Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
2.3k vizualizari
Matematica opereaza cu conceptul de infinit, de exemplu formuleaza propozitii de tipul: ceva tinde la infinit. Cum tinde ceva, fizic, la infinit?
Senior (6.6k puncte) in categoria Fizica
0 0
Matematica(algebra) este teorie 100%.
Universul e infinit.
Si noi tindem la infinit...
0 0
iahim aberezi din ce in ce mai mult.
De unde stii tu ca universul e infinit ?
Acum 2000 de ani si pamantul se credea ca e infinit.
Noi cum tindem la infinit ???
Prostia ta cred ca tinde la infinit !
0 0
Slabut pentru un "experimentat"...
Imi poti demonstra contrariul in cazul UNIVERSULUI ?
Fiecare tinde la ceva, eu am spus o generalitate pentru cei ce vor sa-si depaseasca conditia, daca preferi sa te plafonezi treaba ta dar respecta-i pe cei din jur.

8 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns
„Fizic” înseamnă două lucruri: pe de o parte este lumea reală așa cum e ea, dincolo de cunoașterea noastră, iar pe de alta este modelul nostru despre lumea reală. Probabil că în realitate nu există nimic infinit, dar noi, pentru a conceptualiza și pentru a înțelege lumea reală, folosim modele și teorii. Aceste modele și teorii au nevoie de conceptul de infinit pentru a funcționa.

De exemplu, să zicem că avem o bucată de metal de formă paralelipipedică. Spunem că are laturi „paralele”. Ce înseamnă că sînt paralele? Înseamnă că distanța dintre ele rămîne aceeași oricît le-am prelungi. Ce înseamnă „oricît le-am prelungi”? Înseamnă că dacă mergem pînă la infinit găsim aceeași distanță între laturi. Deci avem nevoie să folosim noțiunea de infinit și pentru obiecte reale, finite. În realitate bucata de metal nici nu are laturi, ci este o colecție de atomi care, în mintea noastră, ocupă un spațiu modelat ca un paralelipiped.

În același mod în fizică lucrăm cu temperaturi infinite, distanțe focale infinite, mase infinite etc., dar acestea nu sînt realități, ci modele. Avem însă nevoie de modele pentru a cunoaște realitatea. Dacă am încerca să modelăm realitatea avînd grijă ca modelul să nu explodeze la infinit, matematica implicată s-ar complica inutil de mult, fără să ne ajute la înțelegerea fenomenelor.
Expert (12.9k puncte)
2 plusuri 4 minusuri
Salut Puiu.Foarte buna intrebarea si votul pozitiv.

Matematica ne spune ca o dreapta intre punctele A si B de lungime 30 de centimetri contine o infinitate de puncte.DAR o dreapta intre punctele A si B de lungime 1 metru contine tot o infinitate de puncte.DECI iata ca ajungem la un paradox.Putem in acelasi timp sa spunem ca ceva contine o infinitate de puncte(Exemplul de mai sus) sau ceva ce tinde spre infinit(Cum ar fi exemplul universului care tinde spre infinit).Ma opresc aici fiindca o sa ajungem cu discutia in categoria filozofiei-exista infinitul sau nu SI CRED CA E LA ATITUDINEA FIECARUIA DINTRE NOI CUM ACCEPTA IDEEA DE INFINIT.pa
Junior (435 puncte)
0 0
Nu exista 'dreapta intre punctele A si B'. Partea dintre A si B se numeste segment. Legat de faptul ca avem o infinitate de puncte pe ambele segmente, nu este nici un paradox: se poate stabili o bijectie (functie) prin care oricarui punct de pe un segment ii corespunde un singur punct pe celalalt segment. Adica cele doua segmente au acelasi numar de puncte (infinit). Lectura unei carti de analiza matematica nu ar strica deloc. Dimpotriva.
2 plusuri 2 minusuri
Dupa mine, infinitul nu exista in afara matematicii. Orice lucru are un un inceput si un sfarsit, inclusiv universul (deci in ultima instanta, universul nu tinde spre infinit, cum zice THEBEST). Dar in cazul matematicii, lucrurile stau putin altfel, deoarece numerele nu au un sfarsit, de aici apare notiunea de infinit. Tinderea spre infinit mi se pare putin absurda, dar ma rog, nu m-am documentat foarte bine in domeniu (desi ar fi trebuit).

Notiunile din fizica in care energia, masa etc tind spre infinit sunt cazuri in care ecuatiile ne spun ca asa ceva nu e posibil (ca in cazul E=mc^2) sau ca am facut gresit calculul. In concluzie, infinitul din fizica creeaza probleme.
Experimentat (3.5k puncte)
0 0
"In concluzie, infinitul din fizica creeaza probleme." in gandire.
UNIVERSUL este infinit intrucat nu e limitat de timp si spatiu.
Orice lucru MATERIAL are un inceput si un sfarsit(care nici atunci nu poate fi numit sfarsit, mai mult transformare) dar situatia e mult mai complexa.
V-as ruga pe viitor sa priviti orice problema cu mintile deschise farmand noi orizonturi intrucat daca tinzi spre infinit nu te poti limita la ce ai fost invatat ori la cele, cateva simturi.
2 plusuri 1 minus

Salut !

Vorbeam intr-un alt topic privind necesitatea construirii unor instrumente matematice pentru modelarea abstracta a anumitor fenomene din natura. Notiunea de "infinit" este exact un astfel de caz, pur si simplu a fost necesar a fi inventata.

Spuneam eu atunci ca "stiintele exacte" nu descriu garantat 100% exact REALITATEA, dar ofera cea mai buna aproximatie pentru ea. Similar, introducerea limitelor la infinit, repetitiilor matematice de toate felurile la infinit, etc, sunt foarte utile pentru descrierea unor fenomene fizice.

Primul exemplu care imi vine in minte este relatia relativista intre masa si viteza luminii. S-a incercat de nenumarate ori accelerarea extrema a unor particule nucleare, de fiecare data confirmandu-se geniala ecuatie: masa particulei crestea pe masura ce se apropia de viteza luminii, pana cand nu mai era energie suficienta pentru accelerarea ei mai mult !

Deci iata ca masa tinde in acest caz la infinit la propriu !

Senior (8.7k puncte)
0 0
Salut.Perfect Truth dar cu o mica adaugare:In relatia dintre masa si viteza luminii nu doar masa tinde la infinit ci si TIMPUL tinde sa se opreasca astfel incat viteza luminii sa nu poata fi atinsa sau depasita.
1 plus 2 minusuri
Nu o să repet ce au spus cei care au răspuns deja referitor la aplicabilitatea în matematică a conceptului. O să menţionez doar că infinitul, dacă există, nu este un concept care să poate fi înţeles de mintea umană. Citeam pe Scientia un articol mai vechi care spunea tocmai asta, că nu poţi gândi infinitul, pentru că mintea poate concepe doar lucruri finite. Este deci o limitare umană ori, aş spune eu, mai degrabă un concept care nu are bază în realitate.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Omul nu poate înțelege (sau înțelege doar cu greu) noțiuni care nu au făcut parte din mediul lui familiar. Pentru un antic care credea că Pămîntul e plat, ideea că de fapt ar fi rotund nu este digerabilă. Pentru noi, care am fost obișnuiți cu ideea asta, e ceva cu totul elementar. Tot așa, ceea ce pentru noi astăzi e greu de conceput, pentru generațiile viitoare s-ar putea să fie simplu ca 1+1. Ceea ce numim „mintea umană” nu e ceva constant.
0 0
Nu e doar un concept, mai mult actualitate dincolo de "realitate".
Adevarat, nu poti gandi infinitul dar sunt alte metode prin care sa-l intelegi.
Din nou recunosti ca mintea analitica e limitata, mai ai doar de constientizat potentialul nelimitat al fiintei umane.
0 0
Mă tem, AdiJapan, că de data asta e vorba despre altceva. Mintea umană nu o fi ceva constant - deşi nu ştiu ce vrei să spui cu asta - dar infinitul nu este reprezentabil. Pur şi simplu mintea nu concepe ceva ce nu are capăt.
0 0
Puterea de înțelegere a minții umane crește odată cu civilizația, prin simplă educație. Copiii de azi sînt expuși de mici la noțiuni care pentru generațiile trecute erau foarte avansate sau chiar de negîndit. Asta am vrut să spun cu mintea neconstantă.

Simplul fapt că afirmați că mintea umană nu poate cuprinde infinitul înseamnă că în mintea dumneavoastră (umană) v-ați reprezentat și mintea umană și infinitul.

Nu știu multe despre alte minți umane, dar eu cu mintea mea nu am probleme în a concepe infinitul. Pot să înțeleg ușor că intensitatea cîmpului electric al unei sarcini la infinit este zero, că razele paralele de lumină se pot prelungi la infinit fără să se întîlnească, că transformata Fourier a unei sinusoide este o pereche de funcții Dirac (infinite), că un unghi are la vîrf o curbură infinită, că spațiul e infinit etc. Chiar dacă în realitate infinitul n-o fi existînd, în modelul meu asupra realității infinitul există bine mersi și nici măcar nu e greu de conceput.
0 0
Azi am dat peste un citat al unui mare romancier japonez, Natsume Soseki, care are legătură cu ceea ce vorbim aici: „Față de Tokio, Japonia este mai mare. Față de Japonia, planeta este mai mare. Față de planetă, universul e mai mare. Față de univers, mintea umană e mai mare.”
3 plusuri 2 minusuri
in matematica nu e nimic fizic. toate conceptele din matematica sunt create de mintea umana, sunt virtuale. in realitate nu exista punct, linie, numar.

e posibil ca infinitul sa existe in realitate. e posibil ca spatiul sa fie infinit. ma indoiesc ca si materia/energia ar fi infinita.
Junior (1.1k puncte)
1 plus 3 minusuri
Infinitul?Luam un cerc .Unde e inceputul si mai ales sfarsitul???Ne invartim pe el pana...la infinit si nu-i dam de capat..Dar,pun si eu o intrebare:Daca universul e infinit,totusi ce e dincolo de infinit??
Novice (140 puncte)
0 0
Există situații în care exprimarea „dincolo de infinit” are sens, de exemplu în optică. Dar cînd spuneți că universul este infinit înseamnă că nu mai e loc de „dincolo”. Dacă ar exista un „dincolo” ar însemna că universul este finit.

Ideea cu cercul e bună.
0 0
Normal, AdiJapan.apropo de "dincolo".A fost vorba aici de filozofie nimic mai mult.
2 plusuri 1 minus
Infinitul este o notiune abstracta, inventata atat in matematica cat si in viata reala pentru a cuprinde .. necuprinderea. Poate sa fie un raspuns de tipul "nu stiu" acolo unde de fapt conteaza fie prea putin, fie asa credem noi. Nu are precizie, nu are termen de comparare, e o formulare a unei limite necunoscute sau inaccesibile (momentan cel putin) mintii. Mai ales ca mintea umana si-a dezvoltat extrem de puternic latura asta predictiva, care stimuleaza masiv imaginatia si corelatia, dar care lucreaza tot cu forme similare obiectivului imediat, sau cat de cat "palpabil".

Deci o notiune! As pomeni de niste exemple similare de notiuni abstracte: perfect, absolut, etern.. mai ziceti si voi
Experimentat (3.1k puncte)
...