Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.6k vizualizari
Novice (110 puncte) in categoria Medicina - Sanatate

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Sângerarea care însoțește scaunul se poate prezenta sub mai multe forme:

- scaun închis la culoare cu sânge complet digerat, se numește melenă și originea hemoragiei este undeva pe traiectul tubului digestiv superior (esofag, stomac sau duoden). Nu se mai observă sânge roșu ci doar scaun moale "negru ca păcura" și se numește hemoragie digestivă superioară.

- scaun amestecat cu sânge proaspăt, denumit hematochezie, locul hemoragiei e undeva la nivelul jejunului, ileonulului, colonului sau rectului  = hemoragie digestivă inferioară.

Pentru fiecare se recomandă investigație endoscopică superioară sau inferioară, dupa cum arată sangele din scaun.

Gradul de digestie și autoliză a sângelui care însoțește scaunul depinde de locul sangerarii dar și de debitul pierderii de sânge, astfel că o hemoragie digestivă superioară masivă se poate prezenta cu amestec de sânge lizat si sânge proaspăt. În același fel se poate prezenta o hemoragie intermitentă, cu flux diminuat, cu originea în tractul digestiv inferior.  

- sângele proaspăt care "coafează" scaunul la finalul defecației (se poate folosi hematochezie sau rectoragie) are de obicei originea în rect și este cauzată de leziuni ale mucoasei rectale, cum sunt: hemoroizi, fisuri anale, polipi inflamatori, ulcerații ale mucoasei din recto-colita ulcero-hemoragică sau boala Crohn.

Hematochezia se suprapune parțial cu termenul de rectoragie cu diferența ca rectoragia presupune pierderea anală de sange și între defecații.

Dacă sângerarea e însoțită si de tulburări de tranzit intestinal semnificative, mai frecvent constipatie, sau debacluri diareice dupa episoade de constipatie, atunci se ridica suspiciunea unui obstacol- tumora care obstrueaza partial lumenul intestinal. Sunt si afectiuni benigne care pe langa pierderea de sange prin scaun se insotesc de tulburari de tranzit intestinal: bolile inflamatorii intestinale de tipul bolii Crohn si recto-colitei ulcero-hemoragice  (colita ulcerativa in terminologie anglo-saxona), diverticuloza (portiuni dilatate ale unui segment de tub digestiv unde stagneaza continut intestinal care in prezenta unei flore bacteriene intestinale dezechilibrate poate duce la inflamatie simpla, ulceratie si pana la perforarea peretelui intestinal), angiodisplazia (sunt vase de sange cu densitate mult crescuta fata de normal, dilatate, localizate de obicei in submucoasa unei portiuni de segment digestiv, cauza exacta a aparitiei e inca la stadiul de teorii nedemonstrate).

La toate varstele cauzele cele mai frecvente de sangerare prin scaun sunt benigne (hemoroizi, polipi, fisuri, diverticuloza, angiodisplazie, boala Crohn, recto-colita ulcero-hemoragica) insa dupa 50-60 de ani apare si cancerul de colon si rect (primul semn poate fi pierderea de sange prin scaun) care la varste tinere este extrem de rar.
Junior (519 puncte)
...