Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
849 vizualizari
M-am gândit să schimb problema un pic. Avem mai mult de 2 paznici, să zicem 7, dintre care unul spune întotdeauna adevărul iar ceilalți mint întotdeauna.

Mai schimb ceva: nu mai sunt oameni ci roboți programați să mintă sau nu, astfel încât sa fie nenecesare presupuneri cu privire la consecvența lor în a minți sau a spune adevărul, bunăvoința lor de a răspunde sau alte lucruri pe care le-ar putea genera subiectivitatea umană.

 

Cerința problemei: Având dreptul la o singură întrebare pusă unui singur robot din cei 7, care este întrebarea prin care  aflu ușa spre salvare?
Senior (6.6k puncte) in categoria Diverse
0 0

Observând liniștea totală care s-a așternut peste această întrebare și în încercarea de a dezgheța lucrurile, adaug o întrebare suplimentară.

Fac mai întâi următoarea afirmație: dacă cineva ar întreba un robot mincinos care e ușa salvatoare, acesta ar arăta ușa spre moarte.

Întrebare: Afirmația scrisă cu aldine este adevărată sau falsă ?

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Aliniez toţi roboţii pe o linie şi-i notez R1.....R7. Îl iau deoparte pe R1 şi-l întreb:

" Care este uşa salvatoare pe care ţi-ar indica-o R7 dacă ţi-ar transmite această informaţie din robot în robot pînă la tine?" Remarcăm că R2......R7 nu fac absolut nimic, nu-i interesează uşile, totul se petrece în mintea lui R1 care determină sub ce formă s-ar propaga mesajul lui R7 pînă la el. De exemplu: R7 este mincinos şi-i va transmite lui R6 uşa mortală, R6 este tot mincinos, inversează mesajul primit şi i-ar transmite lui R5 uşa salvatoare şi tot aşa..... pînă la R1. Sînt două cazuri majore şi folosesc simbolurile 1 - robot onest, 0 - robot mincinos, iar valorile A - uşa salvatoare, F - uşa fatală care sînt scrise sub 1 şi 0 reprezintă uşa pe care ar indica-o un robot colegului din stînga lui (R1 mi-o va indica mie).

I.     R1- onest

R1  R2 R3 R4 R5 R6 R7

1     0   0   0    0   0   0

A    A   F   A    F   A  F

II.     R1 - mincinos

R1  R2 R3 R4 R5 R6 R7

0    1    0   0   0    0   0

A    F   F   A   F   A    F

sau

R1  R2 R3 R4 R5 R6 R7

0     0   0   1    0   0   0

A     F  A   F    F   A   F

sau

R1  R2 R3 R4 R5 R6 R7

0     0   0   0    0   0   1

A    F   A   F    A   F   A

....vă las pe voi să mai pllimbaţi poziţia robotului onest, rezultatul este acelaşi: R1 va indica întotdeauna uşa salvatoare (A), ca urmare a întrebării puse.

Ca o generalizare, dacă numărul de roboţi este impar (în cazul acesta 7) întotdeauna R1 va arăta uşa salvatoare, dacă este par va indica uşa fatală.

 

Senior (5.0k puncte)
0 0
Ati dat o solutie originala si fara fisura din punct de vedere logic, rezolvand problema cu stil. Felicitari!

 

Pentru dumneavoastra special,, o intrebare suplimentara : ce intrebare ati pune daca nu ati cunoaste numarul exact al robotilor, avand doar informatia ca unul spune adevarul iar toti ceilalti sunt mincinosi?
...