Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.4k vizualizari

Traim un timp in care o idee este importanta atata vreme cat este testabila. Altfel, este misticism, ignoranta, superficialitate.
 

Filozofia jongleaza cu concepte, manuieste inteligent cuvintele. Dar care-i mai este utilitatea astazi? Ce relevanta mai are Platon, Aristotel, Kant, alta decat una istorica?

Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Psihologie - Filozofie

1 Raspuns

0 plusuri 1 minus

Draga Ionela,


Daca pui aceasta intrebare si iti exprimi si indoiala cu privire la necesitatea ei inseamna ca nu stii ce-i filosofia si care este rostul ei. Dar asta nu este un repros, 99% din oameni nu stiu, fiindca notiunile despre filosofie predate in scoala, la liceu sunt niste tampenii.


La facultatea de filosofie se studiaza (sau se studia inainte de 89 ) tot ce faceau celelalte facultati de stiinte la un loc. (Istorie, Religie, Epistemologie, Etica, Estetica, Logica, Fundamentele biologiei, fizicii, chimiei, matematicii, Axiologie, Antropologie, Doctrine politice, Doctrine economice, Socialism, Marxism, Sociologie, Psihologie, Pedagogie, Drept, sa.
 

Fara filosofie nimic nu ar fi fost realizat in lume. Pentru cel neavizat stiinta este cea care aduce progresul, dar putini stiu ca filosofia foreaza in necunoscut trasand drumul ce urmeaza a fi strabatut de catre cercetatorii stiintei. Ei valideaza sau invalideaza din urma ideile proiectate de gandirea filosofica cu mult timp inainte ca experimentul stiintific sa fie posibil. Omul de stiinta are o gandire incorsetata de propriile legi aplicabile pe o arie mica de realitate si deci el nu va putea sa se aventureze in teorii ce pot devansa cu mii de ani realitatea.


Apoi sunt probleme eterne ale gandirii care nu pot fi analizate decat de filosofie, nicio alta disciplina nu se poate incumeta sa abordeze teme ca: sensul vietii, ce este fiinta, de ce-a aparut ea, ce este divinitatea, de ce murim, ce se intampla dincolo de noi, de univers, etc.


Filosofia este singura indeletnicire care nu este o meserie, de la filosofie se iese cult, meseria este aceea de ganditor. Faptul ca un absolvent se angazeaza profesor la scoala este de fapt o abdicare de la misiunea sa, din pacate. Vocatia filosofului este aceea de a creea sisteme de gandire ca hrana pentru cohortele de oameni de stiinta.


Sper sa te fi lamurit.


Sa auzim de bine!


Valeriu


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

1 0
Nu pot sa fiu de acord cu afirmatii de genul ca la facultatea de  filosofie am invatat tot ce se face in  stiinta.Eu am facut facultatea de matematica si am remarcat un lucru ca e imposibil de invatat in 4 ani tot ce exista doar in matematica,de aceea exista specializari in domeniile de baza ale matematicii ,adica geometrie,analiza matematica,algebra sau informatica.

Legat de gandirea umana ea tine de viziune si cu atat mai mult un om de stiinta e capabil de o gandire cu o viziune mai larga si nu e coincidenta faptul ca multi filosofi sau desprins din cultura matematicii precum Pitagora,Aristotel,Platon,Decartes etc.

 Din pacate necunoasterea despre stiinte duce la o filosofie gresita despre ea si sa nu uitam cum Platon a pus deasupra usii scoli sale inscriptia

"Sa nu intre sub acest acoperis cine nu cunoaste geometrie"

aratand cat de important este cunoasterea stiintelor pentru omul filosofic.
...