Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
10.9k vizualizari

Banuiesc ca este mai degraba o metafora. Reptilele - oare toate? - am vazut ca sunt considerate ca avand sange rece. Dar ce inseamna acest lucru?


Întrebare republicată din vechea secțiune Q&A

in categoria Biologie

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Animalele cu sange cald isi pastreaza constanta temperatura corpului, pe cand animalele cu sange rece au o temperatura a corpului variabila, in functie de conditiile de mediu. Din cauza ca temperatura corpului variaza, animalele cu sange rece sunt mai sensibile la schimbari de temperatura si temperaturi extreme, si prefera caldura, pentru a nu pierde multa energie. Reptile vei intalni in special in zone calde sau temperate, pe cand mamiferele si pasarile ajung pana in zona polilor.


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

2 plusuri 0 minusuri

Sunt  trei termeni:

- animale homeoterme (grecescul homos = acelasi; thermos = cald) - au temperatura corpului constanta in orice mediu deoarece au mecanisme proprii de producere a caldurii (prin metabolism); de temperatura mediului intern depind toate reactiile chimice necesare vietii; enzimele au o temperatura optima de functionare pentru catalizarea acestor reactii; afinitatea substratului depinde de asemenea de temperatura.

- animale polikiloterme - temperatura corpului variaza putin fata de temperatura mediului ambiant. Aici intra in principal reptilele, amfibienii, pestii. Acestea preiau din mediu caldura si o disipeaza lent; mecanismele lor interne de producere a caldurii sunt ineficiente si necesita surse externe; pentru functiile de reproducere, digestie si aparare imunitara au nevoie de caldura si cum nu o pot produce intern, o preiau din mediul ambiant; e de observat ca poikilotermele sunt adesea animale acvatice, temperatura apei variaza mult mai putin decat a aerului si are o conductivitate termica crescuta comparativ cu a aerului (apa transmite mai usor temperatura catre alte corpuri fata de aer) si din aceasta cauza animalele care traiesc in apa, in lipsa unor mecanisme izolattorii termice, adopta imediat temperatura apei. Temperatura apei la suprafata pamantului nu e chiar cea mai propice desfasurarii reactiilor chimice din interiorul celulelor vii care intra in componenta unui organism complex.

- animale heteroterme - in perioadele active sunt homeoterme; ele isi pot produce singure caldura necesara in anotimpurile calde; in anotimpurile reci isi incetinesc functiile metabolice, intra in hibernare si au temperatura apropiata de cea a mediului (unele specii de hamsteri, veverite, lilieci).

rezumat: 

- animalele cu sange rece - depind de surse externe de caldura (aer, apa, nisip incalzite la soare)

- animalele cu sange cald - isi produc singure caldura prin metabolism; si ele fac schimb de caldura cu mediul, dar au si un control intern; as aminti aici si de centrul neural al reglarii termice prezent al homeoterme; la om e in hipotalamus. Oare acest centru nervos a aparut mai intai ca senzor al mediului intern apoi ca centru motor?

- animale cu sange cald uneori si sange rece alteori-  isi produc caldura singure, prin metabolism, in anotimpul cald iar in anotimpurile reci hiberneaza si au temperatura similara cu a mediului.

Junior (519 puncte)
...