Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
717 vizualizari
Am ajuns de pe pagina de Facebook Scientia.ro la graficul de pe pagina Wikipedia de mai jos, cu privire la importanța religiei pe glob. Am aflat că, de pildă, în Cehia, 75% din populație nu acordă importanță religiei. Acolo, 86.7% din locuitori sunt atei ori nu au răspuns întrebării cu privire la apartenența religioasă. Sunt și alte țări unde treaba stă tot cam așa:

https://en.wikipedia.org/wiki/Importance_of_religion_by_country

Citind un pic despre evoluția religiei în Cehia, am aflat că în această țară religia dominantă era, cel puțin până la jumătatea sec. XX, desigur, creștinismul, urmând apoi un declin, pentru ca astăzi populația țării să fie una dintre cele mai puțin religioase de pe glob.

Cum credeți că a fost posibilă schimbarea de paradigmă, în Cehia și în alte societăți similare? A fost de vină exclusiv comunismul, în varianta sa locală, ori cauzele sunt chiar mai profunde? Cum credeți că s-a petrecut transformarea în alte cazuri similare (nu am stat să citesc și despre alte cazuri particulare, dar cifre similare sunt înregistrate în Suedia, Estonia, Danemarca, Norvegia sau Japonia)?

Încerc să îmi imaginez societăți precum a noastră ori cea americană, unde inerția din acest punct de vedere e uriașă, parcurgând un drum similar Cehiei, și nu reușesc. Scene precum cea din celebrul film Contact, în care Jodie Foster nu este aleasă să reprezinte planeta pentru un prim contact cu o civilizație extraterestră pentru că se declară atee, mi se par definitorii pentru cât de mare e inerția din acest punct de vedere în marea majoritate a țărilor lumii, unde atitudinile ateiste nu au șanse prea mari de a fi adoptate în masă.  

Credeți că o asemenea schimbare de paradigmă în atitudinea față de religie a populației este posibilă la nivel planetar în viitorul apropiat ori nu?
Senior (8.1k puncte) in categoria Religie
0 0
O observație secundară despre Japonia.

Japonezii n-au fost niciodată religioși în sensul cu care sîntem obișnuiți noi în România. La ei religia e mai degrabă un set de legende și povești drăguțe, despre cum fiecare bob de orez găzduiește șapte zei, povești la care te uiți îngăduitor conștient că foarte probabil nu sînt mai mult decît atît. Iar ritualurile religioase sînt, prin comparație cu România, practic inexistente. Cam o dată pe an te duci la un templu și-ți împreunezi palmele cu speranța să-ți meargă bine (cam la asta se reduce rugăciunea japoneză). La o cununie sau la o înmormîntare îl lași pe reprezentantul templului să-și ducă la capăt bodogăneala, fără să participi activ la ea.

N-am auzit în Japonia discuții interminabile între atei și credincioși; nu-și susține nimeni vehement credința. În societate nu se vine cu argumente religioase – de genul „ne bate Dumnezeu dacă-i lăsăm pe ăștia să se căsătorească” – pentru a decide cum trebuie schimbate legile sau regulile. La televizor nu sînt invitați preoții să dezbată chestii care nu privesc direct religia, în timp ce în România ți se dă impresia că preoții ar fi cea mai potrivită autoritate pentru a păzi morala și că ei se pricep cel mai bine la o mulțime de chestii.

Ca urmare în Japonia e mai puțin vorba de o transformare și mai degrabă de o păstrare a unei stări de fapt.

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...