Pentru a putea publica, trebuie să vă înregistraţi.
Contul se valideaza de admin in cel mult 24 de ore.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.4k comentarii

2.4k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
4.4k vizualizari
Rog dac se poate ceva formule de calcul, sau cumva să înțeleg cum se calculează pentru a transforma din soluție acid de concentrație 35% în soluție acid de concentrație 1 %.
Novice (126 puncte) in categoria Chimie
0 0

Vă salut!

 Sper să fie binevenită și să fie corectă formula pentru nevoia dumneavoastră.delta apă = (1 - Cfa) x Cia x Vsi / Cfa - (1 - Cia) x Vsi

 

Unde:

delta apă - cantitatea de apă ce trebuie adăugată pentru obținerea concentrației de acid dorite, l;

Cfa - concentrația finală de acid din soluție, %;

Cia - concentrația inițială de acid din soluție, %;

Vsi - cantitatea de soluție inițială, l.

1 0

Vin c-o simplificare pentru formula de mai sus:

delta apă = Vsi x (Cia/Cfa - 1)

1 Raspuns

6 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Mai întîi trebui să știți dacă acele concentrații sînt volumice sau masice. Adică acei 35% înseamnă că 35 g din 100 g sînt acid? Sau 35 ml din 100 ml sînt acid? De obicei scrie pe etichete, în instrucțiuni etc. ce fel de procente sînt. Dacă apa și acidul au aceeași densitate nu contează dacă e masă sau volum, dar de obicei au densități diferite. În formulele următoare o să vorbesc despre „cantitatea de lichid”, iar prin asta va trebui să înțelegeți „masa de lichid” sau „volumul de lichid”, după caz.

Pentru a rezolva problema trebuie aflat cît acid concentrat și cîtă apă trebuie să amestecăm pentru a obține o anumită cantitate de acid diluat.

Hai să facem niște notații:

M1 - cantitatea de lichid concentrat pe care urmează s-o diluăm
M2 - cantitatea de lichid diluat care trebuie preparată
c1 - concentrația lichidului concentrat (35%)
c2 - concentrația lichidului diluat (1%)

Pornim de la faptul că înainte de diluare și după diluare cantitatea de acid pur din soluții e aceeași. Ea se poate exprima în două feluri:

M_acid = c1 * M1
M_acid = c2 * M2

Atunci c1 * M1 = c2 * M2. Din ecuația asta știm totul în afară de M1, deci îl putem scoate:

M1 = M2 * c2 / c1

Acest M1 e cantitatea de lichid concentrat pe care trebuie s-o luăm și s-o amestecăm cu apă pentru a obține cantitatea dorită de lichid diluat.

Atunci cantitatea de apă care trebuie adăugată este:

M_apă_adăugată = M2 - M1

Altfel spus, M_apă_adăugată = M2 * (1 - c2 / c1)

De exemplu, dacă procentele sînt masice și vrem să obținem 100 g de acid diluat, trebuie să folosim circa 3 g de acid concentrat și 97 g de apă. La fel, dacă procentele sînt volumice și ne trebuie 100 ml de acid diluat, amestecăm aproximativ 3 ml de acid concentrat cu 97 ml de apă. Eu am rotunjit numerele pentru claritate, dar dumneavoastră folosiți ce nivel de precizie aveți nevoie.

Dacă înțelegeți mai bine prin reprezentări grafice, uite și un desen:

M1: |ppp|aaaaaaa|
M2: |ppp|aaaaaaa|aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa|

Aici p-urile înseamnă acid pur, iar a-urile înseamnă apă. Pornim de la o cantitate mică M1, în care acidul are o pondere mărișoară, adăugăm apă și obținem o cantitate mai mare M2 care conține aceeași cantitate de acid pur, dar din cauza apei mai multe acidul are o pondere mai mică.
Expert (12.9k puncte)
selectat de
2 0
Două observații:

1. Dacă faceți treaba asta experimental țineți cont că unii acizi concentrați trebuie amestecați cu apa într-un anumit fel. Interesați-vă cum trebuie procedat. Altfel există riscul unui accident grav.

2. Mai mult ca fapt divers, există lichide pe care dacă le amesteci obții un volum care nu este exact suma celor două volume inițiale. De exemplu, dacă amesteci 100 ml de apă cu 100 ml de alcool etilic nu ies 200 ml de lichid, ci doar 192 ml.
0 0

@AdiJapan

 

M_apă_adăugată = M2 - M1, se referă la cantitatea totală de apă din respectiva soluție diluată, după câte am înțeles.

Cerința nu se referă la determinarea cantității de apă adăugate suplimentar (diferența cantității de apă dintre cantitatea totală de apă și cantitatea inițială)?

2 0
După cum îi spune numele, M_apă_adăugată reprezintă apa adăugată pentru diluare, nu apa totală din soluție. Dar cum cantitatea de acid pur e aceeași și în M1 și în M2, apa adăugată e diferența M2-M1.

Am văzut și formula dumneavoastră, dar n-ați simplificat-o pînă la capăt. Poate de aceea vi se par ciudate formulele simple date de mine.

Puteți proceda așa: citiți răspunsul meu din nou și spuneți-mi unde e neclar sau greșit. Voi reformula sau corecta, după cum e cazul.
2 0
Aveți dreptate în ceea ce privește răspunsul dumneavoastră! Felicitări pentru calitatea răspunsului!

 Greșeala mea s-a datorat unei erori de calcul. Îmi cer scuze.
 
Mulțumesc pentru generozitatea de care dați dovadă.
1 0
Vă mulțumesc forte mult, am înțeles, îmi este totul clar, îmi este de mare ajutor, Mulțumesc.
...