Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
725 vizualizari
Am citit că sondele spaţiale sunt orientate în spaţiu folosind mici corectoare de direcţie (în engleză, thrusters), dar nu am înţeles cum funcţionează ele în spaţiu, unde nu există aer, ci doar vid.
Novice (336 puncte) in categoria Tehnologie

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Functioneaza la fel ca un motor racheta. "Thrusterele" asta si sant, motoare racheta de dimensiuni reduse. Adica disposzitive care "arunca" in spatiu gaze (de obicei) accelerate prin diferite metode.
Junior (872 puncte)
0 0
Adică această "aruncare" în spaţiu a gazelor funcţionează ca şi pe pământ?

Că eu m-am gândit că din cauza lipsei aerului ar fi altfel.
0 0
Sigur ca prezenta aerului modifica conditiile, introducand forte de rezistenta.

Deci exista diferente. Dar nici aerul nici faptul ca este sau nu pe pamant nu sant factori necesari pentru functionarea unui motor racheta. De aia s-au si conceput motoarele racheta, pentru zborul in afara atmosferei pamantului.

Poate confuzia e data de faptul ca exista motoare reactive care functioneaza in atmosfera, ca cele de pe avioanele "jet" sau cu reactie. In acest caz oxigenul necesar arderii combustibilului este luat din atmosfera. Un astfel de motor nu ar functiona in spatiul extra-atmosferic.

Motoarele racheta sant tot motoare reactive dar oxigenul necesar arderii este adus de acasa, fie ca oxigen lichid fie ca alti compusi care contin oxigen. Constructia motorului propriuzis e si ea diferita, din punct de vedere ingineresc, datorita combustibililor diferiti. Dar principiul e acelasi: gaze proiecatte cu viteza intr-o directie si vehicolul accelerand in directie opusa.
0 plusuri 0 minusuri
Sunt doua posibilitati de a modifica pozitia, viteza, sau directia unei nave spatiale in zbor. Daca nava are suficient combustibil se folosesc mici motoare-racheta care functioneaza continuu sau in impulsuri (thrustere). Daca nava nu are suficient combustibil, dar are o sursa puternica de energie electrica (nucleara), se folosesc motoare ionice. Acestea evapora un material dens, iar vaporii sunt ionizati si accelerati intr-un camp electric intens pana la viteze mult mai mari decat s-ar putea obtine cu rachetele chimice. Forta este mica, dar consumul de masa este foarte mic si se reduce mult masa navei la decolare.
Junior (817 puncte)
...