Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 1 minus
727 vizualizari
Ar fi posibil, la un moment dat, sa calatorim in timp? In spatiu, sunt sigura ca se va putea (ma refer la distante care nu ne sunt accesibile in acest moment, oricat de departe si cu echipaje umane). Daca DA, credeti ca vom putea calatori doar in viitor sau si in trecut?
Junior (950 puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Deja o facem.

5 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Daca este posibil sau nu, inca nu stim sigur. Daca am avea o teorie completa care sa explice tot Universul, probabil ne-am da seama si de acest aspect. Eu nu consider calatorie in timp atunci cand de exemplu mergi cu viteza relativista si ramai in urma; este doar o curgere diferita a timpului, si niciodata nu te poti intoarce inainte de momentul plecarii. In acest fel, as putea la fel sa calatoresc in timp prin criogenie... La fel nu consider teleportarea cuantica ca pe o teleportare adevarata, cum era in Star Trek.

Problema cu timpul este ca, spre deosebire de spatiu in care avem o libertate mult mai mare de miscare, temporal avem parte de o singura dimensiune, o linie pe care o putem parcurge intr-un singur sens ca inapoi e deja ocupat. Ar trebui sa iesim din aceasta unidimensiune si sa intram in alt punct. Avem astfel nevoie de macar o a doua dimensiune temporala. Ar fi foarte interesant de imaginat cum ar fi sa traim intr-o lume cu doua sau mai multe dimensiuni de timp, legile cauzalitatii ar fi cu totul altele.

Poate ca daca am iesi din timpul nostru am intra obligatoriu in altul, o asazisa istorie alternativa, notiune cu care cuantica este obisnuita.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Cuantica la nivel de cuanta. In rest vorba aia : I-ti vei gasi mainile in 3 si picioarele in 2 si 6....... Care e probabilitatea ca sistemul sa ramana integru sub aceeasi forma? ......... Incertitudine......
0 0
Vezi, te rog, comentariul meu la raspunsul lui Thebest si spune-mi parerea ta referitor la chestia cu "spectatorul", ceea ce ar implica si "auto-protectia la stergerea informatiei" (voiam sa adresez cererea doar Gabrielei; dar ti-o adresez si tie, Iosif - precum si oricui altcuiva ar vrea sa comenteze)
0 0
Da, daca toate realitatile posibile ar exista concomitent, nu ne-am intoarce in trecutul nostru, ci in altul deja scris, si dupa cum cred eu, unul in care ne-am potrivi, nu in oricare. Numai ca n-as baga mana-n foc ca aceste realitati exista toate simultan. Mai degraba le vad ca realitati POSIBILE, care iau nastere atunci cand exista conditiile aparitiei lor. Daca ne-am intoarce in trecut, realitatea paralela ar incepe din momentul in care ne-am intors.

Acest scenariu ar fi intr-adevar o modalitate de a evita paradoxurile, desi nu stiu daca completa. Am putea schimba istoria, dar nu acolo de unde am plecat, si doar aici unde am ajuns. Nu stiu daca s-ar mai chema cu adevarat calatorie in timp, si nu calatorie intr-un univers paralel.
1 plus 1 minus
Ca si observatori la scara macro, suntem deja in trecut, datorita luminii ce "intarzie" sa ne tina la curent cu evenimentele prezentului...... Acest fapt ne plaseaza in "centrul" universului........... Nu, nu sunt posibile calatorii ale materiei in trecut..... nici in viitor.
Experimentat (1.7k puncte)
0 plusuri 1 minus
Salut.

Cind vom reusi sa manipulam spatiul si timpul dupa bunul nostru plac atunci vom putea calatori in intrecut  sau viitor.

Deocamdata in trecut nu putem calatori dar in viitor e foarte posibil deoarece fizica are o cale extrem de simpla de a calatori in viitor:Stim de la Einstein ca timpul si spatiul sunt relative.Timpul NU curge la fel in univers.Timpul curge diferit in functie de situatia data(Exemplu:Linga o gaura neagra timpul curge mai incet fata de un observator aflat pe terra).Cu cit gravitatia este mai mare cu atit timpul curge mai incet.Astfel sa ne imaginam ca ne aflam langa o gaura neagra si stam acolo 10 ani.In acest caz pe Terra vor trece 20 de ani.Deci am calatorit in viitor fata de un observator de pe Terra cu 10 ani.

O alta modalitate de a calatori in viitor este VITEZA.Adica sa calatorim prin spatiu cu o viteza apropiata de viteza luminii.In acest caz timpul curge extrem de incet.Astfel la o calatorie de 10 ani in spatiu cu o viteza apropiata de viteza luminii pe Terra vor trece sute de ani.Dar mai trebuie descoperita o astfel de tehnologie.Deocamdata doar particulele subatomice pot calatori cu o astfel de viteza(99,99 la suta din viteza luminii in acceleratoare de particule).PA
Junior (435 puncte)
0 0
Timpul curge incet doar intr-un sistem de referinta unde vibratiile genereaza intervale mai scurte. Insa referent la realitate, adica la tot universul simultan, avem timp constant. Tu ca sa mergi in trecut sau viitor trebuie sa rupi sau sa adaugi informatia necesara la scara de dimensiune absoluta, adica tuturor observatorilor simultan, pentru ca depinzi de ei ca si existenta prezenta. De fapt timp inseamna intervalul dintre starile unui sistem. Tu ca sa dai timpul inapoi va fi necesar de o informatie aditionala care sa faca intreg sistemul sa revina inapoi la o stare precedenta ceea ce e imposibil privind echivalentul sistem-informatie. Sa rupi inseamna sa pierzi (imposibil), sa adaugi inseamna sa acelerezi simultan intreg sistemul. (imposibil). Chiar daca constantele se maresc in timp, tot de prezent vom vorbi deoarece nu detii o copie a secventelor trecute sa etalonezi pozitia................ Nu confundati o particula doua cu intreg sistemul. De cea mai mica particula nu se poate lipsi Spatiu-Timpul deoarece sunt intr-o stransa relatie.......... Nu transformati stiinta in paranormal.....
0 0
Thebest, daca pentru mine trec 10 ani langa acea gaura neagra iar pe Pamant trec 20, se cheama ca eu am ramas in urma cu 10 ani, deci nu am calatorit in viitor, ci am ramas in trecutul celor de pe Terra... e ca si cum ei ar fi calatorit in viitor, fata de mine, nu? Sau imi scapa mie ceva?
Iosife, lasa paranormalul, ca aici nu e vorba despre el! Poate voiai sa te referi la SF... ;) Dar explicatiile tale sunt interesante...
Acum... daca Barbour (din articolul "Timpul, o simpla iluzie?") ar avea dreptate cand spune ca toata realitatea ar exista concomitent in toate universurile paralele, ar insemna ca accesarea unei stari trecute nu ar fi nici o problema (adica, o calatorie in trecut ar insemna accesarea unei alte informatii decat cea considerata in acel moment prezent) deoarece acea informatie exista, nu trebuie "dat inapoi sistemul", ci doar se acceseaza un alt univers. Idem si pentru calatoriile in viitor. E ca in colectia mea de DVD-uri cu filme personale: vreau sa accesez o amintire de cand am fost la munte in nu-stiu-ce-statiune, in nu-stiu-ce-an, intre orele X-Y, bag DVD-ul in laptop, fixez coordonatele de vizionare si apas PLAY... si ghiciti ce se va intampla... Tu ai dreptate, Iosif, ca timpul este perceput prin modificarea starii unui sistem. Dar poate ca o calatorie prin timp nu inseamna derularea sistemului ci deplasarea "virtuala "in alt spatiu, din alt univers. Are vreun sens ce tot incerc eu sa spun aici? De fapt, noi nu am deplasa particule (eu, care vizionez filmul, imi pastrez locul in fotoliu), ci doar am accesa informatia (si, fiind simpli spectatori, nici nu am putea modifica inregistrarea - si uite si sistemul de protectie anti-modificare a trecutului de care pomeneam in celalalt comentariu :) )
Thebest, cred ca chestia cu masinariile cu deplasare la viteze apropiate celei a luminii sunt potrivite, mai degraba, calatoriilor "clasice" in spatiu, pe distante cat mai mari (dar tot mici, fata de dimensiunile universului nostru), decat in calatoriile temporale... dedicate unor salturi serioase, nu de cateva zeci de ani... nu ne incurcam cu maruntis ;)
0 0
Analogia cu filme proiectate nu-i o pilda 100% in armonie cu realitatea, deoarece noi suntem actorii filmului........ In aceste exemple deja v-ati plasat in afara Spatiu-Timpului fara sa descrieti calea............
0 0
O idee oarecum asemanatoare era in filmul DEJA VU, daca l-ati vazut...
0 plusuri 1 minus
De asemenea, pentru a calatori in trecut (daca vreodata acest lucru va fi posibil), trebuie sa ne dam seama cum natura solutioneaza asa numitul paradox al bunicului: sa ne imaginam ca o persoana calatoreste in trecut si isi ucide unul din bunici. Acest lucru va duce la faptul ca unul dintre parintii calatorului nu se vor mai naste, iar astfel el nu va mai putea fi conceput. Ce se intampla in acest caz? Greu de zis...
Experimentat (3.5k puncte)
0 0
Da, asta era una dintre chestii: in eventualitatea ca am putea ajunge acolo, am avea acces la schimbarea istoriei? Eu cred ca "sistemul" are un fel de sistem de protectie fata de astfel de actiuni (DACA va fi posibila intoarcerea in timp) pentru ca s-ar genera un haos total iar ordinea este cea care guverneaza prezentul si viitorul, dupa legi extrem de clare
0 0
Intuitia merge bine. Cand  Stephen Hawking a scris despre calatoriile in trecut, i-a iesit din calcule ca intr-adevar daca ar fi sa putem face asta (si nu a spus ca ar fi imposibil, ci doar foarte improbabil), ar exista modalitati ale naturii in sine care sa nu ne permita sa intram intr-un paradox. Exact o protectie, un set de legi ale universului care sa reglementeze acest lucru.
2 plusuri 1 minus
NU !!!  Calatoria in timp, nui decit o fabulatie.
Experimentat (3.3k puncte)
...