Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
2.4k vizualizari
Atunci când intru pe Google.com pe telefonul mobil, îmi apare un mesaj prin care mi se cere acceptul să mi se cunoacă locaţia de către Google.

Dar cum îmi poate alfa locaţia Google? Pe ce bază? Foloseşte datele companiei de telefonie mobilă? Ori cum?
Senior (11.9k puncte) in categoria Tehnologia Informatiei

3 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
Salut !

Da, foloseste datele companiei de telefonie mobila. Fiecare antena de retransmisie de la sol are coordonate GPS binecunoscute, iar prin triangulatie si multilateratie se stabileste pozitia destul de precis - cu atat mai precis cu cat telefonul se afla in raza de acoperirea a mai multor antene (ex: zone urbane).

Poate va amintiti povestea accidentului din Apuseni, beleaua a fost ca era o zona acoperita (slab) de numai doua doua turnuri (era nevoie de 3), deci triangulatia nu a putut indica o arie de cautare mai restransa.

Chestia faina este ca iti poti afla locatia si pe cont propriu - util in situatia in care nu ai GPS dar ai semnal la telefon. Se folosesc LAC (location area code) si CID (cell ID) (uite cum se afla: http://cellphonetrackers.org/6-apps-to-obtain-lac-cellid-for-gsm-tracking.html ), apoi o baza de date publica pentru pozitionare (de pilda: http://opencellid.org/ )

PS - o mica concluzie: civlizatia umana avanseaza hotarat spre o forma de retea, cu avantaj sinergic dar cu dezavantajul pierderii initimitatii. O sa devenim un fel de Borg - amatorii de SF cunosc termenul. Aveti obiectii ? Nu-i nimic.
Senior (8.7k puncte)
0 0
Bun, dar cum accesează Google datele companiei de telefonie mobilă? Google mă întreabă dacă vreau să-l las să-mi afle locaţia. Dar ce accesează? Accesează date din telefonul meu? Accesează date pe bazele de date ale companie, pe baza vreunei înţelegeri?
0 0
Bineinteles ca acceseaza datele companiei de telefonie mobila ! Companiile detin si actualizeaza permanent baza de date a terminalelor (telefoanelor) utilizate in reteaua lor ! Ei stiu in orice moment unde esti, dar in principiu nu permit utilizarea acestor date decat de catre cei autorizati !

Anumite autoritati (legale sau comerciale) au acces on-line la aceasta baza de date printr-o interfata reglementata international. De aceea te intreaba Google daca vrei sa te localizeze, in principiu nu e permis sa fii localizat fara voia ta (cu exceptiile legale).

Discutia se extinde la faptul ca unele aplicati ar stoca si transmite date privind traseul tau sau pozitia curenta fara sa te mai avertizeze - dar doar atunci cand ai dat acceptul initial.
1 plus 0 minusuri
Localizarea pe telefoane fara GPS se face prin triangulare GSM, prin releele companiei mobile.

Mai multe detalii tehnice gasesti pe wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone_tracking
Junior (413 puncte)
1 plus 0 minusuri
Se pare ca pozitiile turnurilor GSM (entitati unic identificabile) de pretutindeni sunt publice (http://opencellid.org/).

Cumva aplicatiile Google pot citi din telefon cu ce anume turnuri comunica telefonul la un moment dat, putand face triangulatia ori "citind" ceea ce face telefonul din acest punct de vedere, al localizarii proprii.

Asta nu imi e nici mie foarte clar, ce anume poate citi dintr-un smartphone o aplicatie desteapta din punct de vedere al locatiei. Dar cert e ca se poate, apoi facandu-se maparea cu coordonatele celulei in care te afli.

Am gasit detalii aici:

http://yazins.com/how-google-finds-my-location-without-gps/
Senior (8.1k puncte)
...