Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.1k vizualizari
Facand o analogie cu smartphonurile, pet scanul ar putea fi comparat cu iphone 6..deci o tehnologie noua din punct de vedere medical. Am fost curios sa vad cum functioneaza si am gasit http://www.jurnaluldechirurgie.ro/jurnal/docs/jurnal207/01%20PET%20rusu.pdf ,dar nu inteleg mai nimic. Ar putea sa explice cineva, dar folosind un limbaj mai pentru "laici".
Junior (477 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
O substanta-marker este bombardata cu electroni accelerati de un ciclotron. In substanta se formeaza izotopi radioactivi ce emit pozitroni.
Se administreaza (dupa un timp scurt)  pacientului substanta-marker iradiata.
Markerul se acumuleaza mai ales in tumori.
Pozitronii emisi se anihileaza cu electronii din tesut si formeaza perechi de fotoni gamma ce sunt emisi simultan pe aceeasi directie si in sensuri opuse.
O pereche de fotoni gamma trec prin corpul pacientului si lovesc simultan doua detectoare (cristale scintilatoare) asezate de o parte si de alta a corpului si colinear cu punctul in care a avut loc reactia nucleara.
Scintilatorii emit fotoni de lumina care sunt detectati de doi fotomultiplicatori ce produc la iesire simultan cate un impuls de curent.
Daca impulsurile coincid in timp inseamna ca pe linia ce uneste scintilatoarele a avut loc o dezintegrare. Toate impulsurile nesimultane sunt ignorate.
Prin deplasarea si rotirea perechii de detectoare se obtine o imagine 3D a tumorii (PET). Daca se folosesc mai multe perechi de detectoare explorarea este mai rapida si mai precisa.
Imaginea  PET se poate combina cu o imagine obtinuta prin scanare clasica cu rezolutie mai buna.
Junior (817 puncte)
1 plus 0 minusuri
In timpul unui PET scan o substanta numita radiotrasor va fi injectata intr-una dintre venele persoanei investigate (in anumite cazuri, dar destul de rar substanta se poate inhala). Radiotrasorul este o substanta chimica radioactiva care elibereaza mici particule numite pozitroni; un izotop radioactiv al unui element stabil pe care-l insoteste peste tot, permitand recunoasterea si urmarirea sa intr-un sistem.

Majoritatea PET scanurilor utilizeaza un trasor numit  fluorodeoxiglucoza (FDG in limba engleza) care este similara glucozei obisnuite, exceptia fiind ca este radioactiva. Avantajul folosirii FDG este ca se comporta la nivelul organismului uman ca o glucoza obisnuita.

Studiind modul in care glucoza se comporta la nivelul organismului poate furniza informatii pretioase cu privire la modul de functionare a unor procese. De exemplu, celulele canceroase utilizeaza glucoza intr-un mod diferit in comparatie cu tesutul normal, facand din FDG un instrument puternic pentru detectarea cancerelor.

Pe masura ce FDG se deplaseaza la nivelul organismului elibereaza pozitroni. Pozitronii se descompun rapid eliberand energie sub forma unor unde gamma. PET scannerul poate detectat aceste unde gamma reconstruindu-le cu ajutorul unui software intr-o imagine 3D. Astfel, in functie de intensitatea acestor unde gamma, imaginea 3D va fi mai mult sau mai putin colorata. Avand in vedere ca tumorile sunt, in principiu, puternic vascularizate si au o activitate metabolica intensa cu un consum important de glucoza, unele cancere pot fi detectate cu ajutorul PET scannerului. PET scannerul mai poat fi folosit in diagnosticul dementei sau inaintea unui transplant cardiac. Exista si alte indicatii ale folosirii acestuia, insa principiul de functionare este, in mare, acelasi.
Experimentat (2.4k puncte)
...