Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
828 vizualizari

Mi-au venit acest intrebari vazand intrebarea de mai jos. M-am gandit un pic si recunosc ca nu am habar care este raspunsul.

Pretul aurului se stabileste, am inteles, pe baza cererii si ofertei. Dar cum? Exista o piata aurului? Unde este aceasta? Cine cumpara si vinde zilnic aur?

Banca Nationala a Romaniei, care are rezerve in aur, de unde si-l procura? Din resursele noastre naturale, adica din mine ori de pe piata libera? Si care este aceasta piata?

Din fosta secțiune Q&A

in categoria Economie - Afaceri

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Pretul aurului este stabilit dupa o serie de indicatori. Dar ca sa vorbim pe intelesul tuturor ...

- conteaza cat aur se gaseste la un moment dat in rezervele bancilor

- conteaza cat aur are populatia

- conteaza cat aur se tranzactioneaza (cat aur se vinde si se cumpara)

- conteaza cat aur se extrage din minele de aur

DA, cineva cumpara si vinde zilnic aur. El se tranzactioneaza in special pe burse. Adica nu merge un nene cu o plasuta cu  aur si o da altei persoane in schimbul unui sac cu bani, ci aurul sta frumusel in depozite si se schimba doar proprietarul.

Evident aurul se scoate din minele de aur. Muntii Apuseni din tara noastra au inca destul de mult aur. Din pacate, toate minele de aur, absolut toate, au fost inchise. Legea din tara noastra spune ca o data ce o mina de aur a fost inchisa, ea nu se mai poate redeschide, niciodata!

Se speculeaza faptul ca minele au fost inchise la presiunile tarilor vestice. Daca scoatem aur mult pe piata, evident pretul scade, iar cei din strainatate sunt interesati ca aurul pe care il au ei deja sa aiba un pret ridicat.

Ca sa putem extrage din nou aur trebuie sa schimbam legea aia care ne interzice sa redeschidem o mina inchisa.

Si mai e o problema! Pentru ca aurul sa poata fi vandut el trebuie sa fie marcat (stantat). Astfel i se recunoaste valoarea si calitatea pe piata internationala. Din pacate Romania si-a pierdut dreptul de a stanta aurul odata cu inchiderea minelor. Deci, chiar daca am incepe sa extragem aur ar trebui sa apelam la straini sa ni-l stanteze, iar ei ne-ar lua o gramada de bani pentru treaba asta.

Suntem un popor destept! Asa e?

Din fosta secțiune Q&A

...