Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
752 vizualizari
Într-un corp solid, transparent și omogen avem o sursă punctiformă de lumină. În exteriorul corpului este aer. Vrem ca în urma refracției razele de lumină care ies din corp să devină paralele cu o anumită direcție. Ce formă trebuie să-i dăm suprafeței corpului?

Știm indicele de refracție al corpului, iar pe al aerului îl considerăm egal cu 1.
Expert (12.9k puncte) in categoria Fizica
0 0

Toată lumina emisă de sursă să fie dirijată spre o singură direcţie după ieşirea din corpul solid? Pare imposibil fără utilizarea unui reflector...Adică forma corpului solid ar trebui să asigure reflexia totală pentru lumina emisă într-o jumătate a spaţiului şi nu văd cum, întrucât ea este dispusă radial (ar fi mers pentru fascicul paralel - "ochiul de pisică"). Dar poate nu am dreptate...

0 0
E foarte bună observația. Nu toată lumina poate fi colectată într-un fascicul paralel. Dar asta va rezulta ca o consecință după rezolvarea problemei.
0 0
Şi totuşi... Posibil ca, pentru o jumătate a spaţiului, la exterior, corpul să aibă protuberanţe de forma unor conuri circulare drepte, toate având înălţimile concurente chiar în punctul în care se află sursa şi dimensiuni şi amplasare ce pot fi calculate (în funcţie de indicele de refracţie al corpului). În semispaţiul opus e o suprafaţă curbă (trebuie să mă mai găndesc dacă dioptru sferic sau de altă formă...), cu concavitatea spre interior. Calcule pentru dimensionări se pot face, desigur. Dacă nu e aşa, atunci mă înclin...
0 0
Însă vor rămâne porţiuni ce nu pot fi acoperite de acele conuri şi ideea pică! :)
0 0
Afirmaţii făcute fără a folosi, în prealabil, creion şi hârtie. Mă gândesc că însăşi problema formei, dimensiunii şi amplasării unei suprafeţe care să opună reflexie totală (sau nu?) pentru lumina conţinută într-un unghi solid de o măsură oarecare, emisă de o sursă punctiformă, ar putea fi o problemă în sine (mediul de dincolo fiind mai puţin refringent)!
0 0
Problema e de refracție, nu de reflexie. Ca să fie și mai clar ce se cere, gîndiți-vă că una din razele de lumină plecată de la sursă cade perpendicular undeva pe suprafața dioptrului, deci își continuă drumul pe aceeași direcție. Problema cere să completați suprafața dioptrului pornind de la acest punct pentru ca și celelalte raze care se refractă să iasă paralele cu prima.

Dioptrul nu va putea colecta toate razele plecate de la sursă. Vă veți lovi de o anumită limită. Veți constata că abia dacă indicele de refracție al solidului este infinit se poate colecta jumătate din unghiul solid total. Evident, pentru materiale obișnuite unghiul va fi și mai mic.

Problema nu cere dimensiunea solidului, ci doar forma. Dimensiunea considerați-o arbitrară. În aplicații ea va depinde de mărimea fasciculului paralel pe care vrem să-l producem.
0 0

Eu așa înțelesesem, încă de la început, cerința problemei: să gândim un corp care să canalizeze toată lumina sursei spre o anumită direcție... De ce am înțeles așa? Fiindcă s-a spus că ”razele care ies din corp să fie într-o anumită direcție” și, fără a face vreun calcul, sunt tentat să susțin că un asemenea corp este imposibil, întrucât vor exista și raze care ”să iasă din corp” dar spre altă (alte) direcții.

0 0

Am clarificat deja chestiunea asta. NU toate razele de lumină de la sursă pot fi trimise în direcția aleasă. Rămîne ca soluția să spună cît din lumină poate fi colimată și cît nu.

0 0
Cu aceste precizări și cu ideea pe care ați propus-o ar trebui să se poată.

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...