Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
4.2k vizualizari
Ce anume se intampla atunci cand colindatorii pocnesc din bice? Care sunt conditiile ca sa apara acel sunet specific, "pocnitul din bici"?
Senior (8.1k puncte) in categoria Fizica
0 1
Biciul colindatorilor este alcatuit din franghie impletita si are atasat la capatul subtire un manunchi din fire de propilena (rafie).

Se imprima biciului o unda mecanica usoara prin flexie/adductie a bratului apoi una brusca mai intensa prin extensie/abductie. Cei mai indemanatici inverseaza miscarea ca sa aiba continuitate.  E posibil ca cele doua unde sa se compuna pe amplitudinea maxima la varful biciului. Miscarea necesita o oarecare indemanare.  E suficienta si o singura miscare dar trebuie sa fie mai puternica. Odata unda mecanica ajunsa la varful bicului, firele de propilena sunt antrenate de vibratie, se ciocnesc unele de altele si pun in miscare moleculele de aer dintre ele.

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
Pt. ca unda de energie care se propaga prin bici porneste de la partea groasa, voluminoasa si intalneste din ce in ce mai putin material, cum energia trebuie sa se conserve, viteza undei se accelereaza, iar cand ajunge la capat si se termina materialul, trece in atmosfera rupand bariera sunetului, de fapt biciul a fost primul obiect fabricat de om care a rupt bariera sunetului.
Experimentat (3.3k puncte)
1 plus 0 minusuri
Varful biciului se misca cu viteza supersonica si produce un "bang" sonic, o unda de soc asemanatoare cu cea produsa de explozivi.
Junior (817 puncte)
...