Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
1.2k vizualizari
Ma refer la o gaura neagra de mici dimensiuni fiindca o gaura neagra mare ar inghiti tot sistemul nostru solar fara nici o problema.

Pentru ca adet nu a inteles intrebarea o sa fac o modificare:Sa luam urmatorul exemplu-O gaura neagra de dimensiunea unei mingi de ping-pong trece prin sistemul solar printre Jupiter si Saturn.Ce se intimpla in acest caz cu sistemul solar?E posibil ca anumite planete sa fie inghitite iar altele expulzate din sistemul solar?Ce se intimpla cu soarele in acest caz?
Junior (435 puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
nu e vorba ca nu am inteles intrebarea, am inteles-o dar din descoperirile de pana acuma nu ar sugera ca ar exista o gaura neagra atat de mica care sa calatoreasca mii de ani lumina, fara sa se evapore. Alt motv ar fi ca galaxia noastra are o miscare circulara unde toate stelele se invart "normal"  E ca si cum ai intreba ce-ar fi daca in sistemul nostru solar ar mai veni un soare ?  ( de unde sa vina ar fi intrebarea ? )

4 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut !

In principiu este cum a zis Puiu, dar sa incercam sa sistematizam:

1. Din punct de vedere gravitational, o gaura neagra interactioneaza cu vecinatatile EXACT LA FEL CA ORICE CORP CU MASA CUNOSCUTA "M", cu exceptia cazului in care se apropie mai mult decat raza Schwarzschild (orizontul evenimentelor). Contrar intuitiei, raza Schwarzschild este destul de MICA, de pilda o gaura neagra cu masa egala cu a Soarelui nostru are orizontul evenimentelor de numai 3 km !

2. In problema lui Best ni se da raza efectiva a gaurii negre, aproximativ 2,5 cm, deci volumul este cam 65,5 ori 10 la -6 m cubi.O gaura neagra de dimensiuni mici ar trebui sa aiba densitatea mai mare decat densitatea nucleului atomic (adica mai mare decat stelele neutronice), care este aproximativ 10 la puterea 18 kg/m cubi, rezulta ca masa gaurii negre ar fi de 65,5 miliarde tone. Asta insemna cat un meteorit mare, mai mic decat satelitii planetelor Sistemului solar.

3. Plecand de la aceasta masa, e limpede cam ce efecte gravitationale ar produce, n-ar putea efecta direct vreo planeta de pe orbita, numai daca ar produce un complex de imprejurari, ca la biliard.

4. Intrebarea este ce s-ar intampla daca ar avea traiectorie de coliziune cu Terra ? Eu cred ca ar duce la distrugerea planetei...

Senior (8.7k puncte)
0 0
Super raspuns si de aici vine si urmatoarea mea intrebare:ce s-ar intampla daca o gaura neagra ar avea traiectorie de coliziune cu Terra ?
0 0
Ce-i frumos si lui Dumnezeu ii place (-:
0 0
Eu stiam ca o gaura neagra se poate forma daca este de minim 20 de ori masa Soarelui ! (vezi si wiki)  Deci de unde le scoateti cu gaurile negre de masa pamantului sau a soarelui ???
0 0
Salut Adet !

Am tratat problema lui Best ca un experiment mental, in realitate gaurile negre de origine stelara trebuie sa aiba o masa de cel putin 3 ori cat a Soarelui nostru pentru a se indeplini conditia de colapsare.

E adevarat ca se vorbeste si despre alt tip de gauri negre, mai mici, create in zorii Universului, apoi nu trebuie sa uitam ca Hawkings a demonstrat ca gaurile negre sufera un proces de evaporatie - deci s-ar putea specula privind gauri negre de dimensiuni mai mici - dar pana in acest moment cea mai mica gaura neagra observata are numai 3 mase solare, cu mentiunea ca e firesc sa fie descoperite intai cele mari, ar fi extrem de dificil sa descoperi o minge de ping-pong in imensitatea Universului...
1 plus 3 minusuri
Am impresia ca ne ocupam cu totul altceva,intotdeauna cand nu avem grija de maine!
Novice (104 puncte)
0 plusuri 1 minus
cam ilogica intrebarea din punctul meu de vedere. :D

Pai o gaura neagra de marimea unei unghii ar inghiti pamantul fara probleme. deci o gaura neagra putin mai mare ar inghiti orice se afla in sistemul solar. Avand in vedere ca astfel de gauri mici se evapora foarte repede, raspunsul la intrebare ar fi ca nu se va intampla absolut nimic.
Senior (6.9k puncte)
1 plus 1 minus
Chestiunea e ca daca Jupiter sau Saturn s-ar  afla in orizontul evenimentului, adica dincolo de limita de la care curbura spatiului creata in jurul gaurii negre nu mai permite alte traiectorii in afara de cele care duc spre gaura neagra,ar fi posibil ca ele sa fie inghitite de gaura neagra. Sunt niste calcule care pot evalua care ar fi masa unei gauri negre de dimensiunea unei mingi de ping pong. In ipoteza ca gaura neagra ar inghiti cele doua planete, masa ei ar creste ca si "raza de actiune". In noul orizont al evenimentului ar putea fi captate si alte planete si asteroizi, ceea ce ar duce la cresterea in continuare a gaurii negre. La limita, daca ar inghiti tot ce orbiteaza in jurul soarelui, iar masa ei ar deveni suficient de mare, insusi soarele, odata intrat in orizontul evenimentului, ar putea fi inghitit. Totul depinde de masa ce se poate condensa intr-o minge de ping-pong la o densitate tinzand la infinit.. Personal, as prefera una doar atat de mare cat sa fie capabila sa "igienizeze" sistemul solar de asteroizi periculosi, sa-i inghita si sa plece cu ei cu tot.
Senior (6.6k puncte)
...