Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari

Paradoxul gemenilor, pentru cei care nu stiu asta, spune ca daca dintre doi frati unul face o plimbare prin cosmos cu o racheta care se deplaseaza cu viteza foarte mare, la intoarcere va descoperi ca pentru el timpul a trecut mai greu.

Care-i schepsisul? Cum poti explica acest paradox unui copil de 10 ani?

Am gasit un articol pe Scientia, pentru cei curiosi de mai mult.

Junior (546 puncte) in categoria Fizica
0 0
Simplu: timpul e o iluzie subiectiva, nimic mai mult, nimic real.
Nu crezi? Vezi cum au ajuns la unitatea de masura...
0 0
Vlados, iti dau un link care explica inclusiv cu calcule paradoxul gemenilor:http://en.wikipedia.org/wiki/Twin_paradox

2 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus
Vlados, eu cred ca, in situatia in care acel copil nu este cel putin un geniu de talia lui Einstein, ar fi bine sa fie preocupat de lucruri pe care mintea lui (oricat de isteata) le poate percepe. Cred ca inca nu are notiuni necesare pentru a intelege explicatiile tale, oricat de "pe limba lui" ai incerca sa ii vorbesti. Dupa ce va studia un pic la scoala (sau in particular, daca este posibil) si se va familiariza cu anumite notiuni, cred ca va fi posibil sa il faci sa inteleaga despre ce e vorba. Pana una-alta, sunt o multime de oameni maturi, cu scoala destul de multa, care nu reusesc sa "vizualizeze" aceste aspecte...

Este doar o parere personala: da-i copilului doar cat poate duce, nu mai mult pentru ca efectele pot fi contrare scopului urmarit...
Junior (950 puncte)
0 0
Din contra, daca de la o varsta frageda se familiarizeaza cu astfel de concepte(inteligenta remarcandu-se in persoana care explica pe intelesul tuturor) e foarte probabil sa ajunga de talia lui Einstein...
Daca lasam copilul pe scoala si desene obtinem un robot care cu greu va mai vizualiza ceva din lipsa de imaginatie.
0 0
Iahime, oricat de inteligent si "didactic" ar fi cel care explica, este nevoie ca si copilul sa aiba capacitatea de a intelege... ;)
0 0
Se zice ca pana la 4 ani copilului ii e deschis tot universul in minte, dupa varsta aceea datorita programarii isi pierde abilitatea de a se mai conecta si porneste in iluzia individualitatii.
Am spus mai sus cat de simplu este, timpul e o iluzie subiectiva precum multe alte concepte inoculate de societate...
Daca ai fi stiut asta de mica probabil nu ti-ar mai fi fost asa greu s-o accepti acum.
0 0
Inteleg ca tu ai fost un mic geniu care, pana la varsta de 4 ani, a aflat ca timpul este o iluzie subiectiva... Asta e, nu toti am avut sansa sa fim genii: eu am aflat de chestiile astea mai incoace, spre batranete... Dar altii nici macar sansa mea nu au avut-o... ;)
0 0
Toti au sansa sa fie genii... dar majoritatea se plafoneaza din lipsa de interes pentru cunoastere. Daca am fi stiut involuntar care-i treaba cu realitatea lucrurile ar fi stat total diferit chiar si in cazul tau.
2 plusuri 0 minusuri

Pentru un pusti de 10-12 ani care stie engleza, as incerca cu filmul acesta:



Nu as reusi, probabil, mai mult decat a-i aduce la cunostinta ca exista o chestie numita astfel, adica "paradoxul gemenilor", care are legatura cu o teorie celebra - relativitatea - a unui mos cu limba scoasa strengareste spre lume, care era destul de tanar cand a inventat-o...

Nu i-as arata filmuletul inainte de a-i explica ce e ala un paradox, iar undeva pe parcurs ar trebui sa ii explic si de ce anume povestea asta cu gemenii e si ea una aparent paradoxala (lucru explicat in articolul de pe Scientia).

 

P.S.

Tie insuti ti-ai explicat paradoxul, Vlados?

Senior (8.1k puncte)
...