Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
699 vizualizari

Dacă priviţi noaptea luna şi o vedeţi sub o anumită formă, să o descriu ca o semilună, cum este de exemplu cea de pe steagul Turciei, vă puteţi da seama instantaneu dacă va urma o lună plină sau una nouă? Depinde socoteala şi de poziţia noastră pe planetă, în Sydney sau în New York, de exemplu?

Senior (5.0k puncte) in categoria Diverse

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
În română există o regulă mnemotehnică simplă pentru asta. Tot ce trebuie să ții minte e că luna e mincinoasă. Mai exact, dacă luna e în formă de C atunci Descrește, iar dacă e în formă de D atunci Crește. De exemplu, pe steagul Turciei luna e în formă de C, deci descrește, deci urmează luna nouă.

Eu regula o știu din franceză, unde cuvintele implicate încep cu aceleași litere. La fel e și în italiană. Ungurii și polonezii au reguli similare, doar că luna nu minte (au găsit cuvinte care se înceapă cu c pentru creștere și d pentru descreștere). În engleză înțeleg că se folosește regula numită DOC, care prin forma literelor arată în ce ordine se produc fazele.

Regula trebuie inversată în emisfera sudică, unde luna spune mereu adevărul în română, iar în engleză se folosește regula COD.

Problema apare la ecuator și în vecinătatea lui, pentru că nu se mai poate spune că luna seamănă cu un C sau un D. Uneori arată ca un U și alteori invers, dar dacă luna e la zenit iar nu mai poți folosi o astfel de regulă. Atunci trebuie să ții cont în ce direcție e estul sau vestul.
Expert (12.9k puncte)
0 0

Probabil în franceză v-aţi referit la première şi dernière, pentru că nu am găsit alte corespondenţe.

0 0

Mă refeream la croître și décroître, dar merge și premier / dernier cartier (caz în care luna nu mai e mincinoasă).

Phases lunaires

2 plusuri 0 minusuri

http://www.astro-urseanu.ro/faze_explicatie.html

http://www.astro-urseanu.ro/fazele_lunii.html

As fi vrut să încerc o expunere proprie, dar m-am gândit că nu aş putea să o fac mai bine decât aceste link-uri unde găseşti informaţii despre fazele lunii suficient de bine explicate.

 

Un alt aspect important ce poate fi luat în considerare este dat de ora la care luna răsare, respectiv apune. Când luna e în creştere şi cu cât e mai aproape de a fi plină, cu atât mai tărziu răsare şi apune. Când luna e în scădere şi e mai aproape de a fi lună noua cu atât răsare mai devreme, din timpul zilei mai exact şi apune seara. Acum spre exemplu, luna e în creştere şi o să se vadă abia 1/4 din ea, dar asta doar spre seară când e aproape de apus.

Junior (925 puncte)
...