Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
709 vizualizari
Altfel spus exista radiatii care dupa trecerea printr-un material sa castige energie?

 

Poate ca este naiva intrebarea mea si ar fi imposibil, totusi, aveti cunostinta de o radiatie care absoarbe in loc sa fie absorbita?

Prin analogie cu electronii accelerati de un camp electric, urmaresc o aplicatie mai simpla inversa, s-ar putea raci un corp fara transfer direct de caldura ci prin intermediul unor radiatii?
Junior (519 puncte) in categoria Fizica
0 0
orice corp cald emite radiatii de forma naturala, deci, pierde energie, important este suprafata corpului, cu cat mai mare cu atat poate emite mai multa radiatie.
1 1
Vă salut !

Referitor la ceea ce căutați dumneavoastră, vă invit să vă uitați și peste ceea ce a scris Y. Perelman în „Fizica distractivă” la pagina 272 a cărții (pag. 136).

http://www.scribd.com/doc/239530726/Fizica-Distractiv%C4%83
1 0
Buna seara, nu-i ceva nou. Ma gandeam la fizica moderna cu toate noutatile ei.

Foarte simpatica lucrarea.

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri

De curand am citit pe net ca s-a obtinut cea mai rece substanta prin utilizarea laserului. Tot cu unde, insa de aceasta data acustice, stiam de mai multa vreme, tot de pe net, ca se poate.

Se pare ca unii au reusit si obtinerea de temperaturi sub 0 absolut .

Junior (743 puncte)
0 0
interesante noutatile, din ce am citit:

- racire cu laser in camp magnetic a unui fascicol controlat de molecule de fluorura de strontiu in cazul acesta este ceva experimental demn de apreciat si bine de stiut.

- racirea cu unde acustice se aplica decat unui gaz intr-un compartiment unde generezi un sunet de mare intensitate care-ti separa moleculele calde si reci, directionandu-le catre filtre specifice, ulterior cele reci vor raci un rezervor de etanol. este implicat un schimb direct.

- temperaturile negative sunt inca bajbairi in necunoscutul particulelor cuantice, deja daca vorbim de zero absolut, nu se mai aplica legile cunoscute ale miscarii.

caut ceva practic. sa generez niste unde care intr-un domeniu de oscilatie preiau caldura din mediul pe care il strabat. exista asa ceva/ar putea exista?
2 0

Nu cred ca e posibil, (dar nu de parerea mea depinde), sa se poata realiza ceva gen cuptor cu "microunde congelatoare", cu radiatii care sa absoarba energia corpurilor pe care le strabat, desi pompe de caldura exista de multa vreme si acestea iau caldura dintr-un spatiu cu o temperatura mai mica si o pompeaza intr-unul cu temperatura mai mare, (frigidere, congelatoare, "clime", etc..).

Prin definitie orice corp emite si absoarbe energie/radiatie, iar racirea consta in a emite/radia mai mult decat primeste/absoarbe, si invers.

Banuiesc ca tu ai vrea ca racirea sa se produca la/in mai multe tipuri de materiale, mai degraba solide si/sau lichide, decat gaze de un singur fel, rarefiate. Asa cum bine poti observa, materialul supus racirii ar trebui sa fie foarte rarefiat, (sub forma de gaz rarefiat sau "plasma rece"), ca sa poata fi parcurs de undele respective fara ca acestea sa piarda multa energie, iar energia cu care excita particulele pe care le "ating", sa genereze fenomene de genul LASER: o amplificare a undelor "racitoare", pe seama energiei termice din mediul strabatut.

Racirea cu unde acustice NU se aplica DECAT....... Chiar daca in vorbire e mai greu de evitat din cauza obisnuintei si a imitarii altora, in scris, unde poti reciti si corecta, cred ca e inadmisibil sa-l uiti pe NU.

Zero absolut, ca si termenul de temperatura sunt doar niste conventii omenesti/stiintifice pur teoretice/idealizari, dar foarte utile/necesare in practica, insa nu pot fi luate ca reflectand cu exactitate realitatea. Temperatura ne da indicatii pe care altfel le-am obtine doar, (NU le-am obtine DECAT), prin insumare si impartire /(mediere/intergrare), a energiilor/agitatiei termice a tuturor particulelor din acel mediu. Intotdeauna va exista un gradient/diferenta, intre puncte diferite din acel mediu, oricat de omogenizat, limitat in dimensiuni si bine izolat de exterior ar fi.

1 plus 0 minusuri
Cavitatea rezonnata a unui laser ar putea fi un exemplu de asa ceva.

Daca s-a realizat inversia de populatie in mediu prin pompare, radiatia care se propaga castiga nergie de la mediu. Sigur, asta nu e considerata o cale de racire ci de producere a fascicolului laser. Si nu numai din punctul de vedere practic. Mediului cu inversie e un exemplu de asa zisa temperatura absoluta negativa. Nu stiu daca temperatura creste sau descreste, depinde si de definitia temperaturii pana la urma (exista doua definitii, Gibbs si Boltzmann).
Junior (872 puncte)
1 0
multumesc pentru referirile teoretice.
...