Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari
Watson îşi vinde medalia pentru că din 2007, în cadrul unui interviu luat de New York Times, a declarat că africanii au un IQ mai mic decât ceilalţi pământeni: "“Politicile noastre sociale sunt bazate pe ideea că inteligenţa lor (a africanilor) este la fel cu a noastră, dar toate testele spun că nu e aşa".

După aceste afirmaţii comunitatea ştiinţifică l-a marginalizat, nu a mai fost invitatat să susţină nicio prelegere ştiinţifică, a fost dat afară din conducerea companiilor unde colabora pe diverse proiecte, iar veniturile au scăzut dramatic.

Acum vrea să vândă medalia (evaluată la peste 2 milioane de euro), să facă unele donaţii, să cumpere un tablou de David Hockney şi să aibă şi ceva bani de buzunar...

Watson are 86 de ani.
Senior (11.9k puncte) in categoria Stiati ca?-Biologie
1 0
Nu ştiu cum am putea comenta. Suntem, pe de o parte, tributari unei corectitudini politice care s-a transformat de ceva vreme intr-un veritabil jandarm al limbajului, în detrimentul analizelor aplicate, iar pe de alta parte lipsei contextului în care Watson a exprimat aceste idei.

Strict personal, mi se pare totuşi ciudat să faci o asemenea afirmaţie în mileniul 3, mai ales pe o temă cum este IQ-ul, un concept atât de perisabil şi mereu reinventat. Nu văd cum am putea vorbi despre coeficientul de inteligenţă cu aceeaşi rigurozitate cu care o facem, de pildă, despre mecanica newtoniană. Iar un om de ştiinţă de calibrul lui Watson ar trebui să ştie asta...

Totuşi, încercând să las orice prejudecată deoparte, am căutat textul lui Watson care stă la originea controverselor şi am dat peste o pagină unde oameni care par ceva mai aplecaţi asupra domeniului îşi dau cu părerea:

http://www.quora.com/How-much-scientific-support-is-there-for-James-D-Watsons-comments-that-%E2%80%9Cthere-is-no-firm-reason-to-anticipate-that-the-intellectual-capacities-of-peoples-geographically-separated-in-their-evolution-should-prove-to-have-evolved-identically-Our-wanting-to-reserve-equal-powers-of-reason-as-some

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Daca "testele care spun ca nu e asa" au fost publicate si recunoscute, n-ar fi nici o problema sa fie comentate. Ma tem ca inculpatul a invocat informatii "folclorice" si de aici i s-au tras necazurile.
Junior (817 puncte)
5 plusuri 0 minusuri
Știam că Watson își vinde medalia, am văzut știrea recent, dar nu știam că are de mulți ani obiceiul de a crea controverse. Am citit acum despre asta cu negrii precum și altele – despre apetitul sexual, orientarea sexuală, obezitate, lipsa patologică de inteligență etc. Mulțumesc că ați deschis discuția.

În principiu eu n-am nimic împotriva afirmației că negrii au o inteligență mai redusă decît albii. Pun numai două condiții: ca inteligența să fie definită clar și ca afirmația să fie dovedită științific. În prezent nici una din condiții nu se îndeplinește: mărimea psihică numită IQ nu are o definiție clară (și mai ales nu are o definiție independentă de rasă!), iar corelația dintre inteligență și rasă nu a fost demonstrată. Ca urmare afirmația lui Watson a fost făcută de două ori prost. Mai rău, se pare că singura dovadă pe care a adus-o pentru afirmația lui este faptul că unii angajatori (probabil albi) constată că angajații negri sînt mai puțin inteligenți decît cei albi. Asta e departe de o demonstrație științifică.

Spre cinstea lui, Watson și-a cerut scuze că a făcut (involuntar, se pare) o afirmație rasistă.

Pe de altă parte rămîne totuși posibil ca afirmația lui să fie adevărată. Statistic negrii sînt (probabil) mai rezistenți la razele soarelui și la căldură, aleargă mai bine etc., deci există diferențe sesizabile față de albi, diferențe explicabile prin moștenirea genetică. Nu ar fi deloc de mirare dacă ar exista și diferențe intelectuale, tot statistic vorbind. Două populații care se despart și evoluează separat, suficient cît să apară diferențe evidente în aspectul exterior, pot în principiu să prezinte și diferențe de capacitate intelectuală.

Problema e alta: dacă într-adevăr negrii sînt în medie mai puțin inteligenți decît albii, ce vom face cu această informație? O vom folosi pentru a-i discrimina? Ne vom amuza pe seama lor? Le vom da să facă lucruri care nu necesită multă inteligență? Sau ce? Știința ne spune cum e realitatea, dar noi oamenii decidem ce facem cu cunoașterea, noi ne propunem ce scopuri să urmărim.

Eu personal am cunoscut de-a lungul anilor doi negri de la mama lor din Africa (unul din Camerun și unul din Congo), plus cîțiva din alte țări (SUA, Franța, Anglia, Jamaica etc.). E drept că eșantionul meu nu are cum să fie reprezentativ, dar toți acești negri pe care i-am cunoscut eu, fără excepție, mi s-au părut foarte inteligenți, mai inteligenți decît o mulțime de albi pe care îi cunosc, inclusiv dintre intelectuali. Deci dacă ar fi să trag o concluzie din experiența mea personală ar fi aceea că negrii sînt mai inteligenți decît albii. Este posibil ca și Watson să fi avut la îndemînă tot un eșantion nereprezentativ, dar întîmplător corelația să fi fost inversă.

Una peste alta, iată că ajung iarăși la proverbul japonez care spune că și maimuțele mai cad din copac. Oricît ai fi de deștept și informat, tot poți greși.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Haios proverbul japonez. Parca special inventat pentru a fi reamintit atunci cand e vorba de afirmatii cu tente rasiste ;)
...