Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
3.8k vizualizari
Ma refer la acele distante de la 10.000 ani lumina pana la 13 miliarde de ani lumina.

stiu ce reprezinta anul lumina dar nu prea pot sa-mi dau seama cand zic ca au descoperit ceva la 11,5 miliarde ani lumina.
Senior (6.9k puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Salut adet,

poate ne poti preciza mai bine de ce anume nu iti poti da seama, pentru ca eu nu am priceput ce doresti sa afli. Intrebarea principala era cat se poate de clara, dar apoi m-ai cam incurcat :)
0 0
Buna intrebare si bineinteles si votul pozitiv.O sa iti raspund in cele ce urmeaza.

2 Raspunsuri

6 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Salut adet.Buna intrebare.Sunt mai multe metode:

-Metoda paralaxă:Matematicianul Frank Bessel a calculat prima paralaxă a unei stele in 1838 si a constatat ca este la o distanta de 10 ani lumina fata de Terra(Nu intru in detalii ca poti gasi pe net si daca dau copy-paste ma raporteaza gogu) Metoda paralaxei este eficienta doar pentru stele aflate pina la o distanta de aproximativ 300 de ani lumina(La o distanta mai mare ungiul format intre raza orbitei pamintului si stea devine prea mic si nu mai poate fi masurat).

-Pentru distante mai mari se foloseste metoda observand stele variabile Cefeide si scaderea luminozitatii cu distanta.Stelele variabile devin mai luminoase, apoi dupa un timp scad in luminozitate, apoi iar devin luminoase si tot asa.Soarele nostru nu variaza in luminozitate mai mult de 0,1% in un ciclu solar(11 ani).Stelele Cepheid-variabile pulseaza regulat si au luminozitate intre vreo 1000 si 10000 ori luminozitatea soarelui nostru.Aceste stele au luminozitate care variaza periodic intre intensitati minime si maxime iar astfel putem calcula distanta pana la acea stea, si deci distanta pina la galaxia din care face parte.

-Pentru distantele intergalactice se foloseste Paralaxa fotometrica-Se observa lumina galaxiilor si cu cat este spre rosu in spectrul electromagnetic(Galaxiile care se indeparteaza de noi tind spre rosu iar cele care se apropie tind spre albastru).Astfel putem calcula distanta cu ajutorul efectului doppler.PA

Junior (435 puncte)
4 plusuri 1 minus
Foarte pe scurt, distanțele astronomice se măsoară printr-o combinație de metode:

- În Sistemul Solar se folosește radarul pentru a afla distanțele pînă la Lună și la planete. Cu puțină geometrie, în felul acesta s-a putut calcula și distanța pînă la Soare.

- Știind cît de mare e orbita Pămîntului, putem folosi fenomenul de paralaxă pentru a măsura distanțele pînă la stelele apropiate din galaxia noastră, pînă la cîteva sute de ani-lumină. Paralaxa este deplasarea aparentă a stelelor apropiate în raport fondul stelelor îndepărtate, atunci cînd Pămîntul se mișcă pe orbita lui.

- Cefeidele sînt stele variabile la care există o corelație strînsă între perioada de oscilație și luminozitate. Relația s-a putut stabili pe baza cefeidelor aflate destul de aproape pentru a folosi metoda paralaxei. Apoi nu-ți mai trebuie decît să măsori luminozitatea aparentă și perioada de oscilație pentru a afla distanța. Metoda cefeidelor se poate aplica în galaxia noastră și la galaxiile apropiate.

- Folosind distanțele măsurate prin metoda cefeidelor, s-a putut constata că există o relație liniară între distanța la care se află o stea și deplasarea spre roșu a spectrului acelei stele. Deplasarea spre roșu este proporțională cu viteza cu care se îndepărtează steaua de noi. Astfel s-a aflat că tot universul este în expansiune. Acum ne putem uita la o stea îndepărtată și, analizîndu-i spectrul, putem calcula la ce distanță se află de noi.

- Folosind deplasarea spre roșu am aflat că supernovele de tipul 1a explodează întotdeauna cu aceeași luminozitate absolută, deci e suficient să prindem o supernovă în cursul exploziei și să-i măsurăm luminozitatea maximă pentru a calcula la ce distanță se află. Supernovele sînt atît de luminoase încît se văd la distanțe extrem de mari, miliarde de ani-lumină.

Așadar avem o suită de metode de măsurare a distanței. Fiecare din ele se bazează pe cea anterioară și pe cunoștințe acumulate în timp despre fenomene fizice și astrofizice. În ultimă instanță toate metodele acestea se bazează pe inventarea radarului și pe măsurarea vitezei luminii.
Expert (12.9k puncte)
0 2
Ideea e ca , cu acest material, se poate spulbera teoria biblica, cum ca pamantul are 6000-7500 ani. Nu caut dezbateri pe aceasta tema dar vreau sa stiu cam ce procent de siguranta, exactitate, validitate au metodele prin care se calculeaza aceste distante. Primul meu gand legat de aceste masuratori ar fi ca ar putea fi influentate de o multitudine de factori (nu stiu exact care sunt aceia, asta caut sa gasesc sau nu). Vreau sa aflu o informatie legata de aspectul acesta. Multumesc!
0 0
Teoria biblică privind vîrsta universului de fapt nu e o teorie, ci cel mult o simplă afirmație. Nu e nevoie de nici un efort din partea științei pentru a o spulbera, ci e nevoie ca aceia care o susțin să o demonstreze așa cum se procedează cu orice ipoteză. Deocamdată n-au fost în stare, mai așteptăm.

Nivelul erorilor în măsurarea distanțelor depinde de metoda folosită. Erorile sînt foarte mici în Sistemul Solar – de exemplu eroarea de măsurare a distanței de la Pămînt la Lună e de ordinul centimetrilor –, dar la distanțe foarte mari metodele devin mai puțin precise, pentru că se bazează pe statistică și pe o cunoaștere insuficientă a fenomenelor astrofizice.
0 1
Ce ar putea sa intervina, sa influenteze, in masurarea unei distante care sa infirme teoria biblica?

Cat de valida se poate numi o masurare a unui corp aflat la o distanta mai mare de 8000 ani lumina? Pentru distante de acest fel, de ordinul a zecilor de mii de ani lumina, avem ceritudini mai favorizate, sa zicem?

Cat despre cei care sustin teoria creationista, cum ca nu sunt capabili sa-si demonstreze teoria, se poate indrepta si spre tabara care sustine ca universul e infinit, si foarte batran, caci nici ei nu pot sa-si demonstreze teoria.
1 0
Mai întîi să vedem ce anume afirmă „teoria” biblică și ce argumente are. Pe urmă mai discutăm despre ea. Din cîte știu eu argumentele creaționiștilor se reduc la un mare zero barat. Dar poate nu știu eu bine.

Știința nu oferă certitudini. Poate în schimb să evalueze niște erori ale valorilor măsurate. Dar nici mărimea acelor erori nu e certă. Este în continuare posibil ca valorile reale să fie mult mai departe de cele măsurate sau calculate, pentru că măsurătorile și calculele se bazează pe niște ipoteze care ar putea să fie inexacte sau de-a dreptul greșite, dar nu putem verifica asta în condițiile cunoașterii actuale.
...