Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
3.0k vizualizari
Am auzit o discutie pe tema asta si am ajuns sa ma intreb urmatoarele:

-ce anume din laptele natural il face sa fie un produs "de dulce"? Care din proteinele si nutrientii din compozitia sa?

- laptele praf are caracteristicile unui produs "de dulce", ori prelucrarile prin care se ajunge la el ii modifica proprietatile chimice pana acolo incat sa poata fi consumat de credinciosi pe perioada posturilor?
Senior (8.1k puncte) in categoria Alimentatie
0 0
Fără mare legătură cu întrebarea:

– Cum fac oltenii laptele praf?
– Aruncă vaca din avion.
0 0
E buna si intrebarea asta. Nu am citit inca despre procesul standard (neoltenesc) de fabricatie a laptelui praf. Dar ce aveti cu oltenii? :-)
0 0
N-am nimic cu ei. Așa e bancul. :-)

În ce privește întrebarea, mă îndoiesc că există criterii riguroase de a clasifica alimentele în de dulce sau de post.

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Din ce știu eu, "de dulce" sunt toate alimentele care au proveniență animală, "de post" fiind produsele cu origine vegetală. Dacă laptele praf conține proteine de origine animală atunci este de dulce.
Junior (719 puncte)
3 0
Deci mierea e de dulce, că doar albina nu e plantă.

Rămîne de stabilit ce înseamnă „proveniență” și ce înseamnă „animal”.
0 0
Am vrut să comentez că proveniența mierii este vegetală (polen și nectar). Dar mi-am adus aminte că este și salivă de albină... :) Nu știu dacă insectele intră în categoria „animale”... („vegetale” sigur nu sunt)
0 0
Circula o gluma pe FB:"Ciocolata se face din lapte si cacao.Cacao este o planta.Laptele provine de la vaca.Vaca mananca iarba.Concluzie:Ciocolata este, de fapt, o salata."
0 0
HanSolo, de-asta zic că trebuie stabilit ce înseamnă „proveniență”. Laptele vacii, așa cum spune Valangjed, provine din plantele pe care le mănîncă vaca. Deci laptele ar fi de post. Dar nutrețul vacii conține substanțe care cîndva au făcut parte din niște animale. Deci laptele e de dulce. Dar și acele animale s-au hrănit cu plante. Deci laptele e de post. Și așa mai departe. Deci ce înseamnă „proveniență”?
0 0
Spun ce înseamnă „proveneinență” după mintea mea (fără aprobarea fețelor bisericești):

”Proveniență” este „locul de origine” al alimentului. Astfel, laptele are locul de origine un animal. Carnea are locul de origine un animal. Nu știu cum să clasific animalele cu sânge rece. Și nici insectele. Ca să mă încurce pe deplin, se dă „dezlegarea la pește”.

Deci nu mă refer la întregul lanț trofic, „proveniență” fiind doar ultimul loc de origine al alimentului.
2 0
Ultimul loc de origine e de obicei supermarketul sau "alimentara" din colt.:)

Problema este ca aici nu e vorba de ceva ce se poate decide prin logica sau argument. E o chestiune de dogma. Daca biserica zice ca poti manca peste, nu conteaza originea sau sau structura protinelor sau a membranei celulare.

Conform bisericii catolice, laptele ouale si pestele (animale marine) sant permise in zilele de post.

Carnea castorilor se pare ca era (sau este si acum) mancata de unii catolici in zilele de post, pe motivul ca provine de la un animal acvatic. Mai ales coada, care are solzi, deci e peste. :)

http://www.cracked.com/quick-fixes/5-delicious-animals-you-can-eat-during-lent/
1 plus 0 minusuri

Daca credinciosii cred ca e OK sa-l manace in post, atunci e OK sa-l manance in post. Doar e o chestiune de credinta, nu de logica sau de stiinta.

Junior (872 puncte)
...