Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari
Postez in biologie, desi mergea si in matematica.

Ma intreb daca, pe baza a ceea ce stim in prezent din stiinta geneticii, am putea estima care este probabilitatea ca urmatorul bebelus care se va naste pe Terra sa fie identic dpdv genetic cu oricare dintre cei, sa zicem, 7 miliarde de pamanteni care populeaza Terra in prezent.

Restrictionam rationamentul pe ideea ca un individ este unic determinat de codul sau ADN. Facem abstractie de alte mecanisme genetice ori epigenetice.

De asemenea, care ar trebui sa fie populatia planetei pentru ca aceasta probabilitate sa atinga valoarea de 1 la un miliard?
Senior (8.1k puncte) in categoria Biologie
0 0
Excludem gemenii monozigoți, care au același ADN?
1 0
Exact. Nu probabilitatea cu care se nasc gemeni mă interesează. Și oricum, din câte am citit, nici în cazul gemenilor nu mi-e clar dacă ADN-ul e 100% identic.

În fine, să presupunem că pe Terra trăiesc 7 miliarde de oameni cu ADN-uri diferite. Care e probabilitatea ca al 7 miliard plus unulea om care se naște să aibă ADN identic cu unul din cei 7 miliarde?

Ar fi interesat, pe lângă un răspuns pur matematic, și unul care să țină cont și de diverse cunoștințe din genetică. Ce vreau să spun e că, din câte am mai citit, există anumite restricții legate de anumite segmente ale codului genetic. Deci asta dincolo de calculul de combinații de perechi de baze azotate posibile a apărea într-un șir de în jur de 3 miliarde ...
2 0
Exact, problema e mai mult de genetică decît de matematică. Genele nu pot varia liber, ci de fapt ADN-ul e fix în proporție de peste 99,9%, iar detaliile despre limitele în care poate varia restul depășesc cunoștințele mele foarte elementare de genetică. Dar am găsit pe internet calcule de acest fel și rezultate teoretice. Probabilitatea se pare că este extrem de mică. Dar n-aș putea reproduce aici astfel de calcule în cunoștință de cauză.

La gemenii monozigoți ADN-ul inițial este identic, pentru că provine din divizarea primei celule, motiv pentru care pînă recent astfel de gemeni nu puteau fi deosebiți prin analize genetice, de exemplu în investigații criminalistice. Acum există unele metode, se pare, bazate pe mutațiile care au loc în timpul vieții și care diferă între gemeni. Nu cunosc detalii.

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
ADN-ul nu se modifica pe parcursul vietii, nu exista mutatii in secventa ADN, daca ar exista atunci nu ar fi acelasi individ, ar avea pana si alte caracteristici fizice sau fiziologice. Mutatii se pot produce la nivel celular , din diverse motive , boli (mai precis virusi) , agenti mutageni , radiatii, dar nici una nu modifica secventa ADN a individului.

De asemeni trebuie inteles faptul ca omul e in plina evolutie, omul se adapteaza continuu la mediu, astfel potiuni de ADN sunt lasate in urma si apar altele noi dealungul procesului de evolutie. Cu alte cuvinte ADN-ul omului actual e usor diferit de ADN-ul stramosilor nostrii de acum 500-1000 de ani,asa cum ADN-ul unui european e diferit de cel al unui asiatic. Probabilitatea ca 2 oameni neinruditi sa aiba acelasi ADN , e practic imposibila .

S-a pus problema ca omul a avut un stramos comun (un Adam si o Eva) . Ideea s-a dovedit a fi falsa. Analizand ADN-ul si inlaturand selectiv portiuni din el pentru a ajunge la o mica parte a ADN-ului primului homo sapiens care sa fie comun tuturor oamenilor e o pista falsa. Per total da, o parte din populatie au o mica parte de ADN comuna , chiar daca nu sunt rude, dar alta populatie are o alta parte comuna ce difera fata de comunitatea cealalta, de aici rezulta ca nu a existat un Adam si o Eva.Homo sapiens a aparut cam in acelasi timp in regiuni diferite ale globului din populatii total diferite. De aici rezulta o diversitate genetica extraordinar de mare.
Novice (122 puncte)
...