Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
9.2k vizualizari

Cu siguranță am văzut cu toții mii de păsări stând pe sârmele pe care circulă curentul electric, sârme pe care dacă un om le-ar atinge, acest lucru i-ar fi fatal.


Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Ştiinţa pentru copii" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Cultura Generala

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Nu tensiunea e cea care ucide, ci curentul peste o anumita marime, iar pentru a lua nastere curentul, trebuie sa existe un circuit intre doua puncte aflate la o diferenta de potential (tensiune). Daca pasarea ar sta cu un picior pe un fir sub tensiune (faza), iar cu alt picior pe pamint (nul) , s-ar stabili un curent electric, prin corpul pasarii, care ar putea sa o omoare. Curentul, in amperi = tensiunea in volti / rezistivitatea corpului pasarii, in ohmi.


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Ştiinţa pentru copii"

1 0
Rezistivitatea e altceva. Acolo e rezistența electrică a corpului păsării între cele două zone de contact.

Explicația e puțin simplistă totuși. Curentul electric poate circula și printr-un singur punct de contact. În curent alternativ, ținînd cont de capacitatea electrică a corpului, prin punctul de contact curentul trece pentru echilibrarea potențialului electric. Curentul e cu atît mai mare cu cît amplitudinea și frecvența tensiunii alternative sînt mai mari și cu cît masa (capacitatea electrică) a corpului e mai mare. De asemenea, în momentul cînd corpul atinge firul se produce un puls scurt de curent, pînă la egalizarea potențialului. Eu n-aș pune degetul pe un fir de înaltă tensiune, indiferent cît de bine aș fi izolat de sol. Nici păsările nu prea se așează pe firele de înaltă tensiune, semn că nu le place.
0 0
Foarte faina explicatia, AdiJapan!O pasare "mai mare", cum ar fi barza, nu cred ca s-ar simti bine nici pe o linie de joasa tensiune(230/400 V).Cine a atins vreodata, din greseala, faza unui circuit monofazat(casnic) a simtit "pe propria piele" efectul curentului electric chiar daca statea pe un suport izolator electric.Cand mi-am bagat prima data "ghiarele" in circuitul de post-accelerare al unui TV alb-negru(18000  V c.c.) am folosit, din neatentie, un "creion de tensiune" in locul unei surubelnite bine izolate.Cand am atins partea metalica a tubului catodic unde intra fisa de inalta tensiune "creionul de tensiune" a zburat vreo 4 metri iar mana am putut-o folosi doar dupa cca.15 minute..Tubul catodic ramane incarcat pana la 24 de ore dupa deconectarea TV-ului de alimentarea cu energie electrica.Asa ca ... ATENTIE! la atingerea partilor metalice susceptibile de a fi "sub tensiune".
0 plusuri 0 minusuri

Sa incep raspunsul altfel. De ce unii oameni sunt fulgerati si nu mor?

Deoarece chiar daca sunt strabatuti de 500.000 de volti (tensiune) nu ii afecteaza mai deloc, atata timp cat curentul este foarte mic, de cativa miliamperi! Deci oamenii nu se curenteaza la tensiune, ci la curent.

Revenind la intrebarea ta, curentul cauta cea mai scurta cale de a se scurge la pamant. Atata timp cat nu atingi pamantul, nu te poti curenta. Cum pasarile mici au picioarele apropiate nu se poate inchide un circuit prin picioarele lor. Tu, ca om, daca te-ai tine cu ambele maini de un cablu si rezistenta ta interna ar fi mai mica decat rezistenta conductorului, atunci te-ai curenta  (un om are o rezistenta medie de 1000 ohmi, dar daca este ud, are rani deschise, etc, rezistenta lui scade). Ca sa te mai curentezi nu trebuie neaparat sa atingi conductorul propriu-zis, ci sa fii in campul lui. De stiut ca prin conductor trece f.f.f. putin curent, el circuland prin campul ce se formeaza in jurul conductorului, si poate varia de la cativa cm la cativa metri (la liniile de 750kv diametrul campului este de cca 7m, deci nu ai voie sa te apropii la mai putin de 8m). Singurele pasari care pot muri sunt berzele, din cauza anvergurii foarte mari a aripilor.
 

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Ştiinţa pentru copii"

0 0
Dumneavoastra constientizati ce prostii ati spus?V-ati gandit ca in afara de rezistenta(mai mare de 1kOhm) corpul uman are si capacitate si inductivitate electrica?Cunoasteti diferenta dintre curent alternativ si curent continuu?Stiti ce este un regim tranzitoriu?Eu zic sa nu scriem "de dragul like-urilor" si sa incercam sa ajutam.
0 0
Probabilitatea ca întrebarea și observațiile dvs. să ajungă ”la destinație” e foarte mică, fiind vorba de discuții vechi, din arhiva QA, pe care am ales să le republicăm.

Tot ce puteți face, și chiar vă invităm să procedați astfel, e să lămuriți chiar dvs. toate aspectele despre care vorbiți.
...