Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
529 vizualizari

Cred că tuturor oamenilor le e mult mai uşor să îşi comunice verbal ideile însoţindu-le de gesturi, uneori chiar ample, cu care au impresia că îşi transmit mai bine gândurile. Vorbirea fără gestică este pentru cei mai mulţi dintre noi un chin. Gândiţi-vă, de pildă, că până şi în timpul convorbirilor telefonice vă surprindeţi gesticulând către interlocutorul care nicidecum nu v-ar putea vedea, aflându-se la kilometri distanţă. Bănuiesc că sunt automatisme, reflexe necondiţionate, respectivele gesturi. Ştie cineva de ce funcţionăm astfel? E vreo explicaţie anatomică ori fiziologică a fenomenului?


Întrebare republicată din vechea secțiune Q&A

in categoria Corpul uman

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Există, într-adevăr, o conexiune neurologică între vorbire şi gesturi, dacă e să ţinem seama de unele studii care, folosindu-se de imagistica prin rezonanţă magnetică (fMRI), au arătat că atunci când procesăm şi înţelegem ceea ce auzim şi vedem, o zonă a creierului numită aria lui Broca (bucata din cortexul cerebral responsabilă pentru producerea vorbirii şi înţelegerea limbajului şi a gesturilor), pare a "comunica" mai puţin cu alte regiuni din creier atunci când vorbirea e însoţită de gesturi.
 

Dacă vorbirea e însoţită de gestică, aria lui Broca se descurcă mai uşor cu procesarea conţinutului verbal, nemaiapelând prea mult la alte zone din creier pentru descifrarea mesajului recepţionat.


Bibliografie suplimentara:

Sciam Mind Martie-Aprilie 2010


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

...