Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
970 vizualizari
Poate ati auzit in mass-media, aveti cunoscuti ori sunteti chiar dvs. in situatia in care ati primit de la ANAF decizii de impunere privind plata CASS-ului pentru diverse castiguri inregistrate in 2012.

Am citit in presa (nu stiu sigur daca este adevarat) ca exista o categorie de oameni care au primit asa ceva pentru ca bancile la care au depozite au raportat la ANAF dobanzile la respectivele depozite, sumele respective ajungand sa fie asimilate unor castiguri din investitii.

Vi se pare normal ca plasarea unor bani (sa zicem din salariu, deci la care s-a platit o data CASS) in depozite bancare sa fie considerate "investitii"? Ce sunt, de fapt, investitiile, in acceptiunea codului fiscal romanesc?
Senior (8.1k puncte) in categoria Economie - Afaceri

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
Fondurile depozitate in banci sunt plasate unor investitori care, teoretic, obtin un castig de pe urma lor. La acest castig participa, prin dobanzi, si bancile ca intermediari, si depunatorii ca posesori ai banilor. Plasarea de fonduri intr-un cont bancar in scopul obtinerii unui castig, iniferent de provenienta banilor, este o forma sigura de investitie. Veniturile din dobanzi, premii, castiguri la bursa, etc. sunt asimilate veniturilor obtinute din munca. Din punct de vedere fiscal, au acelasi regim de impozitare. Contributiile obligatorii la asiguraile sociale, la asigurarile de sanatate si la fondul de somaj nu au caracter fiscal si sunt reglementate separat, fara legatura cu codul fiscal. Cum este reglementat, asa este normal.
Junior (817 puncte)
0 0
Ok. Deci acceptam ideea ca respectivele dobanzi sunt castiguri din investitii. Stiu (sper ca e si corect ce spun) ca s-a ajuns la anomalii privind impunerea unor plati de CASS fiindca, cel putin in 2012, calculul de CASS s-a facut folosind un plafon egal cu salariul minim lunar pe economie (700 RON) de la acea vreme. Astfel au aparut situatii in care oameni care au castigat cativa lei din dobanzi trebuie sa plateasca in jur de 470 de RON contributie anuala la asigurarile de sanatate pentru acel castig. Oare se va mai intampla asa ceva si pe viitor ori s-a schimbat legislatia in domeniu?
0 0
Desigur si  fara indoiala dobanzile sunt castiguri din investitiile facute cu banii deponentului din care si acesta primeste o parte cum a fi o renta la un teren agricol arendat.

Dar daca iti pui valorile intr-o banca la patrare intr-o aseta din depozitul bancii atuncievident ca tu trebuie sa platesti bancii pentru serviciul facut valorile fiind doar protejate de banca si atat.
...