanga ta peste dreapta imaginii din oglinda.Doar daca ai maini "absolut" identice se va potrivi." Nu se "inverseaza" stanga cu dreapta, e doar "o proiectie", ajutata de reflexia luminii, o "umbra" vazuta in 3D datorita reflexiei oglinzii plane, corpului tau, peretilor camerei si obiectelor aflate in camera.

Am incercat sa ma barbieresc intr-o baie placata cu faianta neagra.Dupa doua minute si 5 "sangerari" am renuntat.wink

0 0
Cred ca întrebarea se referea mai mult la perceptie si din acest motiv am dat raspunsul astfel. Se pare totusi ca cineva trebuie sa conceapa o teza de doctorat pentru a explica lucrurile astea. Altfel, vor mai fi mult timp oameni ce vu vor întelege cum vedem soarele pe cer atât de mic, daca razele ce ajung pe pamânt sunt paralele si ar trebui sa vedem numai o mare întindere stralucitoare când privim spre el, asa cum sunt explicate fenomenele în optica, deci o problema de relativitate. Ca sa nu mai vorbim de fenomenul superpozitiei fluxului de lumina, care e neclar si acum. Deci nu vorbim de fenomenul optic în sine, ci despre perceptia lui.
0 0
În realitate, fizic, oglinda nu inversează nici stînga cu dreapta, nici susul cu josul. Inversează fața cu spatele, construiește o imagine a obiectului simetrică cu acesta față de planul oglinzii.

Inversarea stînga-dreapta e doar aparentă și anume e cauzată de simetria stînga-dreapta a corpului și a altor obiecte pe care le vedem în oglindă (de exemplu imaginea unui automobil sau a unei biciclete în oglinda retrovizoare).

Nu e nevoie să facem nici o presupunere privind conurile și bastonașele, nervul optic, jucăriile bebelușilor, animale etc.
0 0

Întrebarea era " De ce oglinda inversează stînga cu dreapta, dar nu și susul cu josul?" deci o problema de perceptie. Daca vorbesti despre "imaginea mâinii drepte în oglinda", poti spune ca e fidela obiectului reflectat daca treci prin planul oglinzii, dar perceptia e diferita, chiralitatea nefiind o problema de perspectiva.

...