Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
543 vizualizari

In ce consta procesul de fabricare a unui vaccin? I-am explicat copilului meu ce i se intampla cand este vaccinat, dar cand m-a intrebat cum sunt facuti virusii din vaccin inofensivi, nu am mai stiut ce sa-i spun.
 

Întrebare republicată din vechea secțiune Q&A

in categoria Biologie

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri

Un vaccin se face in mai multe moduri, insa indiferent de mod, scopul este acelasi si anume dezvoltarea unui raspuns imun dintr-un virus sau bacterie slabite fara a dezvolta simptomele bolii. Vaccinurile sunt facute din aceleasi componente care se gasesc in mod natural in virus sau bacterie.


Slabirea unui virus: Virusurile sunt slabite ("molesite") astfel incat,  odata ajunsi in corp, ele sa se reproduca foarte putin. Virusurile de regula produc boala prin reproducerea masiva a lor in corp. In timp ce virusurile naturale se reproduc de mii de ori, vaccinurile pe baza de virusi fac ca acestia sa se reproduca de mai putin de 20 de ori. Din acest motiv nu apar simptomele de boala insa virusul din vaccin se replica suficient incat sa induca memorarea structurii lui de catre sistemul imunitar (celule B) si sa ne protejeze pe viitor de infectie. Avantajul unui astfel de vaccin este ca da imunitate pe termen lung, chiar pe viata, Dezavantajul este ca nu poate fi dat persoanelor cu sistem imunitar deficitar.


Utilizarea unei parti din virus: O parte dintr-un virus este indepartata si folosita ca vaccin. Vaccinurile contra hepatitei B si HPV sunt facute in acest mod. Vaccinul este compus dintr-o proteina care sta pe suprafata unui virus. Acest tip de vaccin poate fi folosit cand raspunsul imunitar la una din partile virusului (sau bacteriei) este responsabil pentru protectia impotriva bolii. Avantajul acestui tip de vaccin este ca poate fi dat si persoanelor cu imunitate scazuta si da imunitatea pe viata dupa trei doze.


Utilizarea unei parti din bacterie: unele bacterii pot provoca boala prin eliminarea unei proteine nocive numita toxina. Vaccinurile sunt facute luand toxinele si inactivandu-le chimic (toxina odata inactivata se numeste toxoid). Vaccinurile impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive sunt facute in acest mod.


O alta metoda de a face un vaccin bacterial este de a utiliza o parte din invelisul zaharos (invelis polizaharidic) al bacteriei. Protectia impotriva infectiei cauzate de anumite bacterii se bazeaza pe imunitatea la acest invelis polizaharidic (si nu la toata bacteria). Deoarece copii mici nu au un raspuns imun bun doar la invelisul polizaharidic, acesta este atasat de o proteina inofensiva (vaccin polizaharidic conjugat). Vaccinurile  impotriva Haemophilus influenzae B, penumococ si meningogoc sunt facute in acest mod.


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

...