Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 2 minusuri
1.7k vizualizari
Este o realitate pe care multi o intampinam zilnic, totusi exista o explicatie in ce priveste acest fapt?.....
Experimentat (1.7k puncte) in categoria Corpul uman

1 Raspuns

0 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Nu sunt foarte bine documentat in domeniu, dar o sa incerc un raspuns. In timpul somnului, trecem prin mai multe cicluri. Un ciclu dureaza aprox 90-110 minute, iar daca ne trezim chiar in mijlocul procesului, ne simtim mai obositi ca de obicei. Dar daca reusim sa ne trezim chiar la sfarsitul unui ciclu, rezultatul e ca ne simtim mult mai odihniti. Eu, personal, am incercat chestia asta si pot spune ca da rezultate. http://sleepyti.me/ e site-ul pe care am incercat acest lucru pentru prima data. Daca esti curios, incearca si zi-mi ce-a iesit :)

Experimentat (3.5k puncte)
0 0
Nu-i exclus sa fie adevarat, insa tin sa specific ca in timpul noptii nu-i o problema sa ma trezesc la orice ora, de cand adorm pana pe la ora 5. Insa de pe la ora 5 pana pe la vreo 8 e o adevarata provocare. Sa fie cazuri particulare intre indivizi?.... Nu stiu!..... O sa testez oricum modul de calcul pentru a ma documenta. Intre timp raspunsuri mai aprofundate sunt bine venite!.
0 0
pai exact asta am vrut sa zic, inainte sa incerc metoda asta si mie imi era greu sa ma trezesc dimineata, dar dupa ce am dat de chestia asta cu ciclurile, parca e alta viata :) asta nu inseamna ca trebuie sa dormi 90 de min, ca nu are niciun efect. Din cate stiu, un adult trebuie sa treaca prin vreo minim 5 cicluri
0 0
La mine nu este o regula: sunt zile (majoritatea - asta, daca imi pot permite sa dorm pana simt ca m-am saturat de somn) cand cel mai dulce somn e intre 7-8 dimineata. Daca este nevoie, ma pot trezi rapid la orice ora. Dar, daca este sa las organismul sa decida cand are chef de trezire, acesta e intervalul dulce ca mierea... ;) Indiferent de ora la care ma culc (23, 24, 2 sau 3 dimineata)
Dar, pana in urma cu vreo 10 ani, ma trezeam la prima raza de lumina care intra pe geam (ceea ce iarna se dovedea o problema, in timpul saptamanii :) ).
Concluzie: nu cred ca exista o regula generala, cred ca fiecare organism are ciclurile lui de odihna si trezie. Unii sunt "pasari de noapte" (dorm ziua si bantuie noaptea), altii se culca odata cu gainile, altii doar dupa miezul noptii, unii se trezesc cel tarziu la 5 dimineata, altii dorm pana la pranz (vorbim de cazurile in care ne permitem sa lasam organismul sa isi stabileasca singur bioritmul, nu de cazurile cand trebuie sa ne trezim ca sa mergem la serviciu etc). Inclin sa cred ca "fructul oprit e mai dorit" si, atunci cand stim ca TREBUIE sa ne trezim, apare dorinta de a mai dormi un pic... Nu stiu daca are legatura cu ora la care ne-am nascut (am incercat sa descopar raspunsul la aceasta intrebare vorbind cu multi oameni despre acest aspect si facand corelarile necesare), e foarte posibil (pentru ca, pentru acel organism, aceea e ora la care incepe ciclul biologic de 24h). Dar aceste influente pot fi modificate (asa cum mentioneaza si Claudius) prin educatie (de cele mai multe ori, siliti de imprejurari). Dar, in conditiile in care lasam trupul nostru sa isi stabileasca orele de somn, cred ca rezultatele difera de la individ la individ ( chiar daca e posibil sa trecem cu totii prin acele cicluri, pomenite tot de Claudius)
...