Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 1 minus
1.4k vizualizari

Noaptea este facuta pentru a dormi, insa in multe domenii este necesar lucrul in schimburi, existand inevitabil si un schimb de noapte. Dar nu este acesta daunator sanatatii? Exista studii asupra efectelor lucrului pe timp de noapte asupra sanatatii?


Din fosta secțiune Q&A

in categoria Medicina - Sanatate

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Problemele de sanatate pentru indivizii care lucreaza in schimburi de noapte sunt strans legate de asanumitul RITM CIRCADIAN (din latinescul ‘’circa die’’  =  aproximativ o zi). Ritmul circadian, asa cum este demonstrat in mod stiintific, este reglat in mod absolut de o zona specifica din hipotalamus, numita nucleul SUPRASCHIASMIC. Printre altele, acest centru nervos cerebral regleaza si variatia temperaturii organismului pe parcursul unei zile. Valoarea maxima se atinge in jurul orei 5 p.m. iar valoarea ei minima in jurul orei 5 a.m. in mod obisnuit. De asemenea, in mod evident, din punct de vedere al metabolismului, indivizii rasei umane sunt specimene DIURNE. Exista, desigur specii nocturne, la care acest nucleu cerebral este ‘’setat’’ pentru activitati nocturne (bufnitele, pisicile, unele rozatoare, carnivorele nocturne, etc.). Astfel incat, pe parcursul perioadei solare a zilei, organismul indivizilor umani se afla intr-o ipostaza metabolica, activa. Pe parcursul perioadei nocturne a zilei, organismul uman intra intr-o stare anabolica, de refacere, si reconstructie organica a intregului sistem.
 

Nucleul supraschiasmic este pastrat sincronizat cu ritmul solar pe diverse cai. O parte din sincronizare este asigurata in mod intern, de catre organismul individului, iar alta parte este pastrata sincronizata extern, fiind folosite diverse ‘’indicii’’ pe care nucleul cerebral a invatat sa le interpreteze, cum ar fi: variatia luminii solare, administrarea meselor principale ale zilei, activitatea sociala si interactiile  individului cu alti indivizi, etc.


Ca urmare, contradictia extrema dintre ceea ce este fortat sistemul nervos sa faca in timpul noptii, fiind obligat sa ramana treaz, si ceea ce ii indica nucleul supraschiasmic, sesizand perioada nocturna a ciclului circadian reprezinta un stres semnificativ pentru sistemul nervos, stres care in timp poate provoca, asa cum s-a observat experimental, diverse afectiuni ale inimii, ale sistemului digestiv, ale sistemului nervos, iar in cazuri mai rare pot duce la epuizare extrema, si chiar deces. De asemenea, s-a constatat ca femeile expuse la lumina artificiala in mod prelungit in schimbul de noapte, au sanse cu 30-40% mai mari de a dezvolta cancere mamare.


Ca o solutie partiala la aceasta problema, se poate aminti ca s-au facut studii care au confirmat faptul ca rotatia schimburilor de noapte cu pauze de cel putin 48 de ore (alternare schimb de noapte/ schimb de zi) poate ameliora in mod semnificativ gravele efecte ale schimbului permanent de noapte.
 

Filip Ratiu, ing.


Din fosta secțiune Q&A

0 0

Foarte interesant, din nou, domnul inginer. Deci afectiuni ale inimii, ale sistemului digestiv, ale sistemului nervos si uneori chiar deces. Iar femeile expuse la lumina artificiala in mod prelungit in schimbul de noapte, au sanse cu 30-40% mai mari de a dezvolta cancere mamare. Reiau toate acestea pentru a le pune in evidenta.
 

Exista studii pe internet catre care ne-ati putea niste linkuri?, pentru ca ceea ce ne spuneti, pentru mine cel putin, este realmente foarte interesant. Oare in legislatia noastra s-o tine cont de aceste aspecte atunci cand este vorba despre cei care lucreaza in schimbul de noapte? Sunt atatia: taximetrie, firme de paza, dispecerate, fabrici cu foc continuu, daca or mai fi....



Din fosta secțiune Q&A

0 0

Un amplu studiu a fost realizat de catre European Journal of Scientific Research in 2008.

Evident ca la noi in tara nu exista legislatie pentru acest gen de 'complicatie' :)) exista, desigur sporuri de noapte, care, de cele mai multe ori sunt insuficiente, si, de si mai multe ori probabil ca nu se aplica :)



Din fosta secțiune Q&A

0 0

Am mai gasit ca lucrul pe timp de noapte creste riscul aparitie bolilor cardiovasculare, poate produce dereglari gastrointestinale, cancer si asa-numitul sindrom metabolic - care poate duce la aparitia diabetului de tip 2 ori poate duce la atac cerebral.


Din fosta secțiune Q&A

0 0

Ok. Suna putin 'periculos' sa nu dormi noaptea desi nu vad un raspuns stiintific. Din explicatii reiese ca, al nostru uman corp, are o legatura cu Luna si/sau Soarele atat de puternica incat poate 'realiza' cand e noapte si zi, ba mai mult, e 'setat' sa doarma atunci cand se afla pe partea cealalta a planetei fata de Soare (noapte).


Incerc sa inteleg legatura asta pentru ca eu m-am obisnuit sa dorm de pe la 3-4 dimineata (noapte pentru mine) pana pe la 1-2 dupa masa. Si fac asta de vreo 10-15 ani si nu sunt nici obosit si nici lipsit de energie si nici ca am vreo problema medicala. Nu e o dovada, ci doar am prezentat propria mea situatie legata de subiect.


Inca ceva : daca am creste o fiinta umana in complet-intuneric, si-ar dezvolta o regularitate in orele de somn similara cu orele asa zis 'normale'? Stiu ca prin 60-70 un baiat francez a incercat asta intr-o pestera si, desi stiu ca orele de somn si le-a pastrat regulate, nu stiu daca se sincroniza cu .....Soarele-Luna (!?).


Din fosta secțiune Q&A

...