Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
802 vizualizari

Pe fundul plat al unei piscine de adîncime l  se află o pietricică. Dorind să o deplasez introduc un baston în direcţia ei sub un unghi a faţă de verticala la piscină. Indicele de refracţie al apei faţă de aer este n.

1. La ce distanţă faţă de pietricică atinge bastonul fundul piscinei?. Caz concret : l = 60 cm, a = 30, n = 4/3.

2. Cum ar trebui introdus bastonul pentru a nimeri direct pietricica?

Cum se determină eventualele răspunsuri?

Senior (5.0k puncte) in categoria Fizica
0 0
n = 4 e indicele de refracție al apei?! Teorie teorie, dar e cam gogonată. E drept totuși că modul de gîndire e același, indiferent cît de fantastice sînt datele numerice.
0 0
Da' se putea să nu fiu corectată de un maestru căruia îi mulţumesc (am corectat, mai este gogonat n?) pentru observaţie. Se presupune din comentariu că aveţi  şi un răspuns nu doar numeric?
1 0
Acum indicele e bun.

Și mai am o nemulțumire. Dacă introduc bastonul în apă înspre pietricică înseamnă că văd pietricica, deci apa e suficient de transparentă. Dacă așa stau lucrurile, înseamnă că probabil văd și partea de baston care e în apă. Dacă da, atunci observ că bastonul pare să se frîngă și că nu merge spre pietricică. Atunci reflexul normal ar fi să corectez din mers mișcarea bastonului (unghiul sau poziția) încît să ajungă exact la pietricică, caz în care întrebarea 1 nu mai are sens. Din enunț nu reiese clar care din etapele astea sînt permise și care nu.

Iar întrebarea 2 e vagă și ea, pentru că nu-mi spune ce parametru pot modifica. În condiții de maximă libertate uite un răspuns posibil: introduc bastonul vertical, direct spre pietricică.

E o problemă de optică, iar eu sînt optician. Dacă nici pe-asta n-o pot rezolva, atunci nu pot rezolva nimic. Necazul e cu enunțul, care e confuz (așa e, e greu să faci un enunț fără ambiguități). După ce se clarifică enunțul probabil o să am și un răspuns care n-o să fie doar numeric. Dar ar fi preferabil să rezolve altcineva problema, pentru că pe mine nu mă ajută cu nimic dacă o rezolv și nici pe cei care citesc soluția fără să fi încercat ei înșiși s-o găsească.
0 0

N-aş fi crezut că pot apărea atîtea amănunte de clarificat. Ceea ce mă cam enervează este faptul că ştiu că dvs. aţi înţeles problema foarte bine, dar doriţi să vă distraţi.

1. După ce aţi fixat direcţia băţului, ţineţi ochii larg închişi.

2. Ţineţi ochii larg deschişi şi presupunem că nu putem introduce bastonul perpendicular.

Addenda: de fapt este o problemă şi de fizică şi de matematică, bănuiesc că v-aţi dat seama că aş vrea o formulă completată cu legile fizicii.

0 0

Nu, nu vreau să mă distrez (și nu pot pricepe nicicum de ce îmi atribuiți așa des intenții cu totul străine de mine --- credeam că femeile au o intuiție brici). Ceea ce vreau e să vă puneți în locul celui care citește problema și care nu are cum ști ce aveți în minte dacă nu spuneți explicit. Știu că nu e ușor.

Cred că bănuiesc ce cere problema, dar nu vreau să merg pe bănuieli. Prefer ca enunțul să fie clar.

La 1 acum e clar, deși probabil recunoașteți că e dubios.

La 2 încă nu e clar. Matematic vorbind, eliminarea perpendicularității nu limitează nimic, pentru că mă pot apropia infinitezimal de perpendicularitate. Bănuiesc că de fapt sînt obligat să păstrez unghiul a și am voie să schimb doar poziția punctul pe unde intră bastonul în apă. Altfel am prea multă libertate. Nu că m-ar deranja, dar nu cred că asta vrea autorul problemei.

Problema e de fizică. Partea de geometrie e banală.

0 0

Probabil că aveţi experienţă cu sexul opus din moment ce aveţi opinii ferme despre aşa ceva. Nu recunosc nimic la punctul 1, dimpotrivă am prezentat problema cît de clar am putut şi este corectă. La cel de-al doilea articol am ceva dubii întra-adevăr, poate pentru că nu am găsit o soluţie Am fost incapabilă să-l prezint mai corect, dar nu mă aşteptam să fiu luată chiar la cenţi mărunţi.  Aveţi perfectă dreptate : citez : "păstrez unghiul a și am voie să schimb doar poziția punctul pe unde intră bastonul în apă'. Aşa ar fi trebuit să fie precizat la punctul 2.

0 0
Nu e nimic neclar sau dubios: directia este determinata de unghiul dreptei care uneste batul si pietricica, nu imaginea ei deplasata. Acelasi unghi se pastreaza la 2, doar ca se deplaseaza pe o paralela cu dreapta initiala.
0 0
Deci trebuie să rezolv partea I pentru a spune ceva de a II-a?
0 0
Gheorghita, trebe sai iei partea buna a comentariilor lui AdiJapan, desi exagereaza cu pretiozitatea. Dupa mine, enuntul este clar, tu vezi pietricica sub unghiul pe care il face directia aparenta a liniei de vedere, cu verticala . Daca ar fi peste, in loc de pietricica si vrei sa il vanezi ca in Amazonia cu o sageata sa zicem, nu ai avea timp sa corectezi directia de lansare, dupa aparenta frangere a sagetii, asa ca pretioasele comentarii ale lui AdiJapan sunt de prisos, deci enuntul este clar :). Cauta sa vezi cum este cu refractia luminii, care vine dinspre pietricica. Daca o scoti la un anumit unghi, o prelungesti virtual inapoi, dupa noua directie, si vezi daca obtii ceva. La punctul doi, iese ca trebuie sa modifici unghiul, in mod corespunzator, de data asta prelungesti virtual o raza care iese prin acelasi punct de atingere al apei, dinspre pietricica, si afli unghiul dorit. Adi, mie alaturarea Japan imi spune ca tu ai legatura cu promotia 1991, si ulterior Japan, spune-mi daca gresesc :). Ceva Haretu ? :D
0 0

John Flower 1, ați căzut tocmai în plasa formulării vagi a enunțului. Dacă bastonul ar fi introdus în apă „în direcția ei”, adică a pietrei, atunci întrebarea 1 n-ar mai avea sens, pentru că răspunsul ar fi evident 0. Dacă introduci bastonul spre piatră ajungi exact la ea. De fapt probabil bastonul trebuie introdus în direcția imaginii pietrei. Mai mult, adîncimea aparentă la care se vede piatra depinde de unghiul sub care o privim, deci e important nu numai că ne uităm la imaginea ei cînd introducem bastonul, ci și să ne uităm de-a lungul bastonului, nu din alte direcții.

Gheorghița, punctul 1 e dubios pentru că vedem unele lucruri și ne prefacem că nu vedem altele. La nivel teoretic problema poate suna rezonabil, dar în practică e un dezastru (și, vorba aia, practica ne omoară). Dacă ați schimba enunțul și l-ați face cu peștele lui janhao în loc de pietricică și o săgeată în loc de baston, atunci într-adevăr ar fi foarte rezonabil. De prea multe ori, mai ales în manualele românești de fizică, problemele sînt de-a dreptul stupide din perspectivă experimentală, total rupte de realitate. Trebuie să te gîndești la ele ca într-o lume deformată, ca într-o poveste în care știi că o parte din afirmații sînt false, dar le consideri adevărate. Dar fizica descrie realitatea, nu e nevoie să inventezi scenarii fantastice. E destul că simplificăm uneori prea mult realitatea pentru a o descrie ușor.

Janhao, la punctul 2 nu e clar ce trebuie modificat. Poți schimba unghiul și introduce bastonul în același loc. Sau poți păstra unghiul și schimba punctul de intrare în apă. Sau le poți schimba pe amîndouă. Cam multă libertate. Nu că e rău, iar în practică se întîmplă des așa, dar în mod normal problemele sînt formulate în așa fel încît toate rezolvările bune să dea același rezultat.

În 1991 n-am promovat nimic. Cu „Haretu” n-am nici o legătură.

Comentariile mele sînt într-adevăr pretențioase. De exemplu am pretenția ca fundul bazinului să nu fie doar plat, ci și orizontal (sau să mi se dea informații despre înclinare). Dar nu am astfel de pretenții față de oricine. Pe Gheorghița am ghicit-o că e foarte inteligentă --- soluțiile ei ingenioase la problemele de matematică demonstrează asta din plin --- și de aceea la ea am pretenții. Ar trebui să considere intervențiile mele critice un compliment, iar tăcerea mea sau acordul meu din complezență o jignire. Din păcate în relația cu mine gîndește mai mult cu amorul propriu decît cu rațiunea, încît încercările mele de a-i comunica ceva le vede ca pe niște lovituri, nu ca pe niște învățături.

0 0
AdiJapan. Da, "am muscat". La 1 intr-adevar bastonul se introduce in directia imaginii pietricelei. Eu am "privit" total gresit piscina in sectiune iar ceea ce se frangea nu era traseul imaginii, ci bastonul. Insa unghiul/directia consider ca sunt stabilite inainte de atingerea suprafetei apei si raman asa, (fara sa se deplaseze pe o dreapta paralela), pana bastonul ajunge la fundul piscinei, a carei inclinatie conteaza si ea, dar in general plat, plan, platou se subantelege ca fiind ceva orizintal, insa ai dreptate ca nu e cert.

La 2 am luat in calcul datele de la 1, care insa nefiind specificate in enunt, nu sunt obligatorii la 2.

Subscriu si la restul comentariului, cu o mica observatie/nemultumire: cel putin de doua ori, "solutiile ingenioase" au fost puse la secret.
0 0

Mi-a palpitat inima cînd am văzut că a apărut un răspuns. Dar un răspuns presupune oferirea unei soluţii sau măcar indicaţii pentru dezlegarea problemei, lucru pe care nu l-am regăsit în vorbele dvs. oricît de mult am căutat. Poate  consideraţi ( la fel ca şi alte persoane) că este sub nivelul priceperii dvs. intr-ale fizicii şi nu merită. În pofida remarcilor din anumite comentarii îmi menţin părerea că problema este foarte clar exprimată aproape în totalitate. Spun aproape pentru că un user a subliniat foarte bine că trebuia să precizez  că fundul bazinului este şi plat şi orizontal. Joaca cu diferenţa dintre "direcţia spre pietricică" şi "spre imaginea ei" este caraghioasă, pentru că cel care introduce bastonul crede că  ţinta este pe direcţia bastonului şi chiar dacă bănuieşte că nu este acolo,  nu are de unde să ştie poziţia pietrei decît dacă face un calcul simplu care s-ar transforma şi într-un răspuns la întrebare.

0 0
Mii de scuze: era un raspuns, dar doar la comentariul lui AdiJapan si nu inteleg cum de a aparut ca raspuns la intrebare. Dupa cum ati putut observa, nu prea ma mai pricep nici la fizica, nici la matematica desi in urma cu 40 de ani, astea erau punctele mele forte la liceul cu acest profil.

Nu e vorba de o joaca: directia pe care o luasem initial gresit in calcul era direct/drept spre pietricica, in loc de cea spre imaginea ei deplasata, vazuta cu ochii celui care introduce bastonul. La punctul 1, pe langa inclinarea fundului piscinei, care de obicei e destul de aproape de orizontala si omisiunea e justificata/justificabila, trebuia precizat insa ca in timpul introducerii bastonului, acesta se deplaseaza doar in lungul axei, nu si paralel cu ea, unghiul fiind deja fixat/stabilit. La punctul 2 ai totala libertate cat timp nu se precizeaza nici aici, nici in enunt, unghiul bastonului, (sau ca se iau in calcul tot datele cazului concret, lucru care insa se subantelege doar, ca si orizontalitatea fundului piscinei), iar cel mai simplu raspuns este: vertical, pentru alte unghiuri fiind nevoie de calcule pare-se destul de complicate, imposibile chiar, cand inca nu stii, sau ai uitat niste/anumite formule.
0 0

Okay John Flower 1. Mai fac o singură precizare înainte de a mă retrage: "directia pe care o luasem initial gresit in calcul era direct/drept spre pietricica, in loc de cea spre imaginea ei deplasata, vazuta cu ochii celui care introduce bastonul" este o afirmaţie greşită după părerea mea.

0 0
Daca tot e sa ma joc si/sau sa fiu caraghios, hai sa complicam putin problema: ce culori au pietricica, fundul si iluminarea piscinei?. Conteaza acesti factori?.
0 0

"Okay John Flower 1. Mai fac o singură precizare înainte de a mă retrage: "directia pe care o luasem initial gresit in calcul era direct/drept spre pietricica, in loc de cea spre imaginea ei deplasata, vazuta cu ochii celui care introduce bastonul" este o afirmaţie greşită după părerea mea."

Iar eu si AdiJapan spunem ca nu este.

Cum e insa cu intrebarile din comentariul precedent?.

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Poate cineva vreodată va fi interesat:

        1. În condiţiile precizate în ipoteză, distanţa faţă de pietricică a bastonului introdus în piscină se calculează prin diferenţa a două segmente, rezultînd : d = l * ( tg a – sin a / sqrt(n^2 – (sin a)^2)). Deci dacă introducem bastonul în direcţia aparentă a pietricelei, el va ajunge de fapt la o distanţă d ~= 10 cm faţă de ea.

        2. Comentariul John Flower 1 din 09-09.

Senior (5.0k puncte)
...