Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
611 vizualizari
Vă salut !

Vă rog să mă ajutați să înțeleg de ce o așa zisă creangă de copac este taiată mult mai ușor c-o bardă (toporișcă) atunci când planul secțional formează un unghi diferit de 90 grade cu „axa” crengii.

Chiar dacă aria secțiunii este mai mare față de-o secțiune transversală, de ce efortul este mai redus la o secțiune oblică ?

De ce trebuie să se țină cont pentru minimizarea efortului ?
Novice (294 puncte) in categoria Fizica
4 0
'Seara ! Iata parea mea:

- fibrele copacului sunt produse si dispuse pentru a obtine rezistenta maxima pe directia efortului maxim - unul paralel cu solul (vant). De aceea si taisul toporulul intampina o rezistenta mai mare atunci cand ataci la 90 de grade. Pe acelasi principiu, nu spargi bocuri perpendicular pe fibra, ci in lungul ei.

- in plus, este vorba si de o alta premiza: daca abordezi perpendicular, aschiile vor ramane in zona atacata si vor contribui la franarea loviturilor urmatoare. Insa daca ataci oblic, aschiile rezultate pot fi mai usor indepartate si nu vor amortiza urmatoarea lovitura.
2 0
Bună seara !

Mulțumesc pentru părerea dumneavoastră (care este una chiar binevenită).

Căutând pe Internet am aflat că unghiul de tăiere optim ar fi cel de 45 de grade. Așa cum se poate observa și aici, în figura 78: http://www.fhwa.dot.gov/environment/recreational_trails/publications/fs_publications/99232823/page17.cfm .
0 0
Mie linkul imi afiseaza: The service is unavailable.

Actualizaere: abia cum mi-a mers.

Si eu "vedeam" unghiul in jurul valorii de 45 +/- 10-15 grade.

Nu ai pentru ca sa-mi multumesti. Sunt simple pareri rezultate insa din observatii facute in timpul unor astfel de activitati. Ma bucur daca ti-au fost utile.
0 0
@John Flower 1

Se pare c-a fost o problemă de scurtă durată în legătură cu accesarea acelui link.

Per ansamblu îmi sunt utile.

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
De acord in totalitate cu Truth. In plus: dintr-un lemn de esenta tare, la o lovitura perpendiculara pe fibra, toporisca, daca nu e prea bine ascutita, iti poate ricosa ca si cand ar fi de guma, (ea sau lemnul). Daca ataci aproape paralel, "va äluneca" abia zgariind trunchiul, (am considerat ca nu are coaja, care in mod obisnuit e mai moale), mai ales daca e umed sau foarte uscat. Efortul total nu difera prea mult la acelasi tip de lemn fiindca in abordarea aproape perpendiculara vei lovi mai puternic dar de mai putine ori si durata efortului se reduce, iar la abordarea aproape paralela vei lovi mai slab, insa de mai multe ori. Unghiul trebuie sa ti-l alegi functie de ce fel de esenta, (moale/tare), grosime are lemnul, cat de ascutita, grea, lata in tais si lunga in coada este barda, cat de puternic poti sa lovesti, cat timp poti face asta, etc...,
Junior (743 puncte)
1 0
Mulțumesc pentru informațiile oferite, John Flower 1 !
...