Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
577 vizualizari

Am văzut un documentar pe Discovery despre găuri negre. Au zis ceva şi despre radiaţia asta Hawking, dar recunosc că m-a depăşit explicaţia. Există şi o variantă mai simplă de răspuns?


Din fosta secțiune Q&A

in categoria Terra-Univers

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

O sa incerc eu sa dau un raspuns. Evident ca pare ciudata afirmatia ca gaura neagra pierde masa, in conditiile in care noi ne asteptam ca gaura neagra sa atraga din ce in ce mai multa materie si, implicit, sa-si mareasca masa. Numai ca mecanica cuantica ne spune ca in vidul perfect apar perechi de particule virtuale datorita fluctuatiei vidului (fluctuatia energiei de zero). Practic, avem de-a face cu o "materializare" din nimic. Deoarece energia trebuie sa ramana nemodificata, inseamna ca suma energiilor celor 2 particule virtuale trebuie sa fie zero, deci una dintre particule trebuie sa aiba energie negativa (ceea ce inseamna si masa negativa dupa celebra relatie E=mc^2). In mod normal aceasta generare de particule in vid nu are vreun efect spectaculos atata timp cat ele se anihileaza aproape instantaneu. Insa, in apropierea unei gauri negre (in apropierea orizontului evenimentelor unei gauri negre) efectele gravitationale sunt extrem de mari. Dupa ce ai depasit orizontul, viteza de evadare devine mai mare decat viteza luminii in vid, ceea ce conduce la faptul ca nici lumina nu mai pate scapa dintr-o gaura neagra. Sa revenim la particulele virtuale. Daca aceasta 'materializare din nimic" are loc foarte aproape de orizontul evenimentelor unei gauri negre, Hawking ne spune ca aceste particule nu se mai pot anihila, particula cu energie negativa (masa negativa) fiind atrasa de gaura neagra, in timp ce particula pozitiva are sanse sa scape sub forma de radiatie. Astfel se manifesta radiatia Hawking. Este ca si cum gaura neagra ar pierde masa si ar emite lumina:) Sper sa fii multumita de explicatie.


Din fosta secțiune Q&A

0 0

Mi-a placut raspunsul lui X de mai sus. Simplu si la obiect. Nu am inteles partea cu particulele virtuale. Cum dracu apar din nimic? Iar chestia cu masa negativa chiar e ciudata...


Din fosta secțiune Q&A

...