Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
2.3k vizualizari

Am o mare nelamurire. Tot citesc pe aici prin sectiunea dedicata relativitatii despre limita impusa de Einstein vitezei oricarui obiect aflat in miscare. Ni se spune ca nimic nu poate calatori mai repede ca lumina.
Si totusi, in mai multe documentare se spune cum universul este in expansiune cu viteze mai mari decat a luminii.
Imi scapa mie ceva sau chiar asa este. Si daca asa este, inseamna ca Einstein a gresit teoria relativitatii?


Întrebare republicată din vechea secțiune Q&A

in categoria Terra-Univers
0 0
Ma intreb dupa 4 ani daca acesta dilatare spatiala poate  fi tratata cu o  lege de deformati elastica de  tip Hooke si poate gasim si un modul de elasticitate si niste forte? Daca punem banii aia nu pe un balon ci pe o foaie de cauciuc de care tragem se intampla acelasi fenomen, :)

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Nu-ti scapa nimic, chiar asa este. Numai ca expansiunea universului cu viteze mai mari decat viteza luminii, nu violeaza in niciun fel teoria generala a relativitatii a lui Einstein care spune ca niciun obiect (cu masa de repaus) nu poate calatori mai repede decat viteza luminii (nici macar cu viteza luminii). Paradoxal, nu? Atunci cand oamenii de stiinta afirma ca universul se afla in expansiune (accelerata), ei nu se refera la faptul ca galaxiile se indeparteaza fata de "noi" datorita miscarii lor proprii (nu sunt fizician; probabil ca exprimarea nu e cea mai buna, dar sper sa prinzi esenta), ci datorita faptului ca spatiul dintre galaxii (indepartate) se extinde. Daca ignoram miscarea galaxiilor sub influenta gravitatiei, putem spune ca ele sunt in repaus in raport cu "spatiul" (oamenii de stiinta folosesc ca sistem de referinta CMB-ul (cosmic microwave background), despre care banuiesc ca ai auzit). Spatiul se extinde, galaxiile raman in repaus, deci nu se violeaza teoria relativitatii. Exista o analogie care te-ar putea ajuta sa intelegi cum se indeparteaza galaxiile unele fata de altele fara ca ele sa-si schimbe pozitia in raport cu spatiul, chiar daca aceasta analogie nu exprima exact realitatea. Analogia cu balonul. Deseneaza pe un balon niste linii de longitudine si de latitudine, iar la fiecare intersectie dintre aceste linii, deseneaza cate un punct (fiecare punct este o galaxie). In acest moment exista niste distante bine definite intre galaxii (puncte). Umfla balonul si vezi ce se intampla cu distantele dintre galaxii. Ele se vor mari, insa, galaxiile vor ramane in acelasi loc in raport cu balonul (la aceeasi longitudine si latitudine). Cu cat galaxiile sunt mai indepartate unele fata de altele la momentul initial (inainte de umflarea balonului) cu atat distantele dintre ele vor fi mai mari (dupa umflarea balonului) in aceeasi unitate de timp. Daca distanta initiala (la timpul t0) dintre doua galaxii indepartate este mai mare decat o anumita limita (calculata), distanta dintre aceste doua galaxii dupa o secunda (la tipul t1) va fi mai mare decat 300.000 km, ceea ce inseamna ca galaxiile sau indepartat una fata de alta cu o viteza mai mare decat viteza luminii. Astept intrebari.


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

0 0
Cu alte cuvinte , din răspunsul tău se înțelege că: spațiul în care se află Întregul Univers este  sau se află într-o bulă care se dilată !? Dacă , da , admiți idea că : dacă spațiul dintre corpuri se dilată , automat și corpurile vor fi în mișcare proporțional cu viteza de dilatare  , deci totul se mișcă , nu ? Ne învârtim într-un cerc fără un răspuns concret , asemenea explicațiilor, care nu ajung la rezultatul ideii !
0 plusuri 0 minusuri

Foarte interesant primul raspuns la aceasta intrebare. Mi-as dori sa vad mai multe asemenea abordari pe aici.

Am gasit un filmuletz pe youtube care sa ilustreze cele spuse de domnul de la primul raspuns (chiar, de ce nu te inregistrezi aici, sa avem si noi o formula mai simpla de adresare?)...



Pe de alta parte, si asta vine ca o intrebare suplimentara pentru raspunsul nr. 1, am citit undeva ca Roger Penrose ar fi spus ca legile lui Einstein privind limita de viteza egala cu viteza luminii se aplica doar obiectelor aflate in aceeasi zona a universului, asadar oarecum invecinate. Daca obiectele sunt destul de indepartate unul de altul (cum ar fi doua puncte de pe fete opuse ale balonului imaginat de tine) asemenea restrictii nu s-ar mai aplica.

A spus Roger Penrose asa ceva sau nu?


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

0 0
Acest filmuleț este scurt și la obiect ! Sunt întru-totul de acord , este în asentimentul meu , are argumente logice ! Ca o teorie personală :Există un ,,spațiu” infinit (Infinitul Absolut )  în care se dezvoltă totul , sau au loc procese duse spre infinit . Sunt două lucruri diferite , care de cele mai multe ori crează confuzii printre oameni , și anume :- Infinitul Absolut nu este același lucru  cu nimicul ! Nimicul Absolut nu există ! În Infinitul Absolut , există din totdeauna și abundă în energie și particule , într-un întuneric rece și inert , totul într-o stare de conservare care poate să hrănească și să dezvolte unul sau un număr infinit de alte universuri .
0 plusuri 0 minusuri
Aceasta problema necsita o discutie mai ampla dar pana atunci intreb; stiut fiind ca Andromeda se apropie de Calea lactee sau invers aeasta e apropie de Adromeda cu  niste sute de km/sec(deplasare spre rosu negativa)  si ca aceasta viteza se obtine din viteza indepartare de tip Hubble compusa si de apropiere de tip newtonian care ete viteza care ar fi confirmata de exprimente pentru relativitatea restransa sau care viteze ar influenta masa sau dimnsiunile rechetei care se misca catre Andromeda  si um s-ar masura acestea?
Novice (167 puncte)
0 0
Așa li se pare unora, că universul se dilată. Mai demult unora li se părea că cerul cu stelele se învîrt în jurul pămîntului, ceea ce era evident. Altora li se părea că, cînd și cînd, vîrcolacii mîncau Luna sau Soarele.
...