Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.6k vizualizari
Sa presupunem ca am un circuit pe baza de curent continuu, cu un rezistor. Mereu m-am intrebat ce consuma curent in acest circuit. Apoi m-am gandit ca atat rezistorul, cat si firele circuitului , se incalzesc, datorita rezistentei fiecaruia, si atunci asta ar fi sursa de pierdere a energiei. Mai exista si alta sursa de pierdere a energiei aici? Dar la un calculator? Ce consuma mai exact curent la un calculator?
Novice (116 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

In curent continuu avem pierderi prin efect Joule si pierderi magnetice, un conductor parcurs de curent electric continuu este sursa de camp magnetic.In cazul curentului alternativ mai apar pierderi legate de frecventa curentului ( pierderi prin curenti turbionari, pierderi prin histerezis magnetic,pierderi prin efect pelicular, pierderi prin inductie electromagnetica).

La un calculator se regasesc toate aceste pierderi.Desi sursa de alimentare are c.c. la iesire(de fapt si aici avem impulsuri dreptunghiulare) componentele calculatorului functioneaza in impulsuri de anumite frecvente(unul din principalii parametri ai procesorului este frecventa de lucru de ordinul gigaherzilor).

 
 
Junior (820 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Generatorul nu-i ideal, deci și el papă, adică are loc pierderi pe tot circuitul: generator, firele de transport și cunsumator.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
ca sa fiu mai clar, in afara de caldura, mai exista alte pierderi?
0 0
Dacă-i vorba de curent continuu, nu putem avea pierderi prin cîmp magnetic sau electromagnetic.
0 0

Siii ... electromagnetul de c.c. functioneaza prin "voia Domnului"?

 
 
0 0
Magneți permanenți funcționează prin voia Domnului? Pierderile prin cîmp electromagnetic se datorează faptului că undele electromagnetice purtătoare de energie părăsesc sistemul. Energie = forță x deplasare. În cazul de față, intensitatea magnetismului x viteza de modificare (variere) a lui = energie.
0 0

Ionut Birsu a intrebat:"Ce consuma curent?".In cazul electromagnetului, curentul electric magnetizeaza miezul feromagnetic putand atrage, cu o anumita forta, piese din material feromagnetic.Forta respectiva depinde de intensitatea curentului electric.Cum am spus si in raspuns, un coductor parcurs de curent este sursa de camp electromagnetic.Intre doua conductoare parcurse de curent electric apare o forta de atractie sau respingere in functie de sensul celor doi curenti.Daca alimentam o rezistenta de incalzire prin doua conductoare paralele, energia utila va fi energia termica(efectul Joule) iar pierderile vor fi pierderi magnetice( P=Fem x d) unde P-pierderi, Fem-forta electromagnetica, d-distanta pe care se deplaseaza conductorii.

 
 
0 0
Curentul continuu nu se consuma. Se consuma energia electrica. Aceasta se transforma integral in alte forme de energie: lucru mecanic, energie chimica, unde electromagnetice si, intotdeauna, caldura. Campurile nu sunt forme de energie, ci spatii in care se manifesta ceva. Doar variatia in timp a intensitatii unui camp poate consuma sau produce energie.
...