Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.2k vizualizari
Scriem zmeu/zmeie si curcubeu/curcubeie, dar traseu/trasee.

Nu e ciudat?
Senior (8.1k puncte) in categoria Limba Romana

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Ba da, e ciudat. Într-o vreme m-a preocupat problema și am făcut o listă lungă (sute de cuvinte) din cele două categorii. M-a interesat subiectul pentru că eu unul tind să le pronunț pe toate cu -ee și m-am mirat cînd l-am găsit pe curcubeie scris așa.

Iată aici cîteva exemple din ambele categorii:

-ee:
apogeu - apogee
ateneu - atenee
calcaneu - calcanee
muzeu - muzee
nucleu - nuclee
releu - relee

-eie:
arneu - arneie
curcubeu - curcubeie
eleșteu - eleșteie
zmeu - zmeie

Diferența dintre cele două categorii de cuvinte, după cum poate observați, este vechimea lor în lexic (și originea). Cele cu pluralul în -eie sînt relativ vechi, iar cele în -ee sînt neologisme, de regulă franțuzisme.

Dar criteriul după care pluralul e corect într-un fel sau în altul nu este nici vechimea, nici etimologia. Tot ce contează e cum pronunță vorbitorii (în uzul îngrijit). Dacă vorbitorii pronunță unele dintre aceste cuvinte cu -eie și pe celelalte cu -ee, atunci așa e morfologia lor. Nu sînt convins totuși că formele de plural din dicționar au fost constatate în urma unei anchete lingvistice; cred mai degrabă că sînt păstrate de la o ediție la alta din simplă inerție, prin tradiție, așa cum se procedează foarte adesea în lexicografia românească.

Expert (12.9k puncte)
...