Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
836 vizualizari

Ca sa fiu precisa, ma refer la situatia in care locuiesti la bloc, intr-un apartament obisnuit.

Gandindu-ma, eu cred ca cel mai bun loc ar fi baia. Este o incapere mica, nu exista de regula mobila care sa te puna in pericol.

Ce parere aveti?

Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Diverse" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Diverse

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

O intrebare utila, din pacate sud-estul Romaniei este situat intr-o importanta zona seismica ..
 

Nu cred ca este buna ideea cu baia. De ce crezi ca mobila este cea care te pune in pericol ? Poate numai daca ai corpuri suspendate, vreo pendula sau corpuri cu vitrine mari, corpuri de iluminat foarte grele, etc. Dimpotriva, un corp de mobila din lemn masiv ti-ar putea salva viata..


Sa amintim cateva sfaturi:


- Prin Japonia si in zona San Francisco, oamenii au la indemana o trusa de supravietuire, continand apa, alimente concentrate, medicamente uzuale, lanterna, telefon mobil, dispozitive de semnalizare (macar un fluier, daca nu ceva electronic), copii de pe acte, obiecte de igiena . Acum, nu stiu daca trebuie sa fim asa de obsedati, dar stiti cum se spune - paza buna...


- Cel mai important - NU INTRATI IN PANICA, oricum zarurile au fost aruncate, nu va ajuta cu nimic daca tipati, va rugati sau va faceti cruci. Utilizati cele cateva secunde disponibile ajutand membrii familiei mai putin lucizi sau mai putin mobili (copii, batrani), opriti gazele, etc. Se mai recomanda sa deschideti usa din apartament, ca sa nu riscati sa ramaneti blocati in caz de incendiu.


- Daca nu locuiti la parter sau la etajul 1, nu este o idee buna sa incercati sa fugiti, lifturile se blocheaza iar scarile sunt elemente prefabricate slab ancorate si cad primele.


- Nu stati sub tocul usilor sau sub grinzi - s-a dovedit practic ca va nu aceasta pozitie maximizeaza sansele de supravietuire. Adapostiti-va ghemuit cu capul intre genunchi, LANGA un corp de mobila solid si mai scund (de tipul unui birou, comoda). Daca sunteti in pat, rostogoliti-va langa pat. Pe scurt, utilizati unghiurile "vietii" formate la baza obiectelor de mobila solide (dar ATENTIE, NU SUB ELE !).


- Ca pozitie in cladire, se spune ca este mai bine sa stam langa peretii exteriori decat langa cei interiori..


- Este importanta si reactia dupa cutremur: Verificati prudent avariile (stingeti incendiile minore, remediati alte daune minore), inchideti instalatiile, luati haine adecvate si coborati prudent in strada, departandu-va de cladiri. Evitati convorbirile telefonice inutile, ati putea impiedica un ranit sa ceara ajutor. Daca este cazul, contactati autoritatile, ajutati raniitii, etc.


Este posibil sa apara si replici seismice, de obicei mai slabe. Se spune ca Vrancea nu are acest comportament, cutremurul principal nu este urmat de replici semnificative.


Mai cititi si pe aici.


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Diverse" (vechiul QA, acum inaccesibil).

...