Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.7k vizualizari
Acoperim fereastra unei camere cu un material opac în care decupăm o gaură, încît lumina soarelui intră sub forma unui fascicul cilindric. Lumina intrată cade pe o suprafață albă mată și astfel se împrăștie în toată camera. Cît trebuie să fie diametrul fasciculului în așa fel încît să ilumineze camera la fel de intens ca un bec cu incandescență obișnuit de 60 W?

Presupunem condiții cît mai simple: geamul e perfect transparent, obiectul alb difuzează integral lumina incidentă, soarele e la amiază, cerul e senin etc.

Nu cer un rezultat exact, ci doar o estimare.

Încercați-vă intuiția răspunzînd mai întîi la sondaj și calculînd pe urmă.
Expert (12.9k puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

La prima vedere 30 cm. Soarele da cam 1000 W/m2.

Junior (817 puncte)
1 0
Da, asa pare, la prima "vedere". :)

Dar un bec de 60W nu da 60W de lumina vizibila. Nici macare de unde electromagnetice in general. Randamentul era in jur de 2-3%. Zic "era" ca acum cu noile becuri spiralate probabil ca e mai mare.

Sigur, nici cei 1000 W de la soare nu sant toti in vizibil. Cred ca partea vizibila e (foarte aproximativ) cam jumatate.

Deci ar fi de comparat 500W/m^2 de la soare cu 2-3W de la bec. Sa zicem 5W ca e o estimare. Deci e nevoie de 1/100 din cei 500W/m^2 deci 100 cm^2 sau un diamteru de ordinul a 10 cm sau mai putin. 3cm ar fi poate estimarea cea mai buna. Adica un ordin de marime mai putin decat 10 cm.
1 0
Nu confundati Watt-ul cu Lumen-ul sau candela pentru ca ele sunt unitatile de masura a intensitatii luminoase , watt-ul reprezinta doar puterea ,transferul de energie . Asadar 60W nu iti da intensitatea luminoasa pe care o cere problema de mai sus , trebuie vazut un bec cu filament de 60 de watti ce intensitate luminoasa produce si apoi se poate face o echivalare pentru a raspunde la problema .
0 1
Soarele si becul sunt ambele surse termice de lumina. Faptul ca becul da 80% din lumina in spectrul infrarosu nu e relevant, tot lumina este. Mai sunt si alte variante de raspuns?
...