Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
363 vizualizari
Un tub cilindric de lungime L , gol in interior, are suprafata interioara argintata pe o lungime L1<L. In cele 2 baze ale tubului s-au practicat pe axa de simetrie a cilindrului , doua deschideri foarte mici. Ce va vedea ochiul plasat in dreptul orificiului din dreapta ( partea neargintata) cand in fata celuilalt orificiu se situeaza  o sursa de lumina? Sa se calculeze nr inelelor luminoase observabile in cazul L=1,5m , L1=1,3 m.

Am o nelamurire in legatura cu numarul inelelor si as vrea sa mai vad o parere, eu cred ca sunt 3 sau 5.
Novice (327 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Sînt 3 inele luminoase, pentru că al patrulea s-ar forma după o reflexie pe partea neargintată (și la fel și următoarele). Nu-mi dau seama de ce ați crezut că s-ar vedea 5 inele.

Asta în ipoteza că partea neargintată a tubului nu reflectă deloc lumina. Dar în realitate probabil o reflectă, pentru că dacă suprafața argintată permite reflexia luminii înseamnă că acea suprafață pe care s-a depus metalul era deja suficient de netedă, ceea ce înseamnă că și dacă nu e argintată reflectă lumina, doar că mai slab. Se numește reflexie Fresnel; este reflexia care se produce pe un geam, de exemplu, sau pe orice suprafață optic netedă a unui obiect, indiferent dacă e transparent sau nu (de exemplu pe suprafața unui lichid negru). Ca idee, suprafața lucioasă a unui obiect de sticlă reflectă circa 4% din lumină la incidență normală și mai mult la alte unghiuri. Dar sensibilitatea ochiului are cumva o scară logaritmică, deci diferența dintre 100% și 4% pare mai mică decît este.

Ca urmare, eu în textul problemei aș fi spus că se argintează întreaga lungime a tubului, dar aș fi pus ochiul la o anumită distanță de tub. E mai simplu, mai inteligibil, mai real și mai practic. Dar de.
Expert (12.9k puncte)
0 0
da, acum mi-am dat seama ca erau de fapt 3 ( luasem din greseala si cateva inele interne care erau de fapt extensiile inelelor privite). Multumesc pentru raspuns.
...