Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
405 vizualizari
La fizica am invatat ca sarcinile electrostatice dintr-un corp metalic incarcat electrostatic, "se scurg" prin varfurile ascutite ale acestuia din tendinta de a-si micsora/anula potentialul dat de sarcinile de acelai semn in exces, care se resping reciproc.

Daca punem o lumanare aprinsa in dreptul varfului conic al unei semisfere "intregita"/continuata cu un con, (forma asemanatoare unei picaturi de apa in cadere libera, intoarsa orizontal), corpul acesta fiind incarcat electrostatic la un potential suficient de mare, flacara lumanarii va fi inclinata/suflata de sarcinile care se scurg predominant prin varful ascutit al conului.

Se stie ca doar electronii=sarcini negative, pot parasi corpul metalic, (fapt care ar explica oarecum inclinarea flacarii in sensul de indepartare/suflare dinspre sfera-con, in cazul incarcarii negative a corpului), protonii=sarcini pozitive, fiind foarte puternic legati in nucleele atomilor si apoi in cristalele metalului. Totusi flacara lumanarii nu va fi inclinata spre con-sfera, (adica aspirata), atunci cand corpul este puternic incarcat pozitiv, (saracit de electroni), caz in care electronii din flacara, (pentru a micsora/neutraliza incarcarea pozitiva a corpului respectiv), ar trebui sa se scurga invers, de la lumanare spre corp prin varful ascutit.

Care este cauza acestei aparente contradictii?. Nu cumva corpul respectiv, fiind foarte puternic incarcat pozitiv, elibereaza pozitroni care sufla in flacara lumanarii?.
Junior (743 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

0 plusuri 1 minus
In varful unui conductor electrizat densitatea de sarcina si campul electric au valori maxime. Moleculele din aer in contact cu conductorul sunt ionizate si respinse, indiferent de semnul sarcinii de pe conductor. Ionii accelerati antreneaza si moleculele neutre intr-un adevarat "vant electrostatic".
Junior (817 puncte)
0 0
Exact. Fara aer nu ar fi nici flacara iar descarcarea dintre doua corpuri similare s-ar face doar dinspre cel incarcat negativ spre cel pozitiv. In natura fulgerele pot avea ambele sensuri.
Totusi, o alta aparenta contradictie.
0 0
M-am cam grabit sa selectez primul si unicul raspuns ca cel mai bun.
Raspunsul genereaza o noua intrebare/paradox, expus/a in intrebarea relationata, (Totusi, o alta aparenta contradictie).
Afirmatia autorului, facuta la o alta intrebare, (Ce sunt curentul alternativ si curentul continuu si care este diferenta dintre ele?),: "Curentul electric reprezinta deplasarea unor purtatori de sarcina electrica (electroni, ioni, goluri) prin conductori, semiconductori, electroliti, gaze sau vid", ridica o alta intrebare cu privire la natura particulelor componente ale golurilor, precum si a particulelor ce le confera sarcini electrice fara a le anula statutul de goluri, intrebari la care nu s-a raspuns.
Din aceste motive am retras votul si intrebarile raman deschise.
...