Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
897 vizualizari
O multime de cetateni din UE au hobby-uri, dar, toate sunt activitati repetitive, deja cunoscute, nu ar fi rau daca din milioanele de ore zilnice dedicate acesotr activitati o parte s-ar concentra spre a descoperi ceva nou.

Ma refer la cercetare ca hobby, cu putina investitie, dau exemple: cum ar fi incercarea de a obtine o noua specie de plante o noua rasa de animal sau de albine, investigatie ecologica, aclimatizare de specii la noi in tara, noi retete culinare, branzeturi, vinuri.

Daca, populatia ar fi mai educata sigur ar putea identifica mai multe fosile sau bucati de meteoriti, problema este ca daca un muncitor al campului intalneste un meteorit pe poteca ii da cu piciorul.

Daca bunicii nostrii isi scriau memoriile copilariei lor, asa semianalfabet si stangaci, acum se putea clarifica mai bine o anumita perioada din istoria contemporana nationala sau locala.
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Diverse

1 Raspuns

5 plusuri 1 minus

Cercetarea științifică înseamnă efortul de completare a bagajului de cunoștințe al omenirii. Asta înseamnă că pentru a descoperi ceva nou, pentru a explica ceva ce nu fusese explicat, de regulă e nevoie să știi ceea ce se știe deja, pentru ca apoi să faci un pas în continuare, în necunoscut. Altfel riști să redescoperi sau să reinventezi ceva vechi. Deci cercetarea, în general, nu este accesibilă decît specialiștilor, adică celor care cunosc deja bine domeniul sau subiectul respectiv.

Pe de altă parte, ceea ce a fost ușor de descoperit de către nespecialiști a fost în mare măsură deja descoperit. Chiar și pentru specialiști e greu să depășească limitele cunoașterii. De aceea cercetarea actuală are nevoie să caute în locuri unde nu s-a mai căutat, să testeze în condiții în care nu s-a mai testat etc. Pentru asta de obicei e nevoie de un efort financiar imens. Dacă acum cîteva sute de ani mai era încă posibil ca un bogătaș să ajute semnificativ la progresul unui domeniu, azi e nevoie de investiții naționale sau ale unor firme mari.

Una peste alta, cercetarea este deci o activitate aproape inaccesibilă publicului larg.

Există totuși excepții, adică situații în care nu ai nevoie să cheltuiești prea mult sau chiar nu ai nevoie nici măcar să știi multe despre subiectul în cauză. Cîteva exemple:

- Este posibil să faci cercetare valoroasă doar cunoscînd bine un domeniu și folosind doar un calculator sau chiar numai hîrtie și creion. O parte din cercetările teoretice așa se fac: calcule pe hîrtie, simulări pe un calculator obișnuit etc. Un exemplu care îmi vine acum în minte este acela al unui lingvist american care, înarmat doar cu un creion și un carnețel, a studiat efectul statutului social asupra pronunției unui anumit sunet în New York. Am colegi fizicieni care numai cu hîrtie și creion (și apoi o simulare simplă pe calculator) creează idei de dispozitive electronice noi. Apoi multe comete sînt descoperite de astronomi amatori, care totuși au nevoie să cheltuiască bani pentru aparatură (azi nu mai merge cu o lunetă simplă).

- Dar se poate să-ți aduci contribuția la știință și fără să știi practic nimic despre știință. Există nenumărate programe de crowdsourced science, prin care cetățenii simpli pot ajuta, de exemplu, la descoperirea unor exoplanete (planete aflate pe orbită în jurul unor stele) sau la detectarea unor forme în imagini luate din satelit pe Marte.

- Poți chiar să contribui la cercetare fără să faci nici un fel de cercetare, ci doar donînd din puterea de calcul a calculatorului tău (cînd nu-l folosești efectiv dar e aprins) pentru un program științific, de exemplu pentru analiza semnalelor din programul SETI sau pentru calcule de proteine.

- Tot așa, poți (sau vei putea) participa la programe de cercetare medicală făcînd publice anumite date medicale personale, care anonimizate și asociate cu datele multor altor voluntari pot ajuta la descoperirea unor corelații ce pot duce la descoperiri utile. (Nu știu dacă există deja efectiv astfel de programe deschise publicului, dar știu că există discuții.)

Așadar se pot face multe.

Expert (12.9k puncte)
0 0

Multumesc pentru raspuns !

Este adevarat cercetarea este putin  accesibila publicului larg, dar sigur poate mai exista unele portite, dar ar trebui cautate.

 

Dupa cum amintesti despre datele medicale personale ar putea fi o varianta, daca in Ro. ar exista o pagina oficiala unde populatia dornica sa-si inscrie profilul (varsta, greutate, inaltime etc) si sa descrie zilnic mancarea, medicamentele, apoi dupa 2-3 ani sa isi dea fisa medicala oficiala din spital, ministerul sanatatii ar scoate destule concluzii valoroase despre starea sanatatii populatiei, daca programul ar avea suficienti colaboratori.

 

Exista si proiecte de probat medicamente noi pe oameni, marile companii sunt obligate ca in ultima faza a medicamentului sa-l testeze pe oameni, riscurile nu sunt mari, pt. ca deja pe animale dau rezultate pozitive.

 

Nu ar fi imposibil ca amatorii sa faca experimente de genul programului Mythbusters.

 

Populatia este saraca la noi, dar, totusi daca ar fi bine educata ar putea face mai mult, in 20 de ani au putut sa construiasca din donatii 10 mii de locuri de cult, si sa mentina personalul necesar, deci, exista resurse rau directionate.

 

In general romanii suntem mai dificili sa lucram in grup,(defect important dupa parerea mea) in loc sa existe o asociatie de astronomi amatori cu 40 de instrumente mediocre mai bine ar face colecta sa cumpere un telescop valoros, probabilitatea sa vada ceva nou ar creste semnificativ.

 

Inca mai exista specialisti care pe baza de observatie descopera noi detalii, dar, punctul lor forte sunt vastele cunostinte, dificil de acumulat de un amator. Ca idee eu as sugera ca statul sa creeze un sistem educational unde populatia sa invete specific intr-o localitate un domeniu de la gradinita pana la liceu, asa ar creste semnificativ cetatenii cu bune cunostinte intr-un anumit domeniu.

 

In cazul meu folosesc de multi ani in pc-ul personal in programul rosetta@home de calcul distribuit.

 

Recolectarea de meteoriti cu ajutorul detectorului de metale sau de fosile este accesibila populatiei si ajuta stiinta.

 

Exista acum cativa ani un lingvist care colectiona si cerceta cuvinte  inexistente. http://www.jocuridecuvinte.ro/inexistente.htm

 

Nu ar fi imposibil ca intr-un proiect national unde  voluntarii sa participe in censul unor insecte sau animale pe teritoriul tarii, mai ales daca programul s-ar repeta periodic am putea observa anumite evolutii sau tendinte.

 

Daca autoritatile ar face un program unde sa expuna metodic problemele iar cetatenii sa aduca sugestii tehnice. de. exemplu inlocuirea pomilor de pe sosele cu un gard viu lat, pomii in caz de accident sunt mortali in cazul unui gard viu lat ar reduce viteza treptat. Santurile de langa sosele sunt utile, dar fac pagube insemnate masinilor, ar putea fi marite iar apoi umplute cu pietris mare care sa permita drenajul.

 

0 0
Marea majoritate a cometelor sunt descoperite de amatori cu instrumente mici, tipic 2x15 cm. Se urmareste sistematic o zona si se cauta puncte luminoase care si-au schimbat in timp pozitia (in prezent se pot face si fotografii). Se cauta apoi in cataloage daca nu cumva este vorba de un asteroid cunoscut.
0 0
observatie: orice cercetare stiintifica--deci precisa si cu metode stiintifice--se face folosind aparate si metode de masurare uniforme. Masuratorile antropometrice--adica cele ale dimnesiunilor corpului omenesc--se fac de catre oameni cu multa experienta.Deci nu te duci la croitor cu masurile pe care ti le-ai luat tu, acasa, ci il lasi pe el sa te masoare si apoi sa croiasca materialul.  Asadar nu poti colecta masuratori de la populatie (greutate/inaltime etc), facute de orice om si sa le pui intr-un program si sa-ti dea info precise si pe care sa te bazezi !  Ce propune Marco sunt observatii, semnalari de diverse categorii ce trebuie analizate stiintific de catre specialisti.  Pt. introdicerea unui nou medicament, se fac studii vreme de 12 ani ! Da, e o idee (de a colecta info) , dar nu chiar asa !
...