Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
5.0k vizualizari
In ce context se foloseste plin de sau plin cu ? De exemplu este corect

Zile pline de multe ore de fericire!

Multumesc
Novice (110 puncte) in categoria Limba Romana
0 0

Gol de aer sau gol cu aer?indecision

Am pantofii plini cu noroi, desi am picioarele in ei, sau plini de noroi?. Am pantalonii plini cu scame, (desi in ei sunt numai eu si ceva aer, iar pe exterior sunt scame multe), sau plini de scame?.

"Zile pline de multe ore de fericire!" cred ca e forma corecta: zilele nu sunt niste spatii delimitate/goluri, care sa poata fi umplute cu ore de/cu fericire.

0 0
Unele sintagme nu prea corespund exact , cum nu corespunde gramajul litric de la sticlele de sticla din anii 80 cu cel de azi de la peturile de plastic .
0 0
Dar am si eu o intrebare , africanii negri negri (nu mulatrii  ) dupa ce cunosc cand sant murdari pe maini sau pe fata ? Noi albii vedem negreala de carbuneala de la plita , sau de la soba pe maini , ori pe fata , ori pe gat , dar un african cum isi da seama ca are carbuneala sau pacura pe el ?

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
Mhm..nu este gresita nici prima sintagma, nici a doua. Insa, cred ca apartin anumitor tipare, carora sa li se potrivesca mai bine. De exemplu, uite : "Am un cufar plin cu aur", ar suna mai urat "Plin de aur", desi nu e gresit. Sau : "Ionel este plin de el insusi". Acum chiar ar fi total gresit sa spui "Plin cu el". Consider ca atunci cand vrei sa arati esteticul unui lucru (suprafata), trebuie sa folosesti prepozitia "de", gen : plin de noroi, plini de scame, plini de pamant. Dar atunci cand vrei sa arati substratul, componenta, interiorul : dulap plin cu lucruri nefolositoare, cufar cu pietre, cu aur, cu nestemate, etc, trebuie sa folosesti prepozitia "cu". Acum intre ele nu e o diferenta enorma, sunt anumite "greseli" si "erori" ce pot crea confuzie usor, dar anumite structuri si anumite expresii trebuie respectate.
Novice (115 puncte)
...