Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.3k vizualizari
Cum se determina timpul probabil pe termen scurt(cateva zile)?Si cum se determina starea vremii peste o luna de zile?
Junior (435 puncte) in categoria Cultura Generala
0 0
Prin diverse masuratori culeg date din atmosfera si prin intermediul unui calculator ce compileaza informatia, se genereaza prognoza.
0 0
Prin masuratori- in special cele prin satelit, unde sunt urmarite formatiunile norose si directia in care se indreapta, miscarile vanturilor, ale apelor oceanelor si marilor etc. Toate datele sunt incluse in computere si acestea traseaza ( genereaza) o traiectorie probabila pentru urmatoarele 24, 48 sau, mai rar, 72 ore. Este greu sa prezici si pentru 48 ore, insa in majoritatea cazurilor ( aprox. 80%) se adeveresc in mare parte prognozele.
Cu siguranta niciun meteorolog intreg la cap nu s-ar baga sa iti spuna cum va fi vremea peste 1-2 saptamani, dar pentru o luna... De ex. de revelion nu am avut zapada, si nimeni nu a zis ca in luna ianuarie vom avea zapezi cat casele si in februarie geruri cumplite. Prognozele meteo sunt in general valabile pentru 24-48 ore sau chiar 72 ( insa mai putin precise). Pentru o prognoza meteo pentru o luna, deja ne dam cu parerea, nu mai exista masuratori :))

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut !

Prognozele moderne se fac pe computer in baza unor modele software numerice imbunatatite continuu. Simplificand, se introduc datele de intrare si rezulta prognoza !

Evident, computerul pe care ruleaza simularea este extrem de puternic, iar datele introduse vin din foarte multe surse nationale si internationale (statii terestre, aeriene si spatiale).

- Cu cat sunt mai numeroase datele de intrare si intervalul acoperit mai scurt, cu atat prognoza este mai precisa. Prognoza pe termen scurt (3 zile) atinge 90% precizie medie. Prognoza pe 7 zile atinge 70% precizie medie. Dincolo de 7 zile, precizia scade dramatic.

- Prognozele pe termen lung sunt in alta categorie, aici o importanta capitala o au datele statistice din ani precedenti, care se compara cu situatia sinoptica actuala. Evident, precizia lor medie este slaba si se mentioneaza numai caracteristici medii, generale (ex: "mai calda/mai rece/ploioasa decat in mod obisnuit").

Cateva siteuri meteo: 

http://www.meteoromania.ro/

http://vremea.meteoromania.ro/

http://www.weather.com/weather/today/ROXX0003

http://www.accuweather.com/en/ro/romania-weather

http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=Bucharest,%20Romania&wuSelect=WEATHER

Senior (8.7k puncte)
0 0
Si un element de culoare: in urma prognozei "gresite" a iernii din 2009-2010, Laboratorul de prognoza de lunga durata din cadrul INM a fost desfiintat in 2010, asa ca de atunci primim NUMAI prognozele de lunga durata de la alte institutii europene.
...